Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

LIDKA 22:29, 11 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Szałwie Purple Rain mam i ja . Właśnie dokupiłam kolejne.
Na jednej z rabat wycięłam do ziemi Rozanne bo porobiły mi się wielkie ale rozlazłe kępiszcza. Odbijają.

Moje też były rozlazłe i belejakie. Myślałam że z braku wody i miejsca. Obcięłam, miejsce zrobiłam i czekam.
Rozanne u mnie najładniejsze były w drugim sezonie po posadzeniu.
LIDKA 22:29, 11 lip 2025

A ta szałwia purple rain to nowa ogrodowiskowa moda jest
Albo odkrycie roku.
tulucy 22:49, 11 lip 2025

Ja moją purple rain w drugim sezonie musiałam ograniczać, bo mi zarastała sąsiadów. Ale bez pańskiego oka zniknęła w starym. Teraz odkupiłam.
Magara 23:18, 11 lip 2025

A u mnie raptem trzy wisienki na drzewku - reszta przemarzła
Haniu, masz cudnie I w części użytkowej i ozdobnej
Koperek pierwszy raz mi w życiu zrobił psikusa i nie mam na zimę - mus dosiać
Judith 23:29, 11 lip 2025

Haniu, jak zawsze u Ciebie mnóstwo kolorów, pięknie jest!
Makao 09:32, 12 lip 2025

Ja jeszcze nie mam Purple rain ale jak spotkam to też sobie kupię.

Sporo czosnku. Ja boję się suszenia bo taki świeże jak trzymam w domu to gniją. One pewnie muszą na dworze być cieniu wisieć, tak?
A taką cebulę gdy złamie się szczypior to koniecznie trzeba wyrwać już czy jeszcze może rosnąć?
Gruszka_na_w... 10:06, 12 lip 2025

Makao napisał(a)
Ja jeszcze nie mam Purple rain ale jak spotkam to też sobie kupię.

Sporo czosnku. Ja boję się suszenia bo taki świeże jak trzymam w domu to gniją. One pewnie muszą na dworze być cieniu wisieć, tak?
A taką cebulę gdy złamie się szczypior to koniecznie trzeba wyrwać już czy jeszcze może rosnąć?

Tę szałwię warto mieć. Nie ścinam jej jednorazowo. Wycinam jedynie pędy kwiatowe, które wyblakły (przekwitły). Zdobi już miesiąc i nie zanosi się na to, żeby przestała.

Czosnek powiesiłam pod daszkiem drewutni. Za 2-3 tygodnie oczyszczę go nieco z tych wierzchnich, zabrudzonych łusek i powieszę w chłodnym miejscu.

Po załamaniu szczypiorów cebula już nie rośnie. Zbyt długie trzymanie jej w ziemi może powodować wygnicie bulw lub przyrastanie cebul przybyszowych, które deformują cebulę główną.

Po wyciągnięciu cebuli rozłóż ją na jakiejś plandece i podsusz w słońcu. Kiedy szczypior całkowicie zaschnie, oczyść główki i wynieś w chłodne miejsce. Do przechowania możesz wykorzystać siatki po ziemniakach. Taka cebula przechowuje się bezproblemowo do wiosny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:09, 12 lip 2025

Judith napisał(a)
Haniu, jak zawsze u Ciebie mnóstwo kolorów, pięknie jest!

Trawiaste powierzchnie mocno przysuszyło, co jest pewnym dyskomfortem wizualnym, ale na kondycję roślin narzekać nie mogę. Dzisiaj padało drobnokropelkowo przez kilka godzin. Wreszcie!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:12, 12 lip 2025

Magara napisał(a)
A u mnie raptem trzy wisienki na drzewku - reszta przemarzła
Haniu, masz cudnie I w części użytkowej i ozdobnej
Koperek pierwszy raz mi w życiu zrobił psikusa i nie mam na zimę - mus dosiać

Rok temu na dwóch drzewkach miałam jedną wisienkę. Przymrozek przyszedł akurat w porze kwitnienia. W tym roku jest wyjątkowy urodzaj. Nie pamiętam takiego.

U mnie koperek rośnie losowo. Najładniejszy jest z przypadkowego samosiewu. Potrzebuję go głównie do kiszenia, łososia i posypki na młodych ziemniakach.
Gruszka_na_w... 10:14, 12 lip 2025

tulucy napisał(a)
Ja moją purple rain w drugim sezonie musiałam ograniczać, bo mi zarastała sąsiadów. Ale bez pańskiego oka zniknęła w starym. Teraz odkupiłam.

Dobrze uczyniłaś. Swoją w sierpniu będę dzielić. Dosadzę ją miedzy trawy na rondzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies