Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:21, 02 kwi 2022

Helen napisał(a)
U nas też nic nie popadało, zapowiadają opady na przyszły tydzień, zobaczymy.

Niemożliwe! Przed chwilą usłyszałam informację, że kwiecień ma być chłodniejszy od średniej i bardziej zasobny w opady. Nadzieja jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:25, 02 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
U mnie nieźle dosypało, wszystko wygląda bajkowo choć wolałabym inną bajkę . Ale woda z tego będzie a to ogromny plus. Wczoraj cały dzień padał deszcz ze śniegiem więc już trochę wilgoci ziemia przyjęła.
Tak jak Poli napisała - to w sumie normalne zjawisko o tej porze roku. Choć niekoniecznie witane z entuzjazmem.
Czytałam, że śliwa już wymieniona . Ciekawe co to za maź była w tym worku.

Nie każ mi sprawdzać mazi organoleptycznie.
Moje najstarsze pacholę urodziłam 1 kwietnia. Szłam do szpitala w krótkim rękawku, a kiedy opuszczałam szpital niezbędne było zimowe okrycie. Padał śnieg i mroziło. Plecień ma swoje widzimisię.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:27, 02 kwi 2022

Gosiek33 napisał(a)
Beczki mam bez śniegu, może trzebaby zbierać białe i do beczek powrzucać?

Gdyby nie to, że muszę autem wyjechać to prawdziwa bajka by była

U nas pada mokry śnieg. Nad ranem był lekko zmrożony, a teraz już się topi. Mocno ciapowato jest i nieprzyjemnie.
Ładowanie śniegu do beczek to nie jest zły pomysł. Zwłaszcza kiedy ma się go z odśnieżania ciągów komunikacyjnych.
Gruszka_na_w... 14:29, 02 kwi 2022

Judith napisał(a)
U mnie 20 cm śniegu - pięknie jest!

Rekord! U mnie padała mokra śniegowa breja. Występowała w duecie z nieprzyjemnym północnym wiatrem.
Gruszka_na_w... 14:32, 02 kwi 2022

tulucy napisał(a)
I u mnie bajecznie. Piesia szaleje. Futro jej się przy okazji wyczyściło pięknie, bo przy tej suszy cała była opylona.

Szczęściara. Z powodu braku dróg utwardzonych mamy niewielkie szanse z korzystania ze śnieżnych kąpieli. Pies po przejściu rozmoczonej drogi gruntowej wygląda jak nieboskie stworzenie. Nie daj boże, jeśli przyjdzie mu do głowy otrzepywać się w wiatrołapie zanim nakryję go ręcznikiem.
nicol21 17:12, 02 kwi 2022

Dopóki nie ma ujemnych temperatur to nie jest źle! Śnieg to w koncu woda więc niech będzie i tak. Przynajmniej przez chwilę będzie ładnie.

ale z powodu mokra to się użalam nad psem. Teraz już obcięty, ale jak ma długie futro to nawet rosa jest masakrą. Potem pełno piachu w domu. A o otrzepywaniu się w wiatrołapie to już nawet myśleć nie chcę.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Juzia 03:59, 03 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zostały mi dwie wielkie bezodmianowe, ale też wyglądają nienachalnie, plus kilka Pumilio w miarę zdrowych. Rok temu i w tym sezonie pryskałam je Promanalem. Raczej nie pomógł.

Ja kupiłam sobie olej rydzowy na ten sezon... będę pryskać prawie wszystko
Gruszka_na_w... 15:34, 03 kwi 2022

Juzia napisał(a)

Ja kupiłam sobie olej rydzowy na ten sezon... będę pryskać prawie wszystko

Stosujesz go w formie ogrodniczego preparatu Emulpar, czy używasz spożywczego ?
Wygląda na to, że ten ogrodniczy ma podobne działanie do oprysku parafinowego.
Gruszka_na_w... 15:35, 03 kwi 2022

nicol21 napisał(a)
Dopóki nie ma ujemnych temperatur to nie jest źle! Śnieg to w koncu woda więc niech będzie i tak. Przynajmniej przez chwilę będzie ładnie.

ale z powodu mokra to się użalam nad psem. Teraz już obcięty, ale jak ma długie futro to nawet rosa jest masakrą. Potem pełno piachu w domu. A o otrzepywaniu się w wiatrołapie to już nawet myśleć nie chcę.

Piachu i błota codziennie mam pod dostatkiem.
Martka 21:20, 03 kwi 2022

Halo Haniu, czy miało miejsce omiatanie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies