Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 09:13, 25 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ewelino, bladość iglaków i rododendronów leczy się podając dolistnie helat żelaza i siarczan magnezu. Delikatnie, jeśli to maleństwa. Zdrowa choina ma ciemny żywozielony kolor.

HAniu przepraszam za głupie pytanie, ale też wiem, że w moim wydaniu Cię nie zdziwi
Gdzie się ten halat kupuje i jak się go stosuje? Z helatem, to mi się tylko reklama HelaMagB6 kojarzy, ale coś mi się wydaje, ze to nie o to chodzi
Gruszka_na_w... 12:15, 25 kwi 2017

Makusia napisał(a)

HAniu przepraszam za głupie pytanie, ale też wiem, że w moim wydaniu Cię nie zdziwi
Gdzie się ten halat kupuje i jak się go stosuje? Z helatem, to mi się tylko reklama HelaMagB6 kojarzy, ale coś mi się wydaje, ze to nie o to chodzi

Makusiu, zakupiłam w swoim lokalnym sklepiku z nasionkami i nawozami. Wyglada tak (o matko, jaki wstyd Chelat ma byc, przez ceha.

Robię nim opryski po liściach,chyba jedna nakrętkę na 2 l wody. Doczytaj, czy nie dwie nakretki, bo nie mam pewności.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:19, 25 kwi 2017

Gosiek33 napisał(a)

czemu ma zapobiegać ten skomplikowany wzór chemiczny i dlaczego masz dwie połówki co z resztą się stało? Moje trzy czołgi chyba są w całości

Edit
roztwór jest 0,2% zapomniałam, że litr to 1000 ml, a nie 100.
O roztworze tymolowym poczytaj w wątku herbicydy. Za długo by pisać. Jest owado- i grzybobójczy. Zwalcza ślimaki. Tak po krótce.
Modrzewnica jest w połówkach , bo kiepsko jej było.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
polinka 12:19, 25 kwi 2017

Pozdrawiam małego chemika Ja wczoraj też biegałam z opryskiwaczem
Gruszka_na_w... 21:04, 25 kwi 2017

polinka napisał(a)
Pozdrawiam małego chemika Ja wczoraj też biegałam z opryskiwaczem

Nabieram doświadczenia. Wczoraj przez pomyłkę dodałam krochmal do roztworu tymolowego. Mam nadzieję, że nie zakłóciłam przebiegu reakcji biochemicznej.

Polinko, z jaką częstotliwością robi się oprysk roztworem tymolowym? Coś doczytałam u Mazana, że robi się go wiosną trzykrotnie w odstępach 14- dniowych. A co potem?
Propionianem co 7 dni?
Gruszka_na_w... 21:32, 25 kwi 2017

Dzisiaj niewiele zdziałałam. Krótką południową przerwę w obowiązkach zawodowych wykorzystałam na zrobienie oprysku propionianem wapnia. Pominęłam kwaśnoluby, czyli rododendrony, borówki, azalie, magnolie i hortensje. Najdokładniej spryskiwałam cisy, bukszpany i róże oraz sad. Dostało się też astrom bylinowym i jarząbom na zapłociu. Może te pierwsze tak szybko nie złapią mączniaka. Dojrzałam wreszcie do tego, żeby moje hakone rosły na stanowisku, które im pasuje. Wczoraj przemieszczała się żółtolistna, a dzisiaj nową miejscówkę znalazła zielonolistna macra. Wybrałam ze sporego dołka ziemię rodzimą, uzupełniłam mieszanką z dodatkiem drobno mielonej kory,piasku, kompostu i ziemi ogrodniczej. Stanowisko ma słoneczne. Może się uda.
Warmia 21:42, 25 kwi 2017

Co do oprysków to nie podyskutuję, więc tylko pochwalę cudne rabaty. Nic dodać, nic ująć
zoja 22:48, 25 kwi 2017

Haniu
to żelazo to do pryskania jakich roślin?
Gruszka_na_w... 23:03, 25 kwi 2017

zoja napisał(a)
Haniu
to żelazo to do pryskania jakich roślin?

Znalezione w sieci

TYPOWYM OBJAWEM NIEDOBORU ŻELAZA jest chloroza (liście wykazują jasno-żółte zabarwienie). Chloroza występuje początkowo na wierzchołku i najmłodszych liściach rośliny, stopniowo obejmuje też liście starsze. Objawy te są podobne u wszystkich gatunków roślin.

Toszka podawała kiedys przepis na ziemie dla kwaśnolubów. Jednym ze składników mieszanki była suszona hemoglobina- ona zapewnia glebie żelazo. Kiedy sadziłam moje, nie wiedziałam o tym. Stosuję ten chelat jako oprysk zabiedzonym roslinom ze szkółki
Gruszka_na_w... 23:04, 25 kwi 2017

Warmia napisał(a)
Co do oprysków to nie podyskutuję, więc tylko pochwalę cudne rabaty. Nic dodać, nic ująć

A ja wciąż na etapie ujmowania tu i dodawania tam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies