Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:33, 14 lut 2020

U siebie dolomitem posypuję trawnik, sad i warzywnik.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 20:33, 14 lut 2020

Margerytka40 napisał(a)
Pod cisy można dawać dolomit.

Asia, dziękuję. Mam trochę zapasu, to sypnę wiosną.
antracyt 20:33, 14 lut 2020

Helen napisał(a)

Szkoda, że nie podsypałam pod warzywa. Graby trochę podsypałam jesienią, ale chyba jeszcze poprawię wiosną.

Wyczytałam, że można też dawać wczesną wiosną na minimum 3 tygodnie przed rozpoczęciem okresu wegetacyjnego uprawianych roślin.
Helen 20:36, 14 lut 2020

Zuza, super. Wykorzystam cały zapas (trawnik, warzywnik, cisy, graby).
Gruszka_na_w... 20:38, 14 lut 2020

Helen, sypnij go, kiedy w prognozach będzie deszcz. Szybciej wniknie w glebę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 20:58, 14 lut 2020

Helen napisał(a)

Asia, dziękuję. Mam trochę zapasu, to sypnę wiosną.

Objawem niedoboru magnezu u cisów jest bielenie igieł. One dość żarłoczne są na ten pierwiastek
Mariposa 21:11, 14 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jak nic mechanizacja rolnictwa.

Wymądrzę się, bo dopiero co skończyłam budowę - w tej chwili większość przyczep transportowych jest wyposażona w siłownik hydrauliczny, który wysuwając się unosi w górę przód przyczepy (nie tylko rolniczej, ale przede wszystkim w samochodach ciężarowych, służących do transportowania m.in ziemi, piachu, żwiru itp), co umożliwia automatyczne wysypanie zawartości. Kiedyś trzeba było otworzyć burtę i zrzucać łopatą, a teraz dziesiątki ton lądują na ziemi w 5 sekund ...
anna_t 22:19, 14 lut 2020

Helen napisał(a)

A gdzie warto sypnąć dolomit wiosną?
pod lawende
Haniu zaglądam cały czas, ja może jutro coś ciachne
TAR 10:12, 15 lut 2020

mnie te wozeczek bardzo sie przyda ze wzgledu na chore barki, latwiej mi wozic ziemie takim wozeczkiem niz taczka. i ma duze dmuchane kółka na alusiach
przy wczorajszej probie ogrodowej maly bialas wskoczyl i kazal sie wozic

Octenisept do narzedzi wychodzi drogo, w aptece kupilam srodek odkazajacy na bazie spirytusu 0,5 l.za niecałe 30 zł.

rozczarowana jestem dzisiejsza pogoda, znowu mzy i chmury a wczoraj taka piekna patelnia była. niestety nic nie porobie, nie chce sie pochorowac.

galgAsia 10:23, 15 lut 2020

Mały białas = mądrutki białas Cwaniaczek, każda okazja jest dobra, prawda?!

Octenisept to tak "na rdzeniu" mi przyszedł do głowy, bo go mam Każdy inny "na wódzie" też będzie dobry, byle go używać
U mnie się przeciera, to się zbieram. Dobrego (mimo wszystko ) dnia!