Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

antracyt 17:34, 05 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Arystokratka nieco mi przypominała serię Chmielewskiej o Janeczce i Pawełku, bądź też o Teresce i Okrętce. Na krótkotrwałe odprężenie może być, ale czułam, że trochę już nie ten wiek, aby się uśmiać po pachy. Półgębki mi się tylko zdarzały.

Coś w tym jest, ale tak jak napisałaś, w ramach wakacyjnego relaksu jeszcze się nada
LIDKA 20:03, 05 sie 2024

TAR napisał(a)
Pieknie ale to juz wiesz. Zgapiam pomysł na pomidorki w donicach, moze i mi sie uda cos wyhodowac. Chociaz wcale nie znam sie na odmianach. Ale te 5 krzaczkow w zupelnosci nam styknie.

Tarcia zgapiaj. Mnie sie udało zgapić skutecznie!
LIDKA 20:09, 05 sie 2024

Hania nie obwiniaj sie nieobenością Magduśki.
Ona jest na insta jak wiele dziewczyn stąd. I udają że ogrody zrobiły same bez pomysłów i rad stąd. A jak coś zapytasz to sie z lekka obrażają chyba bo szybko kończą rozmowe.

Forum ma swój klimat. Wyjątkowy.

Bardzo gęste masz hortensje. Moje limki leżą po deszczu.
Polarbearom wyciełam niedawno wszystkie kwiaty na chudych łodygach po obwodzie krzaka i może to powoduje że stoją a jak są nasiąknięte wodą to lekko się przewieszają.
sylwia_slomc... 20:27, 05 sie 2024

Boszzz niesamowity masz ten ogród i jeszcze przed ogrodzenie z nim wyszłaś cudnie U mnie ten chaber w dwóch rzutach kwitnie w sezonie, drugi często słabszy.
Gruszka_na_w... 20:37, 05 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Ona jest na insta jak wiele dziewczyn stąd. I udają że ogrody zrobiły same bez pomysłów i rad stąd. A jak coś zapytasz to sie z lekka obrażają chyba bo szybko kończą rozmowe.

Bardzo gęste masz hortensje. Moje limki leżą po deszczu.
Polarbearom wyciełam niedawno wszystkie kwiaty na chudych łodygach po obwodzie krzaka i może to powoduje że stoją a jak są nasiąknięte wodą to lekko się przewieszają.

Te cieniutkie gałązki wycinam hortensjom już na etapie wiosennego ciecia. Z całkowitym pokładaniem hortensji problemu nigdy nie miałam. Sobotni opad był jednak na tyle intensywny i długotrwały, a kwiecie duże, że wchłonęło sporo wody. Stąd to lekkie przygięcie.

Pamiętam, że Danusia dość często pisała ze smutkiem o tym, że spora część użytkowniczek Ogrodowiska unikała jak ognia wspominania w innych portalach społecznościowych, że pierwsze kroki w zakresie ogrodowania czyniła tutaj. Poczucie wdzięczności jest jednym z najtrudniejszych, bo wymaga od nas przyznania, że potrzebowaliśmy czyjejś rady czy pomocy.
Pewnie łatwiej i przyjemniej żyć ze świadomością, że wszystko zawdzięczamy sobie.

Oprócz Danusi świetnych rad udzielała Toszka, Marta/Magnolia i Makadamia. Były autorkami wielu planów rabat i projektów nasadzeń. Ich wiedzę wciąż przekazuje się tu na forum tak jak pałeczkę w sztafecie. I to jest rzeczywiście fascynujące.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:45, 05 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Boszzz niesamowity masz ten ogród i jeszcze przed ogrodzenie z nim wyszłaś cudnie U mnie ten chaber w dwóch rzutach kwitnie w sezonie, drugi często słabszy.

W drugiej części sezonu ogród zyskuje dzięki lepszemu oświetleniu. Słońce jest niżej i pojawia się gra światła. Przy ostrym słońcu trudno uchwycić urodę niektórych kompozycji.
Chaber kwitnie ciurkiem, od początku maja, ale bardzo systematycznie usuwam zaschnięte kwiatki.
Droga jest współwłasnością. Tak czy siak musiałabym dbać o to, co jest poza wykorytowanym pasem dla samochodów. O trawnik łatwiej zadbać niż o wertepy, a tam, gdzie trawa usychała lepiej sprawdzają się rośliny o głębszym systemie korzeniowym. Pozytywem jest to, że dzięki tym nasadzeniom dom jest nieco przysłonięty i można w stanie nie do końca ogarniętym wybiegać do warzywnika.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 21:37, 05 sie 2024

Marty/Magnoli nie znam. Makadamia to całe układy ogrodów projektowała i niestety już sie nie załapałam. A Toszka to już legenda a jej nauki nie poszły w las.
Gruszka_na_w... 22:03, 05 sie 2024

Magnolia pomagała projektować ogród Nawigatorce i Gosi/Malkul. Piękne nowoczesne ogrody.
Magara 23:22, 05 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Arystokratka nieco mi przypominała serię Chmielewskiej o Janeczce i Pawełku, bądź też o Teresce i Okrętce. Na krótkotrwałe odprężenie może być, ale czułam, że trochę już nie ten wiek, aby się uśmiać po pachy. Półgębki mi się tylko zdarzały.

Ooo, przypomniałaś mi, że mus wrócić zimą do korzeni

Za zniknięcie Mgduski się nie obwiniaj - jest jak jest.
Szokuje mnie to co Lidka pisze, ale... też jest jak jest

Ja też w garach wolne chwile spędzam Brzoskwinie ogarnięte w postaci dżemów i kompotów, pomidory - pierwsza tura za mną

"Lekcje chemii" jeszcze przede mną Ale czytając Wasze opinie już się cieszę na lekturę

antracyt 07:26, 06 sie 2024

LIDKA napisał(a)

Lidko, czy obserwujesz konto Mgduski na Instagramie? Moim zdaniem takie uogólnienia są mocno krzywdzące.