Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 15:01, 06 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Moja runianka też się nie rozrasta za bardzo, ale kładę to na karb ciężkiego towarzystwa. Rośnie pod lilakiem, który dodatkowo daje odrosty. Ale będę ją sadzonkować w tym roku, chcę ją poprzenosić w inne miejsca.

Hihi, moja rosnie pod: a) lilakiem, b) ogromnym świerkiem, c) mahonią .
Zatem może właśnie o to jej chodzi...?
Gruszka_na_w... 15:13, 06 kwi 2022

Pozornie wygląda na to, że pod krzewami i drzewami ma za sucho ( u mnie ma takie warunki na długiej prostej i tam rośnie najsłabiej).
Ale dlaczego u mnie najbujniej rośnie pod rodkami? Czyżby kwasowość gleby miała znaczenie?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 15:16, 06 kwi 2022

Pod rodkami z reguły staramy się wszystkie nie mieć za sucho Może to o to chodzi.

Edit. Przejdę się do sąsiadki naprzeciwko. Ona ma dużo runianki, bo mi mówiła, ale nie pamiętam, gdzie u niej rośnie.
Roocika 15:19, 06 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pozornie wygląda na to, że pod krzewami i drzewami ma za sucho ( u mnie ma takie warunki na długiej prostej i tam rośnie najsłabiej).
Ale dlaczego u mnie najbujniej rośnie pod rodkami? Czyżby kwasowość gleby miała znaczenie?

Może moja jest pożółkła, bo nie mam kwaśniej gleby? Może ona lubi kwaśno, tam gdzie rośnie jest jakieś 7,2-7,5.

Edit. Judith a Tu masz piasek chyba, to może ona woli bardziej próchniczą glebę?
tulucy 15:38, 06 kwi 2022

U mnie kwaśną może i ma, ale nie za bardzo. Do tego ma glinę, wzbogacaną, rozluźnianą, ale glinę.
Judith 15:45, 06 kwi 2022

Roocika napisał(a)

Może moja jest pożółkła, bo nie mam kwaśniej gleby? Może ona lubi kwaśno, tam gdzie rośnie jest jakieś 7,2-7,5.

Edit. Judith a Tu masz piasek chyba, to może ona woli bardziej próchniczą glebę?

No tak, u mnie piaski, a wujek Gugel mówi, że runianka lubi ziemię próchniczą, przepuszczalną (piaski sa przepuszczalne, no nie? ), lekko kwaśną, ale nie za kwaśną, bo wtedy dobrze nie rośnie... A u Hani rośnie w kwaśnej pod rodkami... Taaaa, jak ja lubię te niejednoznaczności...
mrokasia 15:48, 06 kwi 2022

Mam runiankę posadzoną pod starym jałowcem płożącym. Ledwo zipie. Mimo podlewania. Żółknie.
Roocika 16:44, 06 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Mam runiankę posadzoną pod starym jałowcem płożącym. Ledwo zipie. Mimo podlewania. Żółknie.

U mnie sucho to nie ma haha No arystokratka z tej runianki
Judith 16:59, 06 kwi 2022

Roocika napisał(a)

U mnie sucho to nie ma haha No arystokratka z tej runianki

A taka niby ekspansywna...
Gruszka_na_w... 17:02, 06 kwi 2022

Rodki podlewam wtedy, kiedy je nawożę- wczesną wiosną, w maju dostają porcję gnojówki z mniszka, w czerwcu podczas nawożenia siarczanem potasu i jesienią. Tam prawie nie ma słońca. Muszą być jakieś skrajne okresy suszy, żebym je dodatkowo podlewała.
Próchniczej ziemi to zdecydowanie nie mam. Może w warzywniku, bo tam staram się stosować nawóz zielony. Reszta to porolnicza glina. Pod rodkami rozluźniona igliwiem, kwaśnym torfem i końską kupą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies