Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:26, 28 gru 2017

Margerytko,
Mira, kot plus choinka w moim domu zawsze równało się katastrofa. Obecny przewróceniem choinki sygnalizuje chęć wyjścia na dwór.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 14:16, 28 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Margerytko,
Mira, kot plus choinka w moim domu zawsze równało się katastrofa. Obecny przewróceniem choinki sygnalizuje chęć wyjścia na dwór.

Ha, ha, ha, u nas też choinka kilka razy zemdlała więc zrezygnowaliśmy stawiając na świerkowe gałązki w wazonach.

Metalowe ozdoby super!!!

Wszystkiego dobrego po Świętach i na cały Nowy Rok!!!

Gruszka_na_w... 19:09, 28 gru 2017

Kasiu/Mrokasiu, podejrzewam, ze wazoniki też byłyby poturbowane. Dziękuję za życzenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
paniprzyroda 22:42, 28 gru 2017

Metalowe bombki wymiatają
Gabriela 22:45, 28 gru 2017

Nie ukrywam że dziś wypatrywałam takich metalowych, postarzanych cudeniek do powieszenia, ale znalazłam tylko serca, niestety za duże na choinkę.
Gruszka_na_w... 21:19, 29 gru 2017

Gabriela napisał(a)
Nie ukrywam że dziś wypatrywałam takich metalowych, postarzanych cudeniek do powieszenia, ale znalazłam tylko serca, niestety za duże na choinkę.

Aż z ciekawości przeszukiwałam wczoraj internet w poszukiwaniu metalowych bombek. Coś mi się zdaje, że trafiły do mnie na zasadzie ziarna dla ślepej kury. Nie znalazłam podobnych. Może importer/producent się zniechęcił tym brakiem zainteresowania przed kilku laty. Swoje lubię ze względu na kompatybilność z kotem.
Serduszka też są, gwiazdki i choinki. Mają nie więcej niż 6-8 cm.
Gruszka_na_w... 19:33, 30 gru 2017

Jutro ostatni dzień tego roku. Jaki był?
Ogród wyszedł z niemowlęctwa i wkroczył w okres pryszczatej młodości. Rabaty się wypełniły. Nabieram coraz większego doświadczenia z roślinami. Już wiem, co w ogrodzie rośnie dobrze. Wiem też, że z niektórymi roślinami trzeba się umieć pożegnać.
2017 to był rok pożegnań z częścią róż. Nie zostałam różomaniaczką. Zostawiłam w ogrodzie kilkanaście róż, kilka wydałam. To był rok trudny dla róż. Prawie wszystkie złapały czarną plamistość. Staram się mieć ogród przyjazny zwierzętom. Chemiczne opryski nie idą z tym w parze. Róże zastąpiłam trawami i bylinami.
Na początku roku zarzekałam się, że rewolucji w ogrodzie nie będzie. Były.
Uporządkowałam nasadzenia na rabacie garażowej

zrobiłam rabatę trawiastą przy ścieżce wejściowej na zewnątrz,

przy ścianie wschodniej, gdzie kiepsko rosła trawa, posadziłam lawendy, rozchodniki i kostrzewy.

Usunęłam z ogrodu prawie wszystkie jałowce płożące. Całkowicie zmodernizowałam wygląd rabaty podokiennej od południa. Rosły tam róże pnące. Bardzo się rozrosły i utrudniały konieczny dostęp do okien.

Było

Po rewolucji

Dwie pierwsze rewolucje dobrze rokują. Pod koniec sezonu wyglądały przyzwoicie.
garażowa

zapłocie

Dwie ostatnie zmiany robiłam jesienią, więc na efekt trzeba poczekać.
Gruszka_na_w... 19:37, 30 gru 2017

A teraz rok 2017 w fotograficznym skrócie

styczeń

luty

marzec

Gruszka_na_w... 19:39, 30 gru 2017

kwiecień

maj

czerwiec

cd nastąpi
Gruszka_na_w... 20:23, 30 gru 2017

lipiec

sierpień

wrzesień

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies