Hania nie obwiniaj sie nieobenością Magduśki.
Ona jest na insta jak wiele dziewczyn stąd. I udają że ogrody zrobiły same bez pomysłów i rad stąd. A jak coś zapytasz to sie z lekka obrażają chyba bo szybko kończą rozmowe.
Forum ma swój klimat. Wyjątkowy.
Bardzo gęste masz hortensje. Moje limki leżą po deszczu.
Polarbearom wyciełam niedawno wszystkie kwiaty na chudych łodygach po obwodzie krzaka i może to powoduje że stoją a jak są nasiąknięte wodą to lekko się przewieszają.
Boszzz niesamowity masz ten ogród i jeszcze przed ogrodzenie z nim wyszłaś cudnie U mnie ten chaber w dwóch rzutach kwitnie w sezonie, drugi często słabszy.
Te cieniutkie gałązki wycinam hortensjom już na etapie wiosennego ciecia. Z całkowitym pokładaniem hortensji problemu nigdy nie miałam. Sobotni opad był jednak na tyle intensywny i długotrwały, a kwiecie duże, że wchłonęło sporo wody. Stąd to lekkie przygięcie.
Pamiętam, że Danusia dość często pisała ze smutkiem o tym, że spora część użytkowniczek Ogrodowiska unikała jak ognia wspominania w innych portalach społecznościowych, że pierwsze kroki w zakresie ogrodowania czyniła tutaj. Poczucie wdzięczności jest jednym z najtrudniejszych, bo wymaga od nas przyznania, że potrzebowaliśmy czyjejś rady czy pomocy.
Pewnie łatwiej i przyjemniej żyć ze świadomością, że wszystko zawdzięczamy sobie.
Oprócz Danusi świetnych rad udzielała Toszka, Marta/Magnolia i Makadamia. Były autorkami wielu planów rabat i projektów nasadzeń. Ich wiedzę wciąż przekazuje się tu na forum tak jak pałeczkę w sztafecie. I to jest rzeczywiście fascynujące.
W drugiej części sezonu ogród zyskuje dzięki lepszemu oświetleniu. Słońce jest niżej i pojawia się gra światła. Przy ostrym słońcu trudno uchwycić urodę niektórych kompozycji.
Chaber kwitnie ciurkiem, od początku maja, ale bardzo systematycznie usuwam zaschnięte kwiatki.
Droga jest współwłasnością. Tak czy siak musiałabym dbać o to, co jest poza wykorytowanym pasem dla samochodów. O trawnik łatwiej zadbać niż o wertepy, a tam, gdzie trawa usychała lepiej sprawdzają się rośliny o głębszym systemie korzeniowym. Pozytywem jest to, że dzięki tym nasadzeniom dom jest nieco przysłonięty i można w stanie nie do końca ogarniętym wybiegać do warzywnika.
Marty/Magnoli nie znam. Makadamia to całe układy ogrodów projektowała i niestety już sie nie załapałam. A Toszka to już legenda a jej nauki nie poszły w las.
Magnolia pomagała projektować ogród Nawigatorce i Gosi/Malkul. Piękne nowoczesne ogrody.