Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 18:27, 24 kwi 2017

Ale śmieszne, dziś oglądając moje zadołowane iglaki ,odkryłam' jedelloch, maleńka bo maleńka ale jest
Gruszka_na_w... 21:29, 24 kwi 2017

mira napisał(a)

Doszłam wreszcie do genialnego działania - jak coś gdzieś kiepsko rośnie trzeba mu zmienić miejsce - genialne co i trzeba było mi na to kilka lat taki ze mnie geniusz

pozdrawiam

Zakupiłam w sobotę majowo/czerwcowy numer Gardener's Word. Już na początku numeru był artykuł w wytłuszczonymi wyrazami: Z Matka Naturą nie wygrasz.

Przesadziłam dzisiaj żółtolistną hakone w cieniste miejsce. Zobaczymy, co Matka Natura na to.
Rozchodniki dla Ciebie już od soboty w doniczkach.
Z clematisami nie mam jeszcze doświadczenia. Wolę eksperymentować z tymi za 6 zł. Jeśli się sprawdzą, to zainwestuję więcej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:36, 24 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)
U mnie derenie (nawet te zwykłe) w upał nie radziły sobie między jesionami. Jarząby zaś dają radę.

A gdzie się kupuje nadmaganian? W aptece?

Z tymi berberysami żółtymi, to ciekawa historia. Moje 'Maria' takie same. U Zbyszka Gazdy ładnie rośnie żółty niski kulkowany.

Swojego żółtolistnego berberysa przesadziłam z półcienia. Tam rósł nieźle, ale zaczynało mu brakować miejsca. I chyba zrobiłam mu krzywdę. W nowym miejscu zaczną go niedługo lekko zacieniać inne rośliny. Może mu to pomoże.
Mój nadmanganian potasu nabyłam w aptece podczas niemowlęctwa swojego najstarszego pacholęcia. Położna zalecała dodawanie go do kąpieli w pierwszych tygodniach. To tak malutkie pastylki, że mnóstwo mi zostało. Nie miał określonej daty przydatności, więc tak leżał sobie w apteczce domowej. I się przydał.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:44, 24 kwi 2017

Ewelino, bladość iglaków i rododendronów leczy się podając dolistnie helat żelaza i siarczan magnezu. Delikatnie, jeśli to maleństwa. Zdrowa choina ma ciemny żywozielony kolor.

Gosiek, w zeszłym roku odkryłam tojada. Bardzo lubię tę odmianę choiny i teraz w sumie żałuję, że zamiast cisów (mają być cięte w kule), nie kupiłam jej więcej. U mnie dość szybko w sumie przyrasta.
ryska 21:55, 24 kwi 2017

Zaglądam kolejny dzień z rzędu ale nie mam nic merytorycznego do powiedzenia, więc napiszę macham i buziaki
mira 22:04, 24 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zakupiłam w sobotę majowo/czerwcowy numer Gardener's Word. Już na początku numeru był artykuł w wytłuszczonymi wyrazami: Z Matka Naturą nie wygrasz.

Przesadziłam dzisiaj żółtolistną hakone w cieniste miejsce. Zobaczymy, co Matka Natura na to.
Rozchodniki dla Ciebie już od soboty w doniczkach.
Z clematisami nie mam jeszcze doświadczenia. Wolę eksperymentować z tymi za 6 zł. Jeśli się sprawdzą, to zainwestuję więcej.

Zapomniałam kupić GW jutro muszę upolować będzie na week gdyby padało

Cieszę się bardzo na spotkanie - doniczki ? doniczka chyba .
Ja dostanę jutro przesyłkę i ciekawa jestem jakie będą wszak to z dobrego żródła .

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 22:07, 24 kwi 2017

Bawiłam się dzisiaj w małego chemika. Ugotowałam 2 litry krochmalu. Ogrzałam butelke spirytusu w wodzie, żeby alkohol był ciepły. Rozpuściłam tymol w spirytusie. Dodałam trochę olejku rozmarynowego. W całym domu dziwnie pachniało, na szczęście nie spirytusem. Mam poręczny opryskiwacz 2 l. Robiłam 2% roztwór, czyli wlewałam 4 ml mikstury, 200ml krochmalu, uzupełniałam wodą do 2 l i biegałam w koło Macieju na trasie dom- ogród, dom- sad, dom-warzywnik, dom-przedpłocie. Do ostatniego oprysku musiałam użyć 100 ml mydła potasowego, bo krochmal mi się skończył.

Opryskałam grusze, jabłonie i wiśnie. Graby,jarząby, cisy, bukszpany, turzyce. Truskawki, róże, powojniki, borówki i to, co mi po drodze wpadło w oko. Najbliższy bezdeszczowy dzień ma przypaść w sobotę. Zrobię wtedy oprysk propionianem wapnia.

Odświeżyłam kanciki na półksiężycach i rondzie, wzruszyłam ziemię. Już niedługo nie będzie się można dostać do wnętrza rabat.

Po kolejnej zimie mam jedną całą i dwie połówki modrzewnicy. Dobrze rokują porzeczki.

Rozwijają się kolejne tulipany. Ależ długo w tym roku cebulowe cieszą oko.

Kwitnienie rozpoczynają kukliki. U mnie pełnia rolę zadarniacza. I fragment frontowej.

Gruszka_na_w... 22:11, 24 kwi 2017

mira napisał(a)

Zapomniałam kupić GW jutro muszę upolować będzie na week gdyby padało

Cieszę się bardzo na spotkanie - doniczki ? doniczka chyba .
Ja dostanę jutro przesyłkę i ciekawa jestem jakie będą wszak to z dobrego żródła .

pozdrawiam

Mieszkasz daleko, to obawiałam się, że oderwane mogą mieć niesprzyjające warunki podróży. Wsadziłam do doniczek P9 dwie odmiany. W sumie są 4 doniczki.
Gruszka_na_w... 22:40, 24 kwi 2017

ryska napisał(a)
Zaglądam kolejny dzień z rzędu ale nie mam nic merytorycznego do powiedzenia, więc napiszę macham i buziaki

Rysko, odmachuję.
Gosiek33 06:59, 25 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bawiłam się dzisiaj w małego chemika. Ugotowałam 2 litry krochmalu. Ogrzałam butelke spirytusu w wodzie, żeby alkohol był ciepły. Rozpuściłam tymol w spirytusie. Dodałam trochę olejku rozmarynowego. W całym domu dziwnie pachniało, na szczęście nie spirytusem. Mam poręczny opryskiwacz 2 l. Robiłam 2% roztwór, czyli wlewałam 4 ml mikstury, 200ml krochmalu, uzupełniałam wodą do 2 l i biegałam w koło Macieju na trasie dom- ogród, dom- sad, dom-warzywnik, dom-przedpłocie. Do ostatniego oprysku musiałam użyć 100 ml mydła potasowego, bo krochmal mi się skończył.

Opryskałam grusze, jabłonie i wiśnie. Graby,jarząby, cisy, bukszpany, turzyce. Truskawki, róże, powojniki, borówki i to, co mi po drodze wpadło w oko. Najbliższy bezdeszczowy dzień ma przypaść w sobotę. Zrobię wtedy oprysk propanianem wapnia.

Po kolejnej zimie mam jedną całą i dwie połówki modrzewnicy. Dobrze rokują porzeczki.

czemu ma zapobiegać ten skomplikowany wzór chemiczny i dlaczego masz dwie połówki co z resztą się stało? Moje trzy czołgi chyba są w całości