Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:49, 18 lis 2020

tulucy napisał(a)
Jestem teraz w kwietniu 2016
Szukam pomysłów

To niebezpieczna opcja, bo po drodze wiele roślin wyleciało. Z powodu zagęszczenia i zmiany warunków świetlnych.

Podsuwam pomysł na wykorzystanie żylistka Nikko. U Gosiek już się przebarwia, u mnie dopiero zaczyna. Miniaturowa krzewinka.

Tawuły japońskie też się jeszcze trzymają. Trawy, rozchodniki i one. Bezobsługowo. Bez wykrzykników, ale miłe dla oka zestawienie. Te tawuły fajnie się komponują z wilczomleczem mirtowatym i czyśćcem wełnistym.

Gdybym miała w ogrodzie kwaśną glebę, to wplotłabym w nasadzenia borówki amerykańskie. Jesienią urocze.

Miałam kiedyś na granicy z sąsiadem formowany żywopłot z buka. W pewnym momencie coraz trudniej było mi go ciąć w gęstwinie i go wykarczowałam. Zostawiłam dwa buczki. Tnę i żałuję, że nie wykorzystałam ich bliżej środka ogrodu. e ścieżek ich nie widzę, a boję się je puścić samopas wyżej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:51, 18 lis 2020

tulucy napisał(a)
Haniu, pewnie już niepotrzebne, ale ja kupuję tutaj

Dzisiaj odebrałam paczkę z karmnikiem i 20 kg słonecznika. Link będzie na zaś, bo cena atrakcyjna. Dziękuję. Ten nowy karmnik ma niesamowitą pojemność.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:59, 18 lis 2020

Wygospodarowałam dzisiaj godzinkę na skoszenie trawnika i zebranie liści kosiarką.
Wciąż jest około 10 stopni na plusie. Wczoraj przycięłam 3 róże Bonica na froncie. Kolejny krok do przodu.
Gaura zdecydowała się zakończyć sezon. Białych "motylków" coraz mniej. Terminatorka!

Przebarwiają się azalie japońskie.

zimozieloności

Wciąż ładne.

tulucy 22:06, 18 lis 2020

Żylistka Nikko mam od dwóch lat - Tyś temu winna, a i owszem. Tawuły też mam, miałam trochę, teraz mam jeszcze więcej dzięki Gosiek kiedyś miałam cały wał wzdłuż płotu na zewnątrz, mieszankę dwóch odmian, nie pomnę jakich. Ale to nie był dobry pomysł w tym miejscu, a też nie były dobrze odmiany do siebie dopasowane. Wykopane poszły w lepsze ręce. Teraz gustuję w malutkich
Gosiek33 08:34, 19 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podsuwam pomysł na wykorzystanie żylistka Nikko. U Gosiek już się przebarwia, u mnie dopiero zaczyna. Miniaturowa krzewinka.

Tawuły japońskie też się jeszcze trzymają. Trawy, rozchodniki i one. Bezobsługowo. Bez wykrzykników, ale miłe dla oka zestawienie. Te tawuły fajnie się komponują z wilczomleczem mirtowatym i czyśćcem wełnistym.

Nie obliczałam Cię na tyle krzaków róż. Mam kilkanaście i tylko okresowo jestem z nich zadowolona
Tak mój Nikko to Twoja zasługa
Niesamowite ile liści jeszcze trzyma się na Twoich tawułach
polinka 10:34, 19 lis 2020

Haniu, dajesz ptakom też inne ziarno, czy tylko słonecznik?
W tamtym roku miałam jakąś mieszankę i zauważyłam, że słonecznik cieszył się największym powodzeniem.
Roocika 10:36, 19 lis 2020

Też jestem zaskoczona tymi liśćmi na tawułach
galgAsia 11:20, 19 lis 2020

Cóż czytam - jest już nowy karmnik Poka, poka, u mnie jest oblegany. Normalnie ptaszory obserwują trendy

Kolory, kolory... U mnie w pogodzie znów dominuje szary, od niedzieli codziennie popaduje. Zero niebieskiego nieba, zero księżyca... Dobrze, że u Ciebie kolorowo
galgAsia 11:22, 19 lis 2020

tulucy napisał(a)
Jestem teraz w kwietniu 2016
Szukam pomysłów
Zanim się zainstalowałam na O., przeczytałam cały wątek 3 albo i 4 razy
I sporo roślin u mnie ma rodowód "Gruszkowy"
Gruszka_na_w... 15:12, 19 lis 2020

galgAsia napisał(a)
Cóż czytam - jest już nowy karmnik Poka, poka, u mnie jest oblegany. Normalnie ptaszory obserwują trendy

Kolory, kolory... U mnie w pogodzie znów dominuje szary, od niedzieli codziennie popaduje. Zero niebieskiego nieba, zero księżyca... Dobrze, że u Ciebie kolorowo

Oto on.

W słońcu kolorowo nad wyraz, ale na niebie gromadzą się burzowe chmury.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies