Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:05, 19 wrz 2016

Agania napisał(a)
Swoją łopatką cuda poczyniłaś, rabaty już jarzą, a jesień dopiero na starcie...u nas też mgiełka, i po deszczowej mżawce cuda w ogrodzie się ukazały

Mżawki i mgiełki lubię- dobroczynnie działają na cerę.

Wczoraj po południu coś uderzyło w szybę. Kiedy zobaczyłam przyklejone piórka, raczej nie miałam nadziei, że obejdzie się bez ofiar. Na ziemi leżał niewielki ptaszek, ciężko oddychał, ale żył. Bałam się go tam zostawić, bo to trasa spacerowa naszego kota. Znalazł schronienie w pucharku

a po paru minutach doszedł do siebie

i poleciał. mam nadzieję, że bez szkód wewnętrznych się obyło.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 15:39, 19 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
[b]

jak zwykle urocze kadry

co to za roślina na pierwszym planie?
Gruszka_na_w... 16:05, 19 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)

jak zwykle urocze kadry

co to za roślina na pierwszym planie?

Tam było puste miejsce chyba po wiosennych cebulowych. W czerwcu nabyłam na lokalnym ryneczku coś, co się zwało stokrotką afrykańska. Jest jednoroczne, ale kwitnie do mrozów.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/120/1205710/original.JPG
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 16:10, 19 wrz 2016

Biedny ptaszek, dobrze, że odratowany. Wiesz co to? Wygląda na słowika?
Gosiek33 16:18, 19 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tam było puste miejsce chyba po wiosennych cebulowych. W czerwcu nabyłam na lokalnym ryneczku coś, co się zwało stokrotką afrykańska. Jest jednoroczne, ale kwitnie do mrozów.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/120/1205710/original.JPG

Osteospermum - bardzo lubię, ale słońca potrzebuje by ładnie wyglądać. Tyle, że liście strzępiaste a nie jak u astrowatych. Przed laty miałam pełną torbę nasion ,stokrotki afrykańskiej' zachowywała się dokładnie jak nagietki i wyglądała bardzo podobnie tyle, że delikatniejsza roślina i wiele braw kwiatów.
Gruszka_na_w... 18:45, 19 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Za rzadko u Ciebie bywam Gruszko, stanowczo za rzadko.
Przepięknie skomponowane masz rabaty! Jesienna odsłona - miodzio

Coś o czyśćcu dyskutujecie jak widzę? Ja ostatnio Ani Pergolowej odradzałam. Co prawda bardzo go lubię za bezproblemowość ale zbyt szybko się starzeje, żeby go dawać na frontową rabatę. A co Ty sądzisz, Gruszko?

Asiu- Madadamio, zapraszam częściej.
Czyściec na frontową nie za bardzo się nadaje. Ma w środku sezonu okres, kiedy nie najlepiej się prezentuje. Żeby się szybko nie starzał, trzeba mu obcinać kwiatostany i usuwać zaschłe liście. W części swobodnej ogrodu się sprawdzi.
Gruszka_na_w... 18:49, 19 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)

Osteospermum - bardzo lubię, ale słońca potrzebuje by ładnie wyglądać. Tyle, że liście strzępiaste a nie jak u astrowatych. Przed laty miałam pełną torbę nasion ,stokrotki afrykańskiej' zachowywała się dokładnie jak nagietki i wyglądała bardzo podobnie tyle, że delikatniejsza roślina i wiele braw kwiatów.

U mnie na jednym krzaczku są białe, delikatnie różowe i różowe mocniej. Bardzo je polubiłam.
To chyba był słowik. Tym bardziej się cieszę, że doszedł do siebie. To niezwykłe uczucie trzymać ptaszka w dłoni.
Anda 19:12, 19 wrz 2016

Rozchodniki i miskanty nie maja minusów piszesz, muszę to zapamiętać Tylko miskanta się boję i wymienię na rozplenice Jest dokładnie tak jak piszesz. Minusem u mnie jest brak miejsca na te wszystkie rośliny i moja różyczka
Dobrze, że ptaszek się pozbierał
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosiek33 19:29, 19 wrz 2016

Faktycznie niezwykłe, na początku gdy dom został zbudowany miewałam tę ,przyjemność'. Na szczęście tylko kilka zderzeń skończyło się tragicznie, reszta dochodziła do siebie w cieple rąk i odlatywała wcześniej lub później. Na szczęście teraz nauczyły się i już nie walą w szyby
Gruszka_na_w... 21:23, 19 wrz 2016

Pod oknami rosną rośliny, to trochę ogranicza prędkość lotu. Doznał zapewne tylko lekkiego wstrząsu mózgu. Nie wiem, czy ptaszki mają przeponę- ale miał podobne objawy jak człowiek uderzony w przeponę.

Derenie pod brzózkami- oj, będę tu miała problemy, jeśli kolejne lata będą równie suche.

Tawuły Golden Princess w jesiennej odsłonie już nie świecą jak żarówka. Po letnim cięciu ponownie kwitną.

Moja osobista kolekcja cynii liczy już 3 egzemplarze i ma tendencję wzrostową.

Byliny w krzewach i krzewy w bylinach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies