Gruszka_na_w...
16:38, 24 lut 2026
W sekatorem w sadzie wyląduję prawdopodobnie w tym tygodniu. Najpierw zabrałam się za trawy, bo jutro jest odbiór odpadów bio, a następny dopiero za dwa tygodnie. Zależało mi, żeby zapełnić choć parę worów, aby uniknąć późniejszej kumulacji worów. Kilkunastu sztuk mogliby nie odebrać na jeden raz.
Mnie maluję kupionym w markecie wapnem do bielenia. Rozcieńczam je 1/2 l mleka i uzupełniam wodą, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Niektórzy dodają też odrobinę białej farby emulsyjnej.
I oprysk w sadzie będzie w marcu, po cięciu. Użyję miedzianu. Kiedy temperatura wzrośnie do 10 stopni zrobię jeszcze oprysk Empularem (preparat olejowy). Użyję go też do oprysku krzewów, na których lubią się pojawiać mszyce (kaliny)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz