Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 06:48, 20 maj 2017

Nieodmiennie wpadam do Ciebie po dobre samopoczucie
Gruszka_na_w... 17:17, 20 maj 2017

Dzisiaj zdecydowanie chłodniej, ale barowa pogoda odcina sporo życiowej energii.
W warzywniku kwitną pomidory, bób. Sporo kwiecia jest na truskawkach. Cieszą listki ogórków.

Na brzozowej zakwitły derenie, a u stóp brzózek posadzone tam różności dały ciekawy, naturalny efekt.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:37, 20 maj 2017

Zamęczę czytelników wątku zdjęciami tamaryszka, ale tak go lubię, że musicie mi wybaczyć. Dobrze mi współgra z wrzosami, jałowcami, berberysami i pierisami na półksiężycowej. Jest zwiewny i delikatny. Nie dominuje.

Odkryłam kolejnego orlika, zaczyna kwitnąć bodziszek. To jakaś zadarniająca odmiana . Nie ma więcej niż 10 cm wysokości.

W zeszłym roku już pod koniec maja cieszyłam się kwiatami odmianowej rosy rugosy. Może będzie powtórka? Ta piwonia może też zdąży zakwitnąć w maju.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:46, 20 maj 2017

Gosiek, pamiętam naszą zeszłoroczną dyskusję na temat połączenia fioletu i pomarańczowego. Zaczynam się oswajać z tym zestawieniem. Kolejne łubinowe kolby. Czuć już oddech czerwca na plecach.

Kwitnąca połowa Watanabe i Mariesii w szponach kocimiętki.

Podlewane gnojówką hortensje ładnie przyrastają.

Gosiek33 17:48, 20 maj 2017

wybaczam tamaryszka i czekam by mój zakwitł
Gosiek33 17:57, 20 maj 2017

Połączenie fioletu z pomarańczowym to bardzo bogate, sprawdzone zestawienie - bardzo je lubię

Czy w kolbach łubinu już da się rozpoznać kolor - u mnie liczyłam na czerwienie ale coś na biało dół mi świeci?
Gruszka_na_w... 18:06, 20 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)
wybaczam tamaryszka i czekam by mój zakwitł

Ulżyło mi.

Rododendronowa- pewnie już zostanie taka wybrakowana z jednym kwitnącym okazem. Dwa pozostałe będą robić za zimozieloność skoro nie pasują im wiosenne przymrozki i nie kwitną. Jasnota plamista wróciła na swoje pierwotne miejsce- rośnie pod grupa iglastych w narożniku działki. Dobrze się ma.

Aktualny widok długiej prostej

Frontu z lewej i prawej

I przedpłocia

Gruszka_na_w... 18:09, 20 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)
Połączenie fioletu z pomarańczowym to bardzo bogate, sprawdzone zestawienie - bardzo je lubię

Czy w kolbach łubinu już da się rozpoznać kolor - u mnie liczyłam na czerwienie ale coś na biało dół mi świeci?

U mnie jeszcze za wcześnie na rozpoznanie koloru, ale ten dół faktycznie jest białawy. U mnie białe zanikły, zostały tylko różowe, ciemnoróżowe, filotetowo-niebieskie.
lojalna_ 19:29, 20 maj 2017

Ciepło i słonecznie . Kolorowo ♡

Dawno mnie nie było musze nadrobić i pooglądać Twoje roznosci idę poczytać ))
Gruszka_na_w... 19:35, 20 maj 2017

Jolu, spowolniłaś swoją aktywność na forum, ale ogród masz jak spod igiełki.(Zaglądam systematycznie ) Szkoda, ze te przymrozki tak pociupały lawendę. Dobrze, że ona szybko rośnie. Ciekawa jestem Twoich różanych wyborów. Stanęło chyba na edence, tak?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies