Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:43, 05 sty 2018

Ewo, lubię w Tobie chęć dogłębnego poznania wszystkiego, co Cię zainteresuje/zaintryguje. Szczepienie drzewek w Twoim wykonaniu nie jest więc dla mnie zaskoczeniem.
Kiedy planowałam nasadzenia w sadzie poświęciłam kilka tygodni na zgłębianie tematu. Najchętniej wybrałabym stare odmiany, ale one miały wady dla mnie istotne: silny wzrost i owocowanie co drugi rok. Karłowych podkładek też nie chciałam ze względu na krótkowieczność drzewek. Sprawdziły się u mnie grusze Konferencja i Red Bonkreta Williamsa. Szczepione na gruszy kaukaskiej i na pigwie S1. Zaczęłam zastępować jabłonie wiśniami i śliwami.
W moi rodzice po jabłka jeździli albo do sadów w okolicach Trzebnicy albo na wrocławski plac Kromera. Z obu źródeł były wspaniałe. Dobre jabłka były też w sadach w okolicach Strzelina. Ale to jakieś 25 lat temu.

Życzę przyjemnej lektury o kupowaniu cegły. Czasem sama do niej wracam w chwilach zwątpień.Okres budowy to był dobry dla mnie czas. Bardzo poszerzył moje horyzonty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 00:18, 06 sty 2018

Skoro mowa o Śmigalskich, wspomnę tylko, że pochłonęłam opowieść w jeden wieczór. Ależ fajnie opowiedziane...Duże podobieństwa w urządzaniu wnętrz widzę Jeszcze kiedy dom był dopiero w planach, dużo czasu spędziłam na tym forum. Elfir i Bukowy... dobrze są mi znane
Również dobrze wspominam okres budowy, u mnie szybki, w pół roku, jednak czuję, że dom wybudowałam "dla przyjaciela" zaledwie, może przyjdzie jeszcze czas budowy "dla siebie", a może trzeba będzie jednak pokochać...
Maly_Bialy_D... 15:50, 06 sty 2018

Haniu wpadniesz do mnie z poradą? Z góry dziękuję
mira 16:04, 06 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, no właśnie, nie ma gdzie zgłębić wiedzy o tym, że nie każda podkładka nadaje się do danych warunków glebowych (stopień zmineralizowania i coś tam jeszcze).

Nie wiem jakiej wiedzy poszukujecie ale wydaje mi się że wszystko o szczepieniu znają ludziska w Zasowie - tak jest co dom to szkółka to historycznie zadomowione.
Może by tam poszukać wiedzy

http://www.szkolkazielinscy.pl/
Gruszka_na_w... 17:04, 06 sty 2018

Wendy79 napisał(a)
.Duże podobieństwa w urządzaniu wnętrz widzę Jeszcze kiedy dom był dopiero w planach, dużo czasu spędziłam na tym forum. Elfir i Bukowy... dobrze są mi znane
Również dobrze wspominam okres budowy, u mnie szybki, w pół roku, jednak czuję, że dom wybudowałam "dla przyjaciela" zaledwie, może przyjdzie jeszcze czas budowy "dla siebie", a może trzeba będzie jednak pokochać...

Parterowe domki same z siebie są wielce tradycyjne. Jakoś mi nie współgrałoby wyposażanie go w betony, wielkoformatowe kafle z połyskiem i inne glamurowate pomysły wnętrzarskie.
Budowa to był czas wzmożonej koncentracji i namysłu. Z racji wieku musieliśmy od razu budować dla siebie, bez możliwości poprawiania w innych okolicznościach przyrody.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:13, 06 sty 2018

Mira napisał(a)
Nie wiem jakiej wiedzy poszukujecie ale wydaje mi się że wszystko o szczepieniu znają ludziska w Zasowie - tak jest co dom to szkółka to historycznie zadomowione.
Może by tam poszukać wiedzy

http://www.szkolkazielinscy.pl/

Ja już nie poszukuję. Kilka lat temu temat mnie interesował, bo planowałam nasadzenia drzewek owocowych. Za mną pierwsze doświadczenia.
Mnie przeraziła informacja, że drzewka w sadach towarowych są opryskiwane 30 razy w sezonie. Zdecydowanie w mojej uprawie przydomowej lepiej jest sadzić wiśnie, grusze i śliwy niż jabłonie. I w te stronę idę.
Gruszka_na_w... 17:14, 06 sty 2018

Maly_Bialy_Domek napisał(a)
Haniu wpadniesz do mnie z poradą? Z góry dziękuję

Jeszcze zanim otworzyłam swój wątek byłam u Ciebie.
Johanka77 23:44, 06 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Parterowe domki same z siebie są wielce tradycyjne. Jakoś mi nie współgrałoby wyposażanie go w betony, wielkoformatowe kafle z połyskiem i inne glamurowate pomysły wnętrzarskie.

Haha! To ja! Glamurowata betoniara z parterowego domku
Gruszka_na_w... 12:28, 07 sty 2018

Johanka77 napisał(a)

Haha! To ja! Glamurowata betoniara z parterowego domku

Ty nie masz tradycyjnej bryły. Tradycyjna jest parterowa stodółka z dwuspadowym dachem oparta na planie prostokąta.
tulucy 14:37, 07 sty 2018

Albo na planie kwadratu z kopertowym se mła