Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

sylwia_slomc... 21:02, 30 lis 2020

Takie spacery to ja lubię U Ciebie sypnęło jeszcze więcej niż u nas. Ciekawe czy ta zima zaszczyci nas jeszcze śniegiem czy to będzie pierwszy i ostatni.... Przydałyby się białe Święta, dawno nie było....
adewzuol 21:36, 30 lis 2020

Cudowności!
Ciekawe czy ja doczekam się śniegu?
Pozdrawiam
galgAsia 22:40, 30 lis 2020

Cudne cudności
Świeży śnieg. Wszystko czyste, nieskażone, tajemnicze. Powrót do dzieciństwa
U mnie tylko deszcz
Aurelllia 23:11, 30 lis 2020

Piękna zima i taka powinna być - z białą kołderką
TAR 11:25, 01 gru 2020

nas snieg nie zaszczycil, cala niedziele za to dawalo sloneczko i moglam sobie popracowac w ogrodzie, posadzilam na rozsadniku 4 klony, zadolowalam chryzantemy a mezaty postawił przy rozsadniku nowy karmnik. kupilam nieco wiekszy i ptakow sporo przylatuje powiesilam tez na brzozach wiszace ubiegloroczne karmidla, maja duza pojemnosc i wystarcza, ze napelniam je raz na tydzien. jeden obstawiony sikorami a drugi ptaszkami, ktorych nie kojarze, brązowe drobne ale nie sa to wroble czy mazurki. za to pod karmnikami dzialaja kosy i zięby. a dzis jeszcze mazurki, dzwonce, sójka sie skradala i dziecioł stukal. rejwach jak wiosna
sasiedzi sie smieja, ze zajumalam wszystkie okoliczne ptaki. poza jednym zaden karmnika nie ma, a z kolei dwoch pozakladalo kolce, bo im gniazda kopciuszkow przeszkadzaly. no to co sie dziwia. u mnie 7 karmnikow, butki legowe a i nie przeszkadza, ze czasem pod dachowka gniazdo zrobia. na jablonkach ozdobnych tez juz resztki owocowe, ptaki wola w karmniku jadac.
Bee 08:01, 02 gru 2020

Witaj Gruszko,

Masz piękny i naturalny ogród. Przeczytałam cały Twój wątek jak ciekawą powieść/opowieść o ogrodzie.

Z chęcią bym się zainspirowała i powtórzyła Twoje nasadzenia, ale mam inną bardzo piaszczystą glebę w moim weekendowym ogrodzie.

Może miałabyś ochotę i czas pomóc mi w zaprojektowaniu suchej rabaty z macierzankami i wrzosami? Podoba mi się bardzo Twoje podejście do plam koloru w ogrodzie.

Założyłam wątek projektowy:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10784-kaszubskie-piaski
Maly_Bialy_D... 17:05, 03 gru 2020

Haniu Twój ogród jest piękny o każdej porze roku, a w tej białej sukience nabiera specjalnego uroku u mnie też dzisiaj spadło trochę śniegu, w ubiegłym roku nie było ani płatka, więc cieszę się, jak dziecko.
darkowa 20:36, 09 gru 2020

Haniu , a co tu taka cisza?

Czy robisz jakieś ozdoby świąteczne?
Gruszka_na_w... 20:48, 09 gru 2020

Śnieg poleżał dwa dni. Potem tradycyjnie były roztopy. Miskantom udało się powstać. Pojawiły się nawet kolory.Zdjęcia z ubiegłego tygodnia. Nie miałam czasu uzupełniać wątku w aktualności ogrodowe.
Chryzantemom liście już zwiędły, ale kwiatki wciąż są.

Terminatorki- Lovelly Fairy.

Jeszcze parę lat temu wrzosów było sporo. Z powodu zacienienia ostały się nieliczne.

Pięknie przebarwiła się azalia japońska.

Na berberysach pozostała końcówka liści. Ale barwna plamka wciąż jest.

Choć to już grudzień, nie ma wrażenia ogrodowej pustki. Wciąż można na czymś zawiesić wzrok.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
darkowa 21:04, 09 gru 2020

Jeszcze parę lat temu wrzosów było sporo. Z powodu zacienienia ostały się nieliczne.

[img size=640x402
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/214/2149142/original.JPG[/img]

Jakaś nowa waza? Nie widziałam jej