Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:16, 15 lut 2020

Mariposa napisał(a)

Wymądrzę się, bo dopiero co skończyłam budowę - w tej chwili większość przyczep transportowych jest wyposażona w siłownik hydrauliczny, który wysuwając się unosi w górę przód przyczepy (nie tylko rolniczej, ale przede wszystkim w samochodach ciężarowych, służących do transportowania m.in ziemi, piachu, żwiru itp), co umożliwia automatyczne wysypanie zawartości. Kiedyś trzeba było otworzyć burtę i zrzucać łopatą, a teraz dziesiątki ton lądują na ziemi w 5 sekund ...

Ciężarówki z hydraulicznym siłownikiem unoszącym naczepę, to dość stary wynalazek. Nigdy nie widziałam, żeby ktoś ręcznie rozładowywał sypki ładunek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:26, 15 lut 2020

anna_t napisał(a)
pod lawende
Haniu zaglądam cały czas, ja może jutro coś ciachne

Brakuje na forum Twojego humoru i ciętej riposty. Wracaj!

Dzisiaj był akuratny dzień na ciachanie. Obrobiłam rabatę na skarpie i jeden z półksiężyców.
Dojrzewam ogrodniczo. Jeszcze rok temu żal mi było wyrzucać roślinki, pochylałam się z troską nad każdą siewką. Teraz redukuję niemiłosiernie. Dobrze, kiedy rośliny mają wokół siebie miejsce na oddech.

Krokusy pokazują kolorek.

Taka bida, a cieszy.

Przebiśniegi weszły na wyższy level.

Po oczyszczeniu rabaty dobrze je widać.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 17:32, 15 lut 2020

Wiosna idzie, idzie Ja też dziś pociachałam małe co nieco. Dobrze tak się dotlenić i natyrać
Gruszka_na_w... 17:36, 15 lut 2020

TAR napisał(a)

rozczarowana jestem dzisiejsza pogoda, znowu mzy i chmury a wczoraj taka piekna patelnia była. niestety nic nie porobie, nie chce sie pochorowac.

U mnie rano świeciło słońce. Zgrzytałam zębami, bo musiałam ogarnąć zaniedbane domiszcze. Po południu mogłam się oddać pracom ogrodowym, ale już bez towarzystwa słonecznych promieni.
Glina po zimie jest bardzo wilgotna. Wszelkie jazdy pojazdami na kółkach zdewastowałyby trawiaste ścieżki. Wiaderko ma akuratny ciężar. Bezwysiłkowo da się nim przenosić ścinki.

Wierzba Iwa uchowała się w ogrodzie dla tego efektu. Zawsze na niego czekam.

Lada dzień zakwitną derenie jadalne.

Jagody kamczackie już w gotowości do rozpoczęcia sezonu. Cenię je za bardzo wczesne owocowanie.

Gruszka_na_w... 17:42, 15 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Wiosna idzie, idzie Ja też dziś pociachałam małe co nieco. Dobrze tak się dotlenić i natyrać

Oj, dobrze. Ale dzisiaj wycinka trochę dała mi w kość. Walczyłam z kołtunami powojników, ze stipami i z miskantami.

Zapowiada się sporo kwiecia na magnolii. Tę rabatę dzisiaj czyściłam.

A jutro, jeśli aura pozwoli, zajmę się drugim półksiężycem.

Gruszka_na_w... 18:06, 15 lut 2020

W ciągu ostatnich dni przed zaśnięciem towarzyszy mi Dan Pearson ze swoją książką "Rok w ogrodzie". Już kończę ją czytać i akurat teraz trafiły mi się felietony dotyczące porządków w ogrodzie na zakończenie/ rozpoczęcie sezonu.
Ucieszyłam się, kiedy znalazłam potwierdzenie swoich intuicyjnych działań i tę samą argumentację. Pan Dan zaleca wcześniejsza wycinkę tych roślin, które zimą wyglądają nieciekawie, a pozostawienie tych, które zimową porą utworzą ciekawe kompozycje.
Prace przedwiosenne trzeba zacząć na tyle wcześnie, aby nie uszkodzić przy nich wyłażących cebul. I nie należy czyścic rabat zbyt porządnie. Zostawia się wszystkie opadłe liście.
W centrum ogrodu miałam najtrudniejsze warunki glebowe. Przejeżdżał tamtędy ciężki sprzęt podczas budowy, przy kopaniu studni na deszczówkę wydobyto zwały żółtej gliny. Pracowałam nad poprawieniem tej gleby, rozluźniałam ją piaskiem, siałam zielony nawóz, ale podczas pielenia w poprzednich latach, ziemia wciąż była klejąca, nieprzyjemna w obróbce. W tym roku po raz pierwszy wiosenne porządki były przyjemnością. Opłacało się ściółkowanie rabat materią organiczną, unikanie zostawiania ziemi gołej. Gleba zrobiła się puszysta. W ogóle nie kleiła się do pazurków.

Zakątek brzozowy
Nauczyłam się wreszcie ciąć derenia Flaviramea. Ma sporo młodych gałązek. To właśnie one najmocniej się wybarwiają.

Stare gałęzie derenia białego przybierają czarną barwę. Młode są karminowoczerwone.

Na kalinie Compactum wciąż wiszą owoce.

Dobrze zapowiadają się czosnkowe zbiory.

ryska 19:49, 15 lut 2020

Ogrom wiosennych prac już wykonałaś. Czapka z latarką rewelacyjna. Miałam w tym roku nic nie kupować ale uznam, że to narzędzie niezbędne do prac ogrodowych a nie odzienie wierzchnie
Moje czosnki jeszcze śpią.
Czekam na las krokusów u Ciebie
Po dzisiejszym dniu wiem, że zmieściłabym jeszcze z 1000 cebulek ale jesienią tak słodko to nie wyglądało. Raptem 200 posadziłam.
makadamia 20:00, 15 lut 2020

Cześć Haniu,
ja też zaczęłam porządki na rabatach. Miesiąc wcześniej niż zwykle ale wszystko już wyłazi z ziemi. Za miesiąc będzie za późno.
Gruszka_na_w... 20:09, 15 lut 2020

Jest we mnie spora dawka ufności w mądrość natury. Przecież ptaki nie wracałyby, gdyby swoim tajemnym zmysłem wyczuwały, że wiosna nie stoi u wrót.
Asiu, za miesiąc nie dałabym rady czegokolwiek zrobić na rabatach bez stratowania czosnków, tulipanów i narcyzów.
Pierwszy raz cięłam zielone trawy.
Rysko, krokusy ciężko sadzić, bo to taka drobnica. dzisiaj nie wiedziałam, co zrobić z pałętającymi się pod stopami srylionami cebulek czosnków główkowatych.

Po tych robotach wróciła mi energia życiowa.
Dominika11 20:14, 15 lut 2020

Piękna zimowa wiosna w ogrodzie

Już zaczynają kwitnąć "kotki" jestem w szoku. Chyba faktycznie wiosna już tuż tuż