Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

roma2 09:08, 17 kwi 2018

uśmiechy przesyłam. Moja obecność w sobotę w ogrodzie, ograniczyła się do wertykulacji i nawożenia trawnika i do ratowania obżartych przez jakieś dziadostwo bylin. Niestety pożegnać musiałam clematisa Paul Farges (został bez korzeni), a tak pięknie oplatał mi latem domek ogrodnika. Pożegnałam dwa bezkorzenne trzcinniki KF, kilka szałwii, o szafirkach mogę zapomnieć,ratowałam resztki marcinków i rozchodników. Odkryłam nowe dziurska przy siewkach jeżówki. Ja nie wiem, czy wszystkie nornice z okolic do mnie się zeszły w tym roku?
Edit: czekam na widok schodków z tojeścią już ukwieconą, bo bardzo lubię u Ciebie ten widoczek
Kasya 09:48, 17 kwi 2018

U nas tez popadało
Śliczne stokroty na schodach
Pszczelarnia 09:58, 17 kwi 2018

Haniu, wypatrzyłam pierwiosnek i też dałam czosnek niedźwiedzi do rabaty ocienionej - dla mnie leśnej w wyobrażeniu.

A tak poza tym to bardzo lubię Twój cudowny wątek z opisami. Kopalnia obserwacji, nazw i systematyki.
Brzozowadzie... 09:58, 17 kwi 2018

Połaziłam trochę u Ciebie, przysiadłam na jednej ławeczce, potem na drugiej... Wiosna, cudny czas Ściskam ciepło.
Kawa 11:34, 17 kwi 2018

oj Haniu u Ciebie jak zwykle penia kolorów
już dawno zauwazyłam ze te Twoje jedellohy są cudne
a reszta
cmok cmok
edi75 11:51, 17 kwi 2018

Witaj Haniu...przejrzałam cały Twój wątek...zakochałam się w Twoim ogrodzie...jest wszystko co mnie się podoba.Będę do Ciebie zaglądać.

Gruszka_na_w... 20:39, 17 kwi 2018

Agnieszko, nauczyłam się mierzyć zamiary na siły, którymi dysponuję. Prace ogrodowe nie należą do lekkich, ale nie powinny być katorgą. Róże nawet nieźle przezimowały jak na tę dziwną zimę. Dwie- trzy wyglądają wątpliwie. Zobaczymy, co z nimi będzie.

Roma, powojnika szkoda. Zaczynam się im przyglądać. Mam kilka włoskich z uwagi na ich bezproblemowość. Tojeść zakwitnie w maju. Mój kot robi dobra robotę. Nie zauważyłam w ogrodzie norek/dziurek. Wciąż działa kret, ale grzecznie porusza się wzdłuż granic działki, czasem tylko zahaczając o rabatę.

Kasiu, polubiłam te stokrotki. W zeszłym sezonie bardzo długo kwitły. Byłam z nich zadowolona, więc powtórzyłam nasadzenia. U Ciebie też pięknie się prezentują.

Brzozowa Agatko, piękny nam czas nastał. Trzeba chwytać każdą możliwość radowania się tym, co nam przyroda daje w darze. Teraz napawam się widokiem szafirków. Chyba lubię je bardziej niż tulipany.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:54, 17 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, wypatrzyłam pierwiosnek i też dałam czosnek niedźwiedzi do rabaty ocienionej - dla mnie leśnej w wyobrażeniu.

A tak poza tym to bardzo lubię Twój cudowny wątek z opisami. Kopalnia obserwacji, nazw i systematyki.

Z nazwami to u mnie kiepsko, zwłaszcza bylin. Rozpoznaję tylko gatunek, z odmianami mam problem. A zdolność do szczegółowej obserwacji wykształca się prawdopodobnie u każdego, kto zaczyna zabawę z roślinami.
Te wysokie pierwiosnki bardzo mnie zaskoczyły. Dostałam je rok temu. Te niskie też.

Kamilko, wiosnę w ogrodzie koniecznie trzeba widzieć i czuć.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 21:01, 17 kwi 2018

Te niebieskie - zapomniałam nazwy-podobają mi się pod warunkiem, że nie rosną u mnie. U mnie te ich liściska jakieś fe są... U Ciebie zresztą wszystko wygląda dobrze
A może po prostu złej baletnicy...

PS. O szafirki mi chodzi
Gosiek33 21:14, 17 kwi 2018

Ależ szafirkowo

spieszę donieść, że takie same pierwiosnki mam