Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

pestka56 21:54, 19 wrz 2016

Witam się Gruszko choć my zdaje się spotkałyśmy się na forum M
Pięknie i kolorowo u Ciebie, a ja wciąż się uczę podglądając takie ogrody.

U mnie ptaki czasem wlatują do domu. Na szczęście koty mają je w głębokim poważaniu.
Najgroźniejszy wypadek miał pan Wilga. Uderzył w okno dachowe padł na podłogę prawie 6 metrów niżej. Oczy nieprzytomne, ogonek jak wyłamany pod kątem prostym, główka przekrzywiona dziwnie. Myślałam, że już po nim, ale na szczęście poczekałam z decyzją. Przykryłam Wilgę plastikową ażurową skrzynką. Po dwóch godzinach stanął na nóżkach, ale go nadal chwiało. Wstawiłam wodę do skrzynki i zostawiłam na noc. Rano zaczął robić awanturę. Wyniosłam do ogrodu. Odleciał i schował się w pęcherznicy Luteus. Pół dnia tam siedział i nawoływał. Dopiero, gdy z dala odezwała się inna wilga, odleciał.
Kiedyś na przestrzał przez dom przeleciał nietoperz.
Im ogród dojrzalszy i krzewy, drzewa większe tym więcej ptaków w ogrodzie
Gruszka_na_w... 22:11, 19 wrz 2016

Fajna historia, Pestko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 22:14, 19 wrz 2016

Derenie pod brzozami są też u mnie. Masz rację, że to w suche lata problem, ale derenie dadzą radę. Swoje zeszłej zimy przycięłam bardzo krótko. Potem wiosną zaczęłam sie bać, że przesadziłam z tym cięciem, ale w kóncu ruszyły i za rok znowu będą tak duże jak przed cięciem Kocham pancerne rośliny
Gruszka_na_w... 22:22, 19 wrz 2016

Swoje przycinam co roku. Miałam je też posadzone wewnątrz tej rabaty, z roku na rok wyglądały słabiej i trzy egzemplarze stamtąd już wysadziłam. One są żelazne, ale preferują wilgotne stanowisko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 22:23, 19 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Do południa było parno i duszno, z lekkim zachmurzeniem i mgiełką. Już obstawiałam, że prognozy się nie sprawdzą.

[img size=270x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/125/1254757/original.JP

Ten fragment przepiękny kolorystycznie, nie udało mi się takich rozchodników na razie upolować, widzę że masz sporo astrów, pięknie się wynurzają

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 22:30, 19 wrz 2016

Mira, gdyby wnuczek znowu grał w szachy w wiadomym miejscu, to przy okazji miałabyś okazję zabrać sadzonkę. Może go namów?
Makusia 08:20, 20 wrz 2016

HAniu wyrzuty sumeienia mam, że wpisów nie zostawiam i otwarcie nie podziwiam, ale jestem na etapie poszukiwania bardziej obszernego słownika synonimów Ten, którym dysponowałam już wyczerpała swoją bazę danych dla słowa "piękny"
Jestem na bieżąco, przyglądam się i podziwiam po cichutku.
Gruszka_na_w... 12:01, 20 wrz 2016

Makusia, wyrzuty sumienia przewidziane są dla innych okoliczności życiowych. Wiele wątków podczytuję bez zostawiania śladów. Bycie incognito jeszcze nie jest karalne.
margaretka3 12:48, 20 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Derenie pod brzózkami- oj, będę tu miała problemy, jeśli kolejne lata będą równie suche.

Fajnie jednak derenie z brzozami grają. Cały czas dumam, czy derenie dosadzić do brzóz czy przed brzozami anabelki dać. Od wiosny myślę. Haniu, coś doradzisz, żebym jeszcze kilku lat nie myślała?
Gruszka_na_w... 13:43, 20 wrz 2016

Gosiu, Wilczyca z Wilczej Góry ma pod brzozami hortensje. Pięknie wyglądają. Ale u niej jest nawodnienie z automatu. Hortensje są żarłoczne. Kwitną pięknie tylko wtedy, kiedy mają spełnione wszystkie warunki. Wilgoć, żyzna zasobna gleba. Atrakcyjne są od lipca do września.
Derenie są mniej wymagające pokarmowo, wilgoć lubią, ale dają radę, kiedy jest bardziej sucho. Nie są tak spektakularnie atrakcyjne jak hortensje, ale ogrodnikowi pozwalają na oddech. Praktycznie nic nie trzeba przy nich robić, dają ładną plamę koloru przez cały okres wegetacyjny, a zimą wzbogacają kolorem ogólną szarość lub biel.
Jeśli brzózki nie rosną na jakimś eksponowanym miejscu, poszłabym w derenie. Gdzieś trzeba szukać oszczędności czasowych i siłowych.
Jeśli masz tam nawadnianie i miejsce jest z tych istotnych dla ogrodu, to hortensje będą dobrym wyborem.
Oceń swoje siły. Masz warzywnik i sporą bylinówkę. Jest przy tym dość dużo pracy. Mało kto może sobie pozwolić na ogród, w którym całość wymaga systematycznej opieki.
U mnie jest pół na pół. Wykorzystałam m.in. derenie, żeby się nie narobić, a mieć nietrawnikowy ogród.
Jakoś zapadło mi w głowie zdanie, że planując nasadzenia w ogrodzie trzeba przewidzieć, ile czasu można poświęcić na opiekę nad roślinami i ile sił będzie się miało za lat kilka/ kilkanaście. To ma być przyjemność, a nie orka.
Pragmatycznie do tego podejdź.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies