Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:38, 24 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Haniu, a sad kiedy planujesz przycinać? Ja podobnie jak Magara nadal mam śnieg, chociaż ocieplenie na froncie i jest go coraz mniej. Malowałaś pnie na biało? Kiedy pierwszy oprysk w sadzie?

W sekatorem w sadzie wyląduję prawdopodobnie w tym tygodniu. Najpierw zabrałam się za trawy, bo jutro jest odbiór odpadów bio, a następny dopiero za dwa tygodnie. Zależało mi, żeby zapełnić choć parę worów, aby uniknąć późniejszej kumulacji worów. Kilkunastu sztuk mogliby nie odebrać na jeden raz.
Mnie maluję kupionym w markecie wapnem do bielenia. Rozcieńczam je 1/2 l mleka i uzupełniam wodą, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Niektórzy dodają też odrobinę białej farby emulsyjnej.
I oprysk w sadzie będzie w marcu, po cięciu. Użyję miedzianu. Kiedy temperatura wzrośnie do 10 stopni zrobię jeszcze oprysk Empularem (preparat olejowy). Użyję go też do oprysku krzewów, na których lubią się pojawiać mszyce (kaliny)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:39, 24 lut 2026

Alija napisał(a)
Haniu, masz już prawie wiosnę , ciemierniki kwitną, śniegu braku, można coś podziałać w ogrodzie. U nas nadal leży śnieg, a dziś jeszcze chodziłam sobie po zamarzniętym stawie , ale mam nadzieję, że w tym tygodniu to się zmieni, bo w końcu ma być cieplej.

Każdy dzień powoduje spore zmiany. Z pewnością w tym tygodniu będziesz już działać w ogrodzie, czego Ci bardzo życzę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:41, 24 lut 2026

magewa napisał(a)
Haniu Zaczęłaś sezon

U mnie już po śniegu -jeszcze w ogrodzie nic nie robię ,bo za mokro i deszcz pada -ale powinnam się zmotywować i iść poszukać ciemierników i czy oczar ma frędzelki

Czytałam, że śnieg już stopniał. Oczar i ciemierniki z pewnością zaprezentowały się w całej krasie.
mirkaka 17:29, 24 lut 2026

No pozazdrościć prac ogrodowych, u mnie jeszcze spora warstwa śniegu na rabatach
Polon 17:31, 24 lut 2026

Ale ruch się zrobił, wiosna bez dwóch zdań, nawet jeśli nie kalendarzowa, to na pewno ogrodowa

Haniu, mam pytanie jako totalny laik - czy masz jakiś polecany opryskiwacz do miedzianu i empularu? Jedno i drugie chyba może zatykać dysze? Czy jednak nie? Masz “dedykowane” opryskiwacze do każdego środka, czy nie trzeba tak kombinować?

To są na pewno dla doświadczonych ogrodników pytania zabawne
Joku 18:01, 24 lut 2026

Współczuję z powodu problemów zdrowotnych w rodzinie. Irena Kwiatkowska to też moja ulubiona aktorka. W "Wojnie domowej" przypominała mi moją nieżyjącą już teściową (wyglądem).
Gruszka_na_w... 20:30, 24 lut 2026

Polon napisał(a)
Ale ruch się zrobił, wiosna bez dwóch zdań, nawet jeśli nie kalendarzowa, to na pewno ogrodowa

Haniu, mam pytanie jako totalny laik - czy masz jakiś polecany opryskiwacz do miedzianu i empularu? Jedno i drugie chyba może zatykać dysze? Czy jednak nie? Masz “dedykowane” opryskiwacze do każdego środka, czy nie trzeba tak kombinować?

To są na pewno dla doświadczonych ogrodników pytania zabawne

Pytanie jak najbardziej zasadne.
Mam trzy opryskiwacze
16 l ciśnieniowy plecakowy,
5 l ręczny z zawieszką na jedno ramię
i 2 l ręczny, który spokojnie da się utrzymać w dłoniach podczas opryskiwania. Tego największego używam do wiosennych i jesiennych oprysków miedzianem i propanolem z powodu sporych już drzewek (potrzeba dużo cieczy). Oba środki nie zatykają dyszy. Rurka zaciągająca roztwór ma na końcu takie nakładane sitko, które zapobiega ewentualnemu zanieczyszczeniu lancy. Po zakończeniu oprysków myję dokładnie wnętrze opryskiwacza, wlewam do środka czystej wody i przepłukuję opryskiwacz, czyli pryskam przez jakiś czas czystą wodą. Ten średni przydaje się np. do oprysku rodków, ewentualnego zwalczania szkodników typu mszyce i inne dziady, a ten najmniejszy przydaje się do oprysku np. drożdżami pomidorów lub mydłem potasowym bobu.
Kryterium użycia określonego opryskiwacza jest jedynie ilość i wielkość roślin, które wymagają oprysku.
Gruszka_na_w... 20:33, 24 lut 2026

mirkaka napisał(a)
No pozazdrościć prac ogrodowych, u mnie jeszcze spora warstwa śniegu na rabatach

Nie ma czego zazdrościć. Mimo zimowych ćwiczeń, podczas tych wycinek okrutnie bolą plecy. Dobrze, że sekator jest akumulatorowy i nie doznaję kontuzji nadgarstka oraz dłoni. Nieco przeraża mnie ilość tego, co trzeba wyciąć. Zdarza mi się podczas pracy z zazdrością zerkać na sąsiednie ogrody obrośnięte jedynie trawą i tujami.
Gruszka_na_w... 20:40, 24 lut 2026

Joku napisał(a)
Współczuję z powodu problemów zdrowotnych w rodzinie. Irena Kwiatkowska to też moja ulubiona aktorka. W "Wojnie domowej" przypominała mi moją nieżyjącą już teściową (wyglądem).

Wojnę domową mogę oglądać w kółko. Obsada aktorska to mistrzostwo świata, a kwestia "Przepraszam; Czy jest może suchy chleb dla konia?" weszła nawet do naszego codziennego języka. Podobieństwo teściowej do Kwiatkowskiej pewnie czyniło kontakty z teściową bardziej znośnymi. Mam nadzieję, że charakter teściowej nie ustępował uroczemu wyglądowi.
Joku 21:03, 24 lut 2026

Przytoczone przez ciebie powiedzonko swego czasu było hitem. Serial obejrzałam już po śmierci teściowej, nie było możliwości konfrontacji doznań na żywo .