Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 21:14, 17 kwi 2018

Ależ szafirkowo

spieszę donieść, że takie same pierwiosnki mam
Gruszka_na_w... 21:27, 17 kwi 2018

Edyto, bardzo mi miło powitać Cie wśród ogrodowych gości. Miłe słowa piszesz.
Agatko z Pszenicznej, Bardzo lubię parzydła. Pięknie kwitną.

Z aktualności
Być może w ogrodzie nastąpi historyczne wydarzenie i po raz pierwszy zakwitną mi azalie. Mam je od 4 lat i zawsze kwietniowe przymrozki uszkadzały pąki. Podobną sytuację mam z rododendronami na podokiennej (lewy i prawy egzemplarz to odmiana Gartendirector Rieder- kwitną bardzo wcześnie i do tej pory z powodu przymrożenia pąków nie miały kwiatów). Po raz pierwszy zakwitnie mi obiela.

Wszystkie klony przezimowały.

Ginnala i ściętolistny

Pensylwański miał w tamtym sezonie słabsze przyrosty, bo zmieniałam mu miejsce. Zrudziałe zimą bukszpany po otrzymaniu dawki superfosfatu potrójnego, ładnie się zazieleniły. Zakwitły tawuły wczesne.

Z małych traw najlepiej po zimie wyglądają turzyce Evergold. Ładnie przyrastają powojniki. Po wysadzeniu z tego miejsca róż, podpory mają tylko dla siebie. W wyjątkowo dobrej formie jest berberys Aurea.

Na jutro zaplanowałam oprysk roztworem tymolowym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:28, 17 kwi 2018

Gosiek33 napisał(a)
Ależ szafirkowo

spieszę donieść, że takie same pierwiosnki mam

Widziałam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:34, 17 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Te niebieskie - zapomniałam nazwy-podobają mi się pod warunkiem, że nie rosną u mnie. U mnie te ich liściska jakieś fe są... U Ciebie zresztą wszystko wygląda dobrze
A może po prostu złej baletnicy...

PS. O szafirki mi chodzi

Im trzeba, w momencie pojawienia się pączka kwiatowego na dole, ściąć delikatnie listki o 1/3. Moje tez po zimie nie wyglądały dobrze. Końcówki liści były zmrożone, suche, pokładały się na ziemi. Po ścięciu poprawił im się wygląd.
sylwia_slomc... 21:41, 17 kwi 2018

Nie nadrobię nie ma szans, ale to co zobaczyłam na ostatnich stronach bardzo mi się podoba, wiosna to piękny czas
Margerytka40 21:48, 17 kwi 2018

Haniu zaglądam i podziwiam ,jak zawsze
Gruszka_na_w... 22:38, 17 kwi 2018

Asiu

Sylwia, a ja u Ciebie jestem na bieżąco.

Gosiek33 02:30, 18 kwi 2018

A wiesz że przyszło mi do głowy by te długaśne listki poprzycinać ale się do tej pory nie odważyłam. Jutro się poprawię
Zana 07:26, 18 kwi 2018

W pięknym stadium rozkwitu Twoje szafirki, moje armeńskie dopiero główki z ziemi w sobotę wystawiały. A też myślałam czy im tych przymrożonych listków nie ciachnąć. Szerokolistne szybciej zakwitły.
Monia81 09:19, 18 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z aktualności
Być może w ogrodzie nastąpi historyczne wydarzenie i po raz pierwszy zakwitną mi azalie. Mam je od 4 lat i zawsze kwietniowe przymrozki uszkadzały pąki. Podobną sytuację mam z rododendronami na podokiennej (lewy i prawy egzemplarz to odmiana Gartendirector Rieder- kwitną bardzo wcześnie i do tej pory z powodu przymrożenia pąków nie miały kwiatów). Po raz pierwszy zakwitnie mi obiela.

.

U mnie jak żaden przymrozek już nie przyjdzie to może pierwszy raz będą czereśnie, zawsze akurat to jedno drzewo owocowe dostawało po tyłku, już na jesieni się zastanawiałam, czy jej nie wyciąć, bo mnie to denerwowało...
piękna wiosna u Ciebie Haniu