Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

07_Rene 08:36, 01 lip 2016

Piękny taras Wszystko ładnie współgra ze sobą... dom z ogrodem
ZieloneWrota 08:59, 01 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To tarasik Doczekałam się go w sierpniu zeszłego roku. Architektonicznie nawiązuje do ganku, a kolorystycznie do ram okien, rynien i podbitki. z tej strony mamy niestety bardzo blisko granicę działki. Nie przypuszczaliśmy wtedy, ze sąsiad też z tej strony zrobi swój taras. Zaczął budowę dwa lata po nas.Gdybym to wiedziała wcześniej, zmodyfikowałabym projekt domu i zrobiłabym taras od zachodu. A tak, póki drzewka nie podrosną, posiłkujemy się woalami

Witaj, czym malowaliście deski tarasowe kolor + firma? pięknie to wygląda mój też musi przejść metamorfozę.
Basilikum 20:04, 01 lip 2016

Piekny masz Taras
Gruszka_na_w... 21:25, 01 lip 2016

ZieloneWrota napisał(a)

Witaj, czym malowaliście deski tarasowe kolor + firma? pięknie to wygląda mój też musi przejść metamorfozę.

Aga, panowie montażyści przywieźli już zaimpregnowane drewno. Zostawili nam na szczęście puszkę
firma Kopmans preparat Imprachron 229- grafit syberyjski
Udanej matamorfozy życzę

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:31, 01 lip 2016

Iza, Renatko cieszę się, że nasz wybór się podoba. Miało być swojsko, z lekką nutką romantyzmu Tylko wciąż mi brak tych szuwarów za balustradą. Róże już są!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:59, 01 lip 2016

Bardzo pracowity był ten piątek. Zdecydowałam się na małą ogrodową rewolucję na zachodniej rabacie przy ogrodzeniu.
Parę dni temu pisałam, że coś kiepsko tam rosną rośliny. Tulipanowiec, po dokładnych oględzinach, został uznany za martwego. Grujecznik miał uschniętą górę i trochę żywych przyrostów w środkowej części. Trzeba go było reanimować.
Nie mogłam z tym czekać do jesieni, czyli okresu bezlistnego. Trzeba było działać szybko.
Udałam się do centrum ogrodniczego, gdzie nabyłam morwę białą oraz 2 stojące gdzieś na uboczu ładne okazy klonów strzępiastokorych (cynamonowych). Nie rosną duże, więc do mojego ogrodu jak znalazł.
Morwa zastąpiła grujecznika, grujecznik poszedł do półcienia zamiast migdałka, a migdałek trafił bliżej ścieżki w okolicach berberysów. Nie przepadam za tym migdałkiem, więc jak nie przeżyje tej rewolucji, to pożegnam go bez żalu. Atrakcyjny jest przez tydzień.
Każde drzewko dostało obornik i dobrą ziemię. Mam nadzieję, ze się przyjmą.
Jeden klonik wylądował na prawo od pęcherznic Luteus, za plecami będzie miał choinę kanadyjską. Drugi wylądował na skraju rabaty na lewo od czerwonych krzewuszek. Znalazłam na tej rabacie miejsce dla derenia o jasnych liściach (Gosiek, dzięki za inspiracje z twojego ogrodu). Nie będę go cięła nazbyt mocno.
Fotki robiłam już pod wieczór, więc trochę ucierpiały na kontraście.

Klonik strzępiastokory i morwa

Impresjonistyczny środek tej rabaty z zewnątrz

i od wewnątrz

i na koniec takie tam, tradycyjnie

Gruszka_na_w... 22:10, 01 lip 2016

Zakwitł dzisiaj pierwszy liliowiec, a miedzy przetacznikami zaplatał się jakiś dzwonek

Żółta róża wypuściła nowe pączki. Liatra wciąż nie może się zdecydować, czy to już jej czas.

Juka stara się wpasować w krajobraz, a róże wciąż kwitną.

Nie było dzisiaj czasu na oglądanie zachodu słońca.

ryska 22:17, 01 lip 2016

Cudny taras, moje marzenie do spełnienia
Co to za różyczka na ostatnim zdjęciu? Ta niska lekko różowa.
ryska 22:22, 01 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

i na koniec takie tam, tradycyjnie

Tak długo podziwiałam, że aż doszły nowe zdjęcia
Chodzi o to zdjęcie. Z góry dziękuję
Makusia 22:29, 01 lip 2016

HAniu ależ przyjemnie musi Ci się siedzieć na tym tarasie...a na tej ławeczce. Taras jeszcze piękniejszy niż myślałam-cudny. Zaskoczył mnie kolor drewna-niby grafit, a dałabym sobie rękę uciąć, ze to biel....cóż ...już bym chyba kadłubkiem była

Róże z lawendą kolejny raz nie zawodzą-świetne połączenie.

Ale ten taras i dopracowane w szczegółach połączenie z resztą domu (ganek, okna, rynny, podbitka) szaleństwo! Ojjjj...istotnie jest romantycznie