Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 12:35, 10 mar 2026

Hehe na moim tarasie gora lodowa jeszcze lezy ale na tarasie podcieniowym juz sie mozna wylegiwac. Nie moge sie doczekac kiedy uporzadkuje do konca ogrod i zalegne tam wiosennie. Co tam sadzenie roz, co tam sadzenie klonikow i przesadzanie na rabatach. Wazne, ze podcien dziala Czekam na stopnienie zwalow i odpalam bulgota na tarasie.

Ogromnie zazdroszcze pryzmy kompostowej.
Gosialuk 18:31, 11 mar 2026

I na moim balkonie. A co gorsza wcale mi się nie chce go ogarniać. Może jak jakieś wiosenne kwiatki zakupię, to mi się zachce.
Wafel 19:50, 01 kwi 2026

Haniu, co tam? Jeszcze tkwisz w wiosennych porządkach
Gruszka_na_w... 14:16, 20 kwi 2026

Juzia napisał(a)

U nas w dzień też jest ciepło. Wczoraj było ponad 16 st.
Ale w nocy jeszcze mrozi.

Jedyny ciepły dzień tej wiosny był w sobotę. Dzisiejszy spacer z psem znowu w zimowej kurtce i czapce. W prognozach długoterminowych temperatur powyżej 20 stopni nie widać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:21, 20 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Hania ja też mam jeszcze taras nieogarnięty. Ogarnę go na glanz jak sosny przestaną pylić. Sąsiad ma z nich żywopłot i mam pełno pyłu co roku.

mrokasia napisał(a)
Na moim tarasie też jeszcze armagedon…

TAR napisał(a)
Hehe na moim tarasie gora lodowa jeszcze lezy ale na tarasie podcieniowym juz sie mozna wylegiwac. Nie moge sie doczekac kiedy uporzadkuje do konca ogrod i zalegne tam wiosennie.

Taras udało mi się ogarnąć w sobotę. To był pierwszy dzień tej wiosny, kiedy temperatura przekroczyła 20 stopni, a wiatr nie urywał głowy. Umyłam myjką deski i meble, a potem zaolejowałam te pierwsze. Nacieszyliśmy się siedzeniem na tarasie zaledwie kilka godzin. Dobre i to.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:30, 20 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Haniu, co tam? Jeszcze tkwisz w wiosennych porządkach

Oj tkwie! W tym sezonie tempo pracy mam mocno spowolniałe, ale jakiś postęp widać. Rabaty są wstępnie uporządkowane, na nielicznych udało się nawet spulchnić ziemię. Reszta wciąż czeka. Trudno się wstrzelić w okienko pogodowe, które uczyniłoby pobyt na zewnątrz przyjemnym.
Mam nadzieję, że do końca kwietnia uda się wyjść na prostą.
Mam trochę zaległych fotek z marca. Było zimno, więc dosyć długo cieszyły oko pierwsze cebulowe.

Przebiśniegi kwitły ponad miesiąc.

Bardzo mnie cieszyły pojawiające się w nowych miejscach kępki zawilców gajowych.

Gruszka_na_w... 14:41, 20 kwi 2026

Stos gałęzi po cięciu był imponujący. Zrębkowałam go trzy popołudnia.

Ogród nieco przejaśniał.

Pojawiły się kolejne kwiatki.

Dopiero ok. 25 marca można było rozpocząć sezon w warzywniku. Wysiałam bób, zielony groszek, marchew z rzodkiewką; wsadziłam cebulę dymkę.
Wiem, że nie będę już powtarzać eksperymentu z późnojesiennym wysiewem szpinaku, marchwi i pietruszki. Pietruszka nie wzeszła w ogóle, marchew minimalistycznie, a szpinak cząstkowo. Szkoda zachodu i nasion. Musiałam robić dosiewki.
Gruszka_na_w... 14:55, 20 kwi 2026

Początek kwietnia był tak samo zimny jak marzec. Dodatkowo przez kilka tygodni nie padało. Nie było sensu wysiewać czegokolwiek w warzywniku. Zostawione na zimę w ostrej skibie zagonki trudno było doprowadzić do użytku (bryły ziemi były bardzo suche).
Po świętach zrobiłam wertykulację trawiastych powierzchni, a potem pokicałam po nich w butach z kolcami. Miałam szczęście, bo po rozsypaniu nawozu na trawę trochę popadało.
Po opadach udało się popracować trochę w warzywniku. Wsadziłam do gruntu sadzonki pora, selera i jarmużu. Wysiałam koper, pietruszkę naciową i rukolę. Zbieram się teraz do przygotowania grządek pod wysiew buraków i pierwszego rzutu fasolki. W domu wysieję do doniczek cukinie i dynie oraz bazylię. Ogórki będę wysiewać wprost do gruntu.

A w ogrodzie ozdobnym robi się coraz bardziej kolorowo. Słonecznych dni było niewiele.
Zakwitły świdośliwy.

Po lewej stronie ścieżki kwitną mahonie i tawuły wczesne.

Judith 14:58, 20 kwi 2026

Haniu! Jesteś .
Gruszka_na_w... 15:01, 20 kwi 2026

Na froncie jeszcze łysawo. Koloru nabrały jedynie berberysy.

Jest też trochę cebulowych; zakwitły narcyzy i tulipany. Nowych od kilku lat nie dosadzam, a wciąż jest ich sporo.

Bardzo lubię kwitnące pierwiosnki bezłodygowe.

Te bardziej szlachetne masowo się wysiewają i można je dosadzać w nowe miejsca.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies