Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:29, 22 lut 2026

Marcin89 napisał(a)
A może w marcu przyjdzie fala ciepła i ziemia szybko rozmarźnie? Ze śniegiem trochę gorzej, ale też może szybko znikać. U mnie bardzo szybko się rozpuścił (co prawda warstwa była 10-15 cm, potem nawet mniej). Trzymam kciuki za dobre przedwiośnie

Twoje życzenia aura potraktowała bardzo poważnie. Przedwiośnie stoi u wrót.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosialuk 13:59, 22 lut 2026

Tak Haniu to ciemiernik cuchnący.
Marcin89 14:08, 22 lut 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Twoje życzenia aura potraktowała bardzo poważnie. Przedwiośnie stoi u wrót.
Cieszę się bardzo U mnie też już po śniegu i temperatury na plusie drugi dzień. A błoto straszne, nawet mój piasek nie przyjmuje wody, to wyobrażam sobie co jest na glinie.
Judith 14:09, 22 lut 2026

Podzielam Twoją radość z powodu pięknej zimy. U Ciebie rzeczywiście było niezwykle malowniczo.
Na Dolnym Śląsku były mrozy, ale poskąpiło nam śniegu. Ani razu nie dało się pobiegać na nartach, a zima niby była nad wyraz "zimowa". Odczuwam pewien niedosyt.

Haniu, poprawka - nie „było” malowniczo, a jest nieprzerwanie od 30 grudnia .
Choć dzisiaj w nocy nastąpiło pewne nadtopienie. Ale gruntu jeszcze nie widać .
O żadnych pracach ogrodowych nawet nie ma co myśleć .
mrokasia 15:09, 22 lut 2026

Lubię bardzo czytać o Twoich pracach w ogrodzie . U nas jeszcze wszystko pod śniegiem ale liczę na końcówkę tygodnia bo ma być na plusie przez cały tydzień a w weekend nawet powyżej 10 stopni. Może moim oczom ukażą się ukryte do tej pory ciemierniki .
Gruszka_na_w... 15:32, 22 lut 2026

Gosialuk napisał(a)
Tak Haniu to ciemiernik cuchnący.

To świetna wiadomość. Może się wysieje i będzie można powiększyć kolekcję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:37, 22 lut 2026

Marcin89 napisał(a)
Cieszę się bardzo U mnie też już po śniegu i temperatury na plusie drugi dzień. A błoto straszne, nawet mój piasek nie przyjmuje wody, to wyobrażam sobie co jest na glinie.

U mnie śnieg zalegiwał na ogół kilka dni. W samym ogrodzie zastoin wody nie ma. Minusem jest to, że nasiąknięta wodą glina jest bardzo grząska. Wchodząc na rabaty zapadam się, ugniatam podłoże i później trudno je rozluźnić i napowietrzyć. Najgorzej jest na gruntowej drodze dojazdowej.
Gruszka_na_w... 15:40, 22 lut 2026

Judith napisał(a)

O żadnych pracach ogrodowych nawet nie ma co myśleć .

Nie masz do cięcia drzewek ze skłonnością do "płakania" ? Kiedyś nie spieszyłam się z ich cięciem, na początku lutego przyszło ocieplenie i cięcie skończyło się sporym wyciekiem soków.
Gruszka_na_w... 15:42, 22 lut 2026

mrokasia napisał(a)
Lubię bardzo czytać o Twoich pracach w ogrodzie . U nas jeszcze wszystko pod śniegiem ale liczę na końcówkę tygodnia bo ma być na plusie przez cały tydzień a w weekend nawet powyżej 10 stopni. Może moim oczom ukażą się ukryte do tej pory ciemierniki .

Mnie zaskoczyły spore już kły cebulowych. Trudno będzie między nimi manewrować podczas przecinek wycinek i spulchniania podłoża. W moim wieku trudno o gibkość baletnicy.
Judith 17:09, 22 lut 2026

Nie masz do cięcia drzewek ze skłonnością do "płakania" ? Kiedyś nie spieszyłam się z ich cięciem, na początku lutego przyszło ocieplenie i cięcie skończyło się sporym wyciekiem soków.

A pewnie, że mam! Rzecz w tym, że możliwości wykonania tej pracy nie było i nie ma .
Albo gałęzie pokryte śniegiem/lodem, albo temperatura przy której zamarza krew w żyłach, albo pokryte lodem podłoże, na którym nie ma jak ustawić drabiny, albo kombinacje powyższych opcji .