Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:18, 12 lip 2025

LIDKA napisał(a)
A ta szałwia purple rain to nowa ogrodowiskowa moda jest
Albo odkrycie roku.

Swoje pierwsze sadzonki zakupiłam ze trzy lata temu. Ewa/Anda tak ładnie o nich pisała. Myślałam początkowo, że wyginęły, bo jakoś nie mogłam ich dojrzeć na rabatach. Prosiłam nawet Magdę Magleskę, żeby mi przywiozła kawałek swojej. A w tym sezonie taka niespodzianka.

Dobrze, że dzielimy się informacjami o bezproblemowych roślinach. Aura jest taka nieprzewidywalna, że warto wiedzieć, co rośnie w takich warunkach bezproblemowo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:21, 12 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Moje też były rozlazłe i belejakie. Myślałam że z braku wody i miejsca. Obcięłam, miejsce zrobiłam i czekam.
Rozanne u mnie najładniejsze były w drugim sezonie po posadzeniu.

Martusia pokazywała kiedyś zdjęcie Rozanne z angielskiego ogrodu. Oni traktują tego bodziszka jak pnącze. Pięknie się prezentował na metalowych trejażach. U siebie tnę go 3 razy w sezonie. Gdyby tego nie robić, to zarósłby wszystko wokół.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:24, 12 lip 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu mam to samo zdanie co do szałwii
Też moja ulubiona to Purple rain
Moja sadzona rok temu w tym roku po wyściółkowaniu kompostem urosła mi po pas!

Pierwsze kwitnienie za nią, wycięłam właśnie przekwitnięte kwiatostany i ona będzie tłoczyć ciągle nowymi kwiatami

Super warzywka!

Warzywnik to moja wielka miłość. Możliwość jego posiadania przy domu w jakiś 50% przyczyniła się do zakupu działki i budowy.

Twoja gleba pod nasadzenia jest zawsze przygotowana po mistrzostwu. Nie dziwota, że wszystko rośnie jak na drożdżach.
Gruszka_na_w... 10:29, 12 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Hania co to przetacznik w tym obłędnym granacie? I jaki on wysoki?

To przetacznik Marietta. Jest dosyć wysoki. Sięga mi do połowy ud; może nawet ciut wyżej. Sprawdzić teraz nie mogę, bo pada. Te czerwone źdźbła na dole zdjęcia to końcówki imperaty Red Baron. Można oszacować na oko wysokość przetacznika.
LIDKA 11:42, 12 lip 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To przetacznik Marietta. Jest dosyć wysoki. Sięga mi do połowy ud; może nawet ciut wyżej. Sprawdzić teraz nie mogę, bo pada. Te czerwone źdźbła na dole zdjęcia to końcówki imperaty Red Baron. Można oszacować na oko wysokość przetacznika.

Dzięki. Bardzo urodziwy ten przetacznik. Zamówie jak się obrobie z obecnymi doniczkami.
Makao 12:48, 12 lip 2025

Tę szałwię warto mieć. Nie ścinam jej jednorazowo. Wycinam jedynie pędy kwiatowe, które wyblakły (przekwitły). Zdobi już miesiąc i nie zanosi się na to, żeby przestała.

Czosnek powiesiłam pod daszkiem drewutni. Za 2-3 tygodnie oczyszczę go nieco z tych wierzchnich, zabrudzonych łusek i powieszę w chłodnym miejscu.

Po załamaniu szczypiorów cebula już nie rośnie. Zbyt długie trzymanie jej w ziemi może powodować wygnicie bulw lub przyrastanie cebul przybyszowych, które deformują cebulę główną.

Po wyciągnięciu cebuli rozłóż ją na jakiejś plandece i podsusz w słońcu. Kiedy szczypior całkowicie zaschnie, oczyść główki i wynieś w chłodne miejsce. Do przechowania możesz wykorzystać siatki po ziemniakach. Taka cebula przechowuje się bezproblemowo do wiosny.

Myślałem że cebula mi większa urośnie

No nic. Muszę wykopać
Mówisz że teraz przy deszczach to nie bardzo? Poczekać na słońce?
Gruszka_na_w... 13:02, 12 lip 2025

Makao napisał(a)

Myślałem że cebula mi większa urośnie

No nic. Muszę wykopać
Mówisz że teraz przy deszczach to nie bardzo? Poczekać na słońce?

Tak. Słońce i wyższa temperatura są potrzebne, żeby szczypior zasechł i zamknął ładnie bulwę przed dostępem wilgoci. Takie dobrze ususzone (zamknięte) lepiej się przechowują.
Gruszka_na_w... 13:03, 12 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Dzięki. Bardzo urodziwy ten przetacznik. Zamówie jak się obrobie z obecnymi doniczkami.

U Ciebie doniczki występują w ilościach hurtowych.
GingerO 13:18, 12 lip 2025

Moja była biedniusia przez 2-3 sezony. Już sądziłam, że mi wypadnie, a tu w tym roku taka niespodzianka. Kwitnie jak oszalała.

Hej, edytowałam mój ostatni wpis bo mi się pomieszało
Gruszka_na_w... 14:11, 12 lip 2025

GingerO napisał(a)

Hej, edytowałam mój ostatni wpis bo mi się pomieszało

Doczytałam, że jeszcze jej nie masz. Swoją kupowałam w internecie przy okazji zakupów trojeści bulwiastej i żółtolistnych rdestów Golden Arrow. Sadzonki nie były "wypasione", ale cena była przyjazna. Może dlatego tak długo się zbierały.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies