Tradycyjnie w ostatnim dniu roku przypominam zdjęcie działki miesiąc po jej zakupie.
Rewelacja, a teraz rób zdjęcia z tego samego miejsca .
Przegląd roku zacny - super. Ilość zmian spora i sporo pracy - podziwiam bo wiesz dokładnie czego chcesz i idziesz jak burza.
Kominek też masz ładny - nawet pokazałam M, /to mi się nie zdarza raczej/ i powiedziała że ładny - to też się rzadko zdarza .
Wiklasiu, Ewo, cieszę się, że kalendarz się spodobał.
Takiej perspektywy już nie uchwycę, bo wkrótce było już tak
2014
a potem moje rośliny trochę przesłoniły widoki
Za życzenia dziękuję.
Niestety pięknie było tylko w czerwcu
Potem była czarna plamistość i kłopoty z dostępem do okien. Zrobiłam rozeznanie- wydałam 8 róż, zostało mi około 40. To chyba nie jest zły wynik jak na kogoś, kto nie deklaruje zapadalności na różankę.
PS. Piecokominek jest naszą największą miłością we wnętrzach. Taka dusza domu.
Haniu, witam serdecznie w Nowym Roku, oby następny upłynął w zdrowiu, miłości i spełnianiu ogrodowych pasji! Kominek piękny i mega praktyczny z tym oddawaniem ciepła! Super kafle na nim. Zazdroszczę metalowych ozdób, masz bazę na lata I co? Czekamy na wiosnę?
Ściskam ciepło!
Bardzo brakuje mi już takich widoków...lubię zimę ale taką prawdziwą, białą, mrożną...to co jest w tym roku to jak przedłużona jesień...
Pozdrawiam Haniu noworocznie i życzę dobrego 2018 r.
Polinko, zazdroszczę Ci tej świątecznej wyprawy w góry. A wiosenne widoki już niedługo zagoszczą w ogrodzie. Przesilenie zimowe już za nami.
W lutym ucieszą nas przebiśniegi
Piękne są te jesienne miesiące w Twoim ogrodowym kalendarzu. Bo że czerwcowe piękne to wiadomo.
Piecokominek ma szamot gdzieś?
Drzewka pobielone? Ja w zasadzie to spokojnie sobie czekam na koniec lutego ze wszystkim. Tzn. z delikatnym początkiem sezonu (cięcie liściastych). Ale drzewka powinnam pobielić. Niestety jedna jabłonka jest do usunięcia, zrobiła jej się jakaś straszna narośl przy szyjce korzeniowej i prawie nie owocuje. A jest to kosztela.
Piecokominek to dość skomplikowana konstrukcja. Sam kominek wyłożony jest wewnątrz szamotem, a na zewnątrz płytami szamotowymi. Za kominkiem jest 1,5 tony masy akumulacyjnej z kanałów akumulacyjno-dymowych, które ogrzewa dym z kominka. Dzięki niemu ogrzewanie całego domu w sezonie pochłania tylko 6m3 sezonowanego drewna lub 1,5 tony brykietu.
Drzewka pobieliłam, bo pogoda jest nieprzewidywalna. Obawiałam się, że z powodu wysokiej temperatury pnie się nagrzeją i ruszą soki.
U mnie jabłonki coś kiepsko rosną. Zwłaszcza te na półkarłowych podkładkach M26.
Jedynie sadzona jako zapylacz stara odmiana Ananas Bereżniecki nabrała masy. Niestety owocuje co 2 lata. Kosztelę mam i szara renetę. Szukam dawnych smaków.
Te 8-10 stopni na zewnątrz powoduje, że zaczyna mnie nachodzić chętka na jakieś prace ogrodowe. Całe szczęście, że chwilowo absorbują mnie inne obowiązki.
Haniu, no właśnie, nie ma gdzie zgłębić wiedzy o tym, że nie każda podkładka nadaje się do danych warunków glebowych (stopień zmineralizowania i coś tam jeszcze).
Mówią, żeby sadzić odmiany, które dobrze się miały na naszych terenach. Ale to wymaga umiejętności szczepienia lub oczkowania. Boziu, ja przecież kiedyś to robiłam "zarobkowo" w jednej szkółce specjalizującej się w morelach.
Np. - na marginesie - orzech "z pestki" owocuje po 16 latach nawet. U mnie po 10 nie chciał i zawsze obmarzał. A u sąsiadów rośnie (mus im skradnąć "pestkę").
Ech, poszukiwanie dawnych smaków: śnię o malinówkach takich kupionych od jednego gościa (sprzedawał je w dzień Wszystkich Świętych pod wiejskim cmentarzem). Oczywiście kupiłam całą skrzynkę. Nie zapytałam go, gdzie ma sad, skąd przyjechał (na pewno z okolicy). Poszukiwanie dawnych smaków ... .
PS Wchłonęła mnie budowa u Państwa Śmigalskich. Zajmująca lektura.