Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:17, 15 lut 2020

Dominika11 napisał(a)
Piękna zimowa wiosna w ogrodzie

Już zaczynają kwitnąć "kotki" jestem w szoku. Chyba faktycznie wiosna już tuż tuż

Na ugorze naprzeciw mnie kotki są też na wierzbowych samosiejkach. W prognozach jutro 16 stopni. Regularne przedwiośnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sarenka 07:26, 16 lut 2020

A propos natury- żurawie już widać i słychać to już oznaka wiosny. Jakies ptaki wróciły już?
O, i wrony gniazda zakładają- to chyba też oznacza wiosnę
Dziwna była ta zima. Chciałam ptaki dokarmiać, ale pogoda taka, że nie było potrzeby. Może kupię ziarenka i jednak wystawie stołówkę dla ptaszków.
Zakrecona 07:37, 16 lut 2020

Haniu masa pracy wykonana

U mnie krokusów nie widać, może cebulki były przesuszone

A zapytam jeszcze skoro masz sryliony cebulek, to wykopujesz je po przekwitnięciu i sadzisz ponownie jesienią?

Gruszka_na_w... 16:18, 16 lut 2020

sarenka napisał(a)
A propos natury- żurawie już widać i słychać to już oznaka wiosny. Jakies ptaki wróciły już?
O, i wrony gniazda zakładają- to chyba też oznacza wiosnę
Dziwna była ta zima. Chciałam ptaki dokarmiać, ale pogoda taka, że nie było potrzeby. Może kupię ziarenka i jednak wystawie stołówkę dla ptaszków.

U mnie poszło już 50 kg słonecznika. Mnóstwo ptaków korzysta z 3 karmników. Systematycznie uzupełniam wodę w poidełku. Skowronki z pewnością już wróciły.

Podczas porządkowania wygrabiłam spod karmnika dwa wiadra łusek. To jedyny mankament obecności ptaków w ogrodzie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 16:22, 16 lut 2020

No nie mów, ze miałaś dzisiaj słońce... U mnie cały dzień padał deszcz. W zasadzie nic nie zrobiłam...
Gruszka_na_w... 16:23, 16 lut 2020

Zakrecona napisał(a)
Haniu masa pracy wykonana

U mnie krokusów nie widać, może cebulki były przesuszone

A zapytam jeszcze skoro masz sryliony cebulek, to wykopujesz je po przekwitnięciu i sadzisz ponownie jesienią?

Daj im czas. W pierwszym sezonie po posadzeniu potrzebują trochę czasu.
Podążam raczej w kierunku ograniczania prac. Cebulek nie wykopuję każdego roku.
Kiedy zauważam, w przypadku czosnków ozdobnych, czy kęp tulipanów, że zaczynają słabiej kwitnąć, to wykopuję. Te współczesne odmiany tulipanów raczej nie są długowieczne. Prościej jest chyba co jakiś czas dosadzać nowe.

Gruszka_na_w... 16:37, 16 lut 2020

galgAsia napisał(a)
No nie mów, ze miałaś dzisiaj słońce... U mnie cały dzień padał deszcz. W zasadzie nic nie zrobiłam...

Niebo miało dziwny kolor, ale nie padało. Dość mocno wiało.
Na termometrze było 12 stopni. Zrobiłam oprysk promanalem cisom, grabom, żywotnikowym kulkom, drzewkom w sadzie i różom. Widać, że ogród dorasta. Dawniej wystarczył mi jeden 5 l pojemnik. dzisiaj zużyłam trzy.
Teraz świeci słońce, ale wiatr mnie skutecznie zniechęcił. Jeszcze pokasłuję, więc profilaktycznie zostałam w domowych pieleszach.

Ściętolistny wydoroślał.

Jej "wysokość" magnolia.

Kalina angielska

Myślałam, że po ścięciu traw będzie łyso, ale widok wciąż jest OK.

Uporządkowana skarpa- cisów i bukszpanów jeszcze nie ruszam. Czekam na marzec.

Zegar trzeba będzie natłuścić. To żeliwo pod wpływem wilgoci zaczyna rdzewieć. Posmarowałam kefirem beton w misie- czekam na glony.
Gruszka_na_w... 16:46, 16 lut 2020

Miałam w planach uporządkowanie tego bałaganu.

Może jutro. Oprócz cięcia traw i bylin trzeba też podkrzesać tamaryszka. Cięcie wrzosów zrobię później.

Uporządkowane miejsca robią się miłe w oglądzie. Warto się napracować.Na froncie trzeba jeszcze zebrać odkurzaczem sucholce plątające się w opasce wokół domu, przy schodach i murkach.

Już rośnie zastępstwo.

Siewka dobrze rokuje.

galgAsia 16:48, 16 lut 2020

No widzisz, ja znów mam plecy . Chciałam promanal właśnie, dokończyć cięcie, trochę popielić... I znów nic. A w tygodniu albo po pracy nie ma czasu, albo pracuję do nocy. Uuuu...
galgAsia 16:49, 16 lut 2020

A tak w ogóle to piknie masz