Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:25, 03 kwi 2022

Martka napisał(a)
Halo Haniu, czy miało miejsce omiatanie?

Miało! Omiatałam pajęczyny i powierzchnie pionowe z poziomymi.
Drobnymi kroczkami wpuszczam wiosnę do wnętrz. Nieco pojaśniało.
Na zewnątrz śniegu już nie ma. Nieprzyjemnie wiało, ale trochę podsuszyło błoto.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 21:48, 03 kwi 2022

omiatanie ma różne oblicza

Haniu, czy runianka dobrze by się nadawała do zadarnienia skarpy? Myślę o zmianie miejscówki dla niej, bo pojawiła się w ogrodzie mała skarpa za oranżerią z tyłu. Początkowo miał tam być tawulec pogięty Crispa, ale wydaje mi się za duży, skarpa nie jest wysoka. Oraz... czy kępki sadzić w całości, czy je rozdzielać? Nie chcę popełnić jakiegoś błędu, tak piękne są to okazy.

Gruszka_na_w... 22:38, 03 kwi 2022

Martka napisał(a)
omiatanie ma różne oblicza

Haniu, czy runianka dobrze by się nadawała do zadarnienia skarpy? Myślę o zmianie miejscówki dla niej, bo pojawiła się w ogrodzie mała skarpa za oranżerią z tyłu. Początkowo miał tam być tawulec pogięty Crispa, ale wydaje mi się za duży, skarpa nie jest wysoka. Oraz... czy kępki sadzić w całości, czy je rozdzielać? Nie chcę popełnić jakiegoś błędu, tak piękne są to okazy.

Moim zdaniem się nada.
W dołek wsadź 3-4 łodyżki. Między dołkami można zrobić 30 cm odstępy. Na początku będzie wymagała podlewania, później już w ogóle. Jak najdłuższy kawałek łodyżki przysyp ziemią.
Na tym zdjęciu widać tę moją po posadzeniu. To te mikrusie zielone kępki na krawędzi.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 07:06, 04 kwi 2022

Te maleństwa rozszalały się Dziękuję, Haniu za runiankę i Instrukcję - jest precyzyjna Przystępuję dziś do działania Skarpę poleję wodą, by stopić śnieg Miłego wpuszczania wiosny w zakątki Niebawem też wędzenie?
April 12:16, 04 kwi 2022

Jak czytam to większość w ten weekend raczej ogarniała dom niż ogród Śnieg nas zaskoczył. Może nie tyle sam śnieg co jego ilość.
Haniu, popracowałaś mocno ostatnio. Odpoczynek teraz wskazany.
Doradź mi proszę w kwestii pachysandry, moja chyba łapie grzyba, liście usychają. Nie we wszystkich miejscach. Mam taki jeden placek na którym w zeszłym roku runianka słabo wyglądała i widzę że w tym roku też liści brak, choć nieśmiało próbuje kwitnąć.
Gruszka_na_w... 17:26, 04 kwi 2022

April napisał(a)
Jak czytam to większość w ten weekend raczej ogarniała dom niż ogród Śnieg nas zaskoczył. Może nie tyle sam śnieg co jego ilość.
Haniu, popracowałaś mocno ostatnio. Odpoczynek teraz wskazany.
Doradź mi proszę w kwestii pachysandry, moja chyba łapie grzyba, liście usychają. Nie we wszystkich miejscach. Mam taki jeden placek na którym w zeszłym roku runianka słabo wyglądała i widzę że w tym roku też liści brak, choć nieśmiało próbuje kwitnąć.

Przed tymi wszystkimi pracami miałam tygodniowy wypoczynek. Na brak sił, póki co, nie mogę narzekać. Choć lekko nie jest. Dawkuję sobie obciążenia z umiarem.
Runianka bywa kapryśna w suchych słonecznych miejscach w pierwszym roku po posadzeniu. Trzeba pamiętać o częstym podlewaniu. W kolejnych latach jest już OK i radzi sobie sama. Z grzybem na niej się nie spotkałam. Nie wiem, co poradzić.
U mnie rośnie niczym chwast.
Na zdjęciu to samo miejsce, które pokazywałam Marcie, kilka lat później. Wystawa północno-wschodnia, częściowo pod okapem, wyniesiona rabata ze spadkiem.

Gruszka_na_w... 17:30, 04 kwi 2022

Martka napisał(a)
Te maleństwa rozszalały się Dziękuję, Haniu za runiankę i Instrukcję - jest precyzyjna Przystępuję dziś do działania Skarpę poleję wodą, by stopić śnieg Miłego wpuszczania wiosny w zakątki Niebawem też wędzenie?

Tego jeszcze na Ogrodowisku nie było, żeby topić śnieg w celu zrobienia rabaty.
Zakupy mięsne poczynione. Jutro lub pojutrze przygotowanie do peklowania, a po 7 dniach wędzenie i robienie białej kiełbasy.
Magara 23:31, 04 kwi 2022

Haniu, a czy Ty na tej rabacie kopytnika nie miałaś kiedyś? Coś gdzieś kojarzę, ale pewności nie mam. Taką ładną rabatę mam przed oczami a nie pamiętam czyja
Martka 11:16, 05 kwi 2022

Ta rabata jest przepiękna Będzie smacznie, raz w życiu robiłam kiełbasy wg przepisu mojej Mamy, a sąsiad zajął się wędzeniem. Jest to dużo pracy, choć smak nie do podrobienia. Pogoda u nas bardzo wietrzna i chłodna, weź tu się człowieku dorwij do ogrodu... a bywało już tak zachęcająco tego roku
Gruszka_na_w... 12:19, 05 kwi 2022

Magara napisał(a)
Haniu, a czy Ty na tej rabacie kopytnika nie miałaś kiedyś? Coś gdzieś kojarzę, ale pewności nie mam. Taką ładną rabatę mam przed oczami a nie pamiętam czyja

Kopytnika miała Tess.
U mnie niestety kopytnik rośnie chimerycznie. Mam go w narożniku z daglezjami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies