Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

pestka56 00:54, 09 paź 2017

Twój ogród jest chyba nawet piękniejszy jesienią niż w inne pory roku
Gruszka_na_w... 20:18, 09 paź 2017

Elisko, dziękuję w imieniu jesieni.

Johanko, czasem mam wrażenie, że natura ustawia kontrast na maximum.

Pestko, ogrody, w których jest przewaga roślin liściastych (drzew i krzewów) najkorzystniej wyglądają wiosną i jesienią. Taka już ich uroda. W lipcu i na początku sierpnia mam poczucie, że ogród na moment zastyga.

Piękny jesienny dzień za nami. Wykopałam dalie. Dwie.Oczyściłam z ziemi i owinęłam gruba warstwą gazet. Robiłam tak w zeszłym sezonie i bardzo dobrze się przechowały. Kilka pozostałych dalii nie dało się wykopać. Karpy zgniły. W tym sezonie dalie w ogóle nie kwitły. Wszystko zjadły ślimaki. Ot, los ogrodnika.

Ostatnie wichury przewróciły podpory jeżyny. Obcięłam pędy, na których w tym roku były owoce (pędy 2-letnie), a tegoroczne wypusty podwiązałam do solidniejszej konstrukcji. Maliny wciąż owocują, więc jeszcze ich nie usuwam. Powoli kończą kwitnienie najwyższe astry.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 22:57, 09 paź 2017

A pewnie Za to ogrody iglaste są TYLKO zielone niezależnie od pory roku. o nudne.
roma2 23:22, 09 paź 2017

Takie "przycupnięcie" ogrodu, to chyba dość normalne. Za to teraz...
Ja już Ci pisłam Haniu w zeszłym roku, że zainspirowałaś mnie jesiennymi kolorami. Nie zdążyłam . Zrobię taką jesienną rabatę na tle sosen prędzej czy później.
Makusia 09:08, 10 paź 2017

Nie mogę się napatrzeć na te kolory w Twoim ogrodzie!
Ja patrzę przez okno, i żadnego koloru poza "szaro-burym" nie mogę dostrzec. Nic mi nie kwitnie, jest brązowo i zielono. Nie lubię połączenia tych kolorów, zwłaszcza, gdy pogoda jest analogiczna...
mira 11:38, 10 paź 2017

Lubię kolory i swiatlo u ciebie. Wcale liściaste zima nie są kiepskie ja lubię rysunek konarów i różne kory na pniach.
Dalie mi troche połamał wiatr ale stale cos kwitnie zreszta one to nie priorytet teraz. Do dali trzeba podloze gliniaste z piaskiem. A Hania z żywopłotów cisowych pisala ze tak bardzo nie otrzepuje ziemi i tak po wysuszeniu przechowuje. Sadzisz cebulowe?
mrokasia 11:58, 10 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cudne ujęcie .
Haniu, Twój ogród aż kipi kolorami, bardzo mi się podoba, jest taki interesujący, na każdej rabacie coś się dzieje.
Brzozowadzie... 16:10, 10 paź 2017

Czytam ten Twój pamiętnik i czytam. Podziwiam za spokój, konsekwencję w tworzeniu ogrodu, ogromną wyobraźnię w tworzeniu rabat. No, podziwiam! Tworzyć ogród bez zbudowanego domu - szacun I jak widać, masz rewelacyjne efekty. Pozdrawiam ciepło z Mazowsza
Gruszka_na_w... 17:51, 10 paź 2017

pestka56 napisał(a)
A pewnie Za to ogrody iglaste są TYLKO zielone niezależnie od pory roku. o nudne.

Nie widziałam na Ogrodowisku ani jednego iglastego ogrodu. Trudno mi się wypowiadać, ale nie miałabym nic przeciwko temu, żeby mieć taką działkę i chęć do działania jak Paździerzowy Andrzej. Pięknie zagospodarował swoją porośniętą iglakami działkę.
Ogród Paździerzowego Andrzeja
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 18:09, 10 paź 2017

pestka56 napisał(a)

Nie musi być iglasty, bukszpanowy też .