Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mrokasia 15:19, 14 lut 2020

Aż mnie ręce świerzbią by coś porobić a tu atak zimy - rano wszystko białe, odśnieżałam samochód. Teraz połowa już stopniała, ale mokro i zimno i niezachęcająco na dworze...
Muszę pooglądać swoje dwie gaury, ciekawe czy odbiją. Na razie nie ruszam tych kołtunów choć wyglądają bardzo średnio. Ale to nie na froncie więc nie mam ciśnienia .
Kret u mnie szaleje w najlepsze, mam mnóstwo kopców w rabatach, część rozkopanych przez koty, ale nie miałam na razie czasu się tym zająć. Mam nadzieję, że mi rośliny nie wiszą w powietrzu.

Powiem Ci Haniu, że z ciekawością oglądam Twój ogród o tej porze roku - widać jego granice . W sezonie nie ma o tym mowy.
Gruszka_na_w... 15:20, 14 lut 2020

Z nawożeniem jeszcze się wstrzymaj. Zaczekaj aż temperatury ustabilizują się w okolicach 10 stopni. Zazdroszczę dostępu do sosnowych igieł i liści dębu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:25, 14 lut 2020

mrokasia napisał(a)
Aż mnie ręce świerzbią by coś porobić a tu atak zimy - rano wszystko białe, odśnieżałam samochód. Teraz połowa już stopniała, ale mokro i zimno i niezachęcająco na dworze...
Muszę pooglądać swoje dwie gaury, ciekawe czy odbiją. Na razie nie ruszam tych kołtunów choć wyglądają bardzo średnio. Ale to nie na froncie więc nie mam ciśnienia .
Kret u mnie szaleje w najlepsze, mam mnóstwo kopców w rabatach, część rozkopanych przez koty, ale nie miałam na razie czasu się tym zająć. Mam nadzieję, że mi rośliny nie wiszą w powietrzu.

Powiem Ci Haniu, że z ciekawością oglądam Twój ogród o tej porze roku - widać jego granice . W sezonie nie ma o tym mowy.

Faktycznie, o tej porze roku widać wyraźnie wszystkie rabaty. Cieszę się, że wreszcie robi się jakieś tło z roślin szkieletowych.

Już dawno nie ośnieżałam samochodu.

Kołtuny ścięłam powojnikom, bo już pojawiły się młode listki.
Życzę ciepłego weekendu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 15:26, 14 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z nawożeniem jeszcze się wstrzymaj. Zaczekaj aż temperatury ustabilizują się w okolicach 10 stopni. Zazdroszczę dostępu do sosnowych igieł i liści dębu.

ok. poczekam, a te dobroci to mam zaraz za plotem, jakbym miala furtke do lasu to mozna przez plot łopata przerzucac.

W tym roku zaopatrzylam sie w nowe obuwie do ogrodu (po ubieglorocznych sadzeniach wiem jakie to ważne) dokupilam drugie widły typu amerykanskiego, metalowe i wczoraj meżuś złożył mi wozeczek, super jest, pojemny na duzych kolach, nie bede sie meczyc z taczka. do przewozenia wszystkiego idealny i ma funkcje kiprowania
galgAsia 18:18, 14 lut 2020

Łoj, ja w ogóle tej zimy nie widziałam śniegu...
Dziękuję za zdjęcie mojego ulubionego przystojniaka - będziesz go jeszcze podkrzesywać, czy na razie dasz mu spokój?
Muszę jutro przyjrzeć się moim gaurom. A dzisiaj - naostrzyć sekator W ogóle to z jutrzejszym dniem wiążę duże nadzieje na styranie
galgAsia 18:19, 14 lut 2020

TAR, a co to jest "kiprowanie"?
Gruszka_na_w... 18:38, 14 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Łoj, ja w ogóle tej zimy nie widziałam śniegu...
Dziękuję za zdjęcie mojego ulubionego przystojniaka - będziesz go jeszcze podkrzesywać, czy na razie dasz mu spokój?
Muszę jutro przyjrzeć się moim gaurom. A dzisiaj - naostrzyć sekator W ogóle to z jutrzejszym dniem wiążę duże nadzieje na styranie

Zakupiłam nowy zestaw chusteczek do dezynfekcji narzędzi tnących.

Zaczęłam się przyglądać wiązowi pod kątem ewentualnych ciachnięć. Decyzji nie podjęłam, bo zaczęło padać.

Jutro też działam.
Gruszka_na_w... 18:41, 14 lut 2020

TAR napisał(a)

W tym roku zaopatrzylam sie w nowe obuwie do ogrodu (po ubieglorocznych sadzeniach wiem jakie to ważne) dokupilam drugie widły typu amerykanskiego, metalowe i wczoraj meżuś złożył mi wozeczek, super jest, pojemny na duzych kolach, nie bede sie meczyc z taczka. do przewozenia wszystkiego idealny i ma funkcje kiprowania

Mam różne rodzaje taczek, ale wygodniej mi zbierać wszystko do sporego wiadra budowlanego. Poręczniejsze jest. Za mało u mnie utwardzonych powierzchni.

Widły amerykańskie i dobry szpadel to były moje pierwsze zakupy ogrodowe. Służą do tej pory.
Gruszka_na_w... 18:44, 14 lut 2020

galgAsia napisał(a)
TAR, a co to jest "kiprowanie"?

Doczytałam, że to takie coś, co robią samochody- wywrotki. Unoszą się i robią przechył z zrzutem zawartości.
galgAsia 18:45, 14 lut 2020

A ile czasu mu dałaś, zanim zaczęłaś podkrzesywać? Pamiętam, że chyba dwie wiosny wstecz go podcięłaś pierwszy raz (?) - miał 2? - 3? lata?