Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

polinka 17:45, 15 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Właśnie się zbieram do pierwszych ogrodowych prac. To będzie cięcie krzewów owocowych i jabłoni w sadzie i krzewów w ogrodzie ozdobnym. Trzeba tylko pamiętać, aby nie ciąć teraz drzewek pestkowych: czereśni, wiśni i śliw. Te tnie się zaraz po zbiorach.
Zaraz po tym będę cięła trawy: miskanty i rozplenice.

Zakupiłam dwa worki dolomitu. Rozsypię je w warzywniku i w ogrodzie przed spodziewanymi opadami.

Dziękuję Haniu! Czy w mrożny dzień można ciać owocowe czy bez znaczenia jest temperatura?
Gruszka_na_w... 17:50, 15 sty 2018

Anda napisał(a)
Slicznie z ta szadzia. U mnie dzisiaj rano bylo ledwo -1.

Ewo, to miałaś akuratną temperaturę.

Dzisiaj pościągałam dekoracje świąteczne w domu i na zewnątrz. Czekam na wiosnę.

Rano miałam po raz pierwszy takiego gościa (zdjęcie przez szybkę, z dużej odległości)

Początkowo sądziliśmy, że to kot (ach, ta starość!). Skrzydlata drobnica nagle zniknęła z zasięgu wzroku, a pani krogulcowa po paru minutach odfrunęła w sina dal. Za kluczem gęsi nie poleciała. Obrała inny kierunek.

I takie tamy na koniec

Filomeno, dziękuję za noworoczne życzenia. Odwzajemniam.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:53, 15 sty 2018

polinka napisał(a)

Dziękuję Haniu! Czy w mrożny dzień można ciać owocowe czy bez znaczenia jest temperatura?

Przy silnych mrozach bym nie cięła, ale przy takich do -5 już tak.
Uprzedzam, że jestem tylko domorosłym sadownikiem bez udokumentowanych umiejętności w tym zakresie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agania 12:51, 16 sty 2018

Krogulec piękny pasuje do tej szadzi, ale chwilowy postrach był
Liczysz na to , że zima już nie wróci?

U nas też mrozik wrócił, w końcu ziemię zmroziło, mnie to ucieszyło, bo kopców jakby nie przybyło

Śniegu nie mam, ale kryształki leciały z brzóz

Pozdrawiam noworocznie Haniu
mira 13:05, 16 sty 2018

Dzisiaj pościągałam dekoracje świąteczne w domu i na zewnątrz. Czekam na wiosnę.

Rano miałam po raz pierwszy takiego gościa (zdjęcie przez szybkę, z dużej odległości)

Choinkę rozebrałam bo po prostu zeschła na wiór ale reszty ani mi się śni rozbierać.
I nie czekam na wiosnę nawet fotek z tulipanami nie oglądam, za to te cieplejsze fotki tak.
Ten gość - jaaaa skąd u Ciebie takie wypasione goście, u mnie gołebie latają

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 17:46, 16 sty 2018

Agania napisał(a)

Liczysz na to , że zima już nie wróci?

Pozdrawiam noworocznie Haniu

Dziękuję za pozdrowienia. Odwzajemniam życzenia wszelkiej pomyślności w 2018 roku. Długoterminowe prognozy pokazują plusy w dzień i niewielki mrozik w nocy. Trudno to uznać za solidna zimę. Wewnętrznie gotowa jestem na wiosnę. I tej wersji będę się trzymać.
Gruszka_na_w... 18:00, 16 sty 2018

mira napisał(a)
Choinkę rozebrałam bo po prostu zeschła na wiór ale reszty ani mi się śni rozbierać.
I nie czekam na wiosnę nawet fotek z tulipanami nie oglądam, za to te cieplejsze fotki tak.
Ten gość - jaaaa skąd u Ciebie takie wypasione goście, u mnie gołebie latają
pozdrawiam

Gołębie też mam. Codziennie do karmnika zlatuje parka synogarlic. Ten gość zaciekawił się zapewne sporym skupiskiem skrzydlatej drobnicy. Zlatują do mnie, bo wokół tylko trawniki i tuje. Nie maja się gdzie ukryć.
Świąteczne ozdoby zdjęłam, bo wyraźnie zmieniła się ilość światła. Jest go więcej i jest jaśniejsze. Ozdoby mocno straciły na uroku.

Oglądam zdjęcia- głównie z czerwca. I dziwię się, że było aż tak bujnie.

Gosiek33 07:50, 17 sty 2018

Ależ potwór ptasi zawitał do Ciebie

Synogarlica przylatuje do mnie gdy sypię mieszankę z kukurydzą i wybiera ją z ziemi
iwonkap 14:48, 17 sty 2018

Przy silnych mrozach bym nie cięła, ale przy takich do -5 już tak.
Uprzedzam, że jestem tylko domorosłym sadownikiem bez udokumentowanych umiejętności w tym zakresie.

Haniu to ja jeszcze zapytam - ile sciac gałazki agrestu , bo mam i nie wiem co z nim zrobić
Krzewy ozdobne - dernie tez juz mozna ciąć ?
Gruszka_na_w... 15:06, 17 sty 2018

Gosiek33 napisał(a)

Synogarlica przylatuje do mnie gdy sypię mieszankę z kukurydzą i wybiera ją z ziemi

Do karmników sypię mieszankę słonecznika, siemienia, kaszy jęczmiennej i płatków owsianych. Kukurydzy nie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies