Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Anda 14:58, 29 mar 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, Ando, czyli mam kupić świdośliwę olcholistną Obelisk, żeby mieć smaczne owoce i ładne drzewko? Bo po przeczytaniu wątku o świdosliwach poczułam się lekko zagubiona pomieszanym nazewnictwem i odmianami Tym bardziej, że do tej pory świdośliwa kojarzyła mi się z wielkim krzaczorem z mdło - cierpkimi owocami, który rośnie w ogrodzie babci.

Cierpkie nie są w ogóle. U mnie rośnie na słońcu, może dlatego są słodkie owoce?
Tak wyglądała niedawno

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=1553#post_9

Tak trochę dawniej 3 posty w sumie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=1109#post_7
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
la_estrellita 15:22, 29 mar 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Możesz te swoje trochę podrasować. Zostawić 3 pieńki lu ciut więcej, podkrzesać od dołu.

Tak wygląda u Reni
świdosliwa

i jeszcze

Tylko one nie są moje. Dziko pod lasem rosnąxq. Napisałłam „u mnie” mając na myśli wioskę, w której mieszkam .
Te ze zdjęć cudne. Idę sobie od Was bo tylko chciejstwa się mnożą .
Brzozowadzie... 17:44, 29 mar 2019

Anda napisał(a)

Cierpkie nie są w ogóle. U mnie rośnie na słońcu, może dlatego są słodkie owoce?
Tak wyglądała niedawno

O, na Twoich zdjęciach wygląda pięknie. Poważnie się nad nią zastanowię Dzięki.
Gruszka_na_w... 19:31, 29 mar 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

O, na Twoich zdjęciach wygląda pięknie. Poważnie się nad nią zastanowię Dzięki.

U mnie owoce na świdośliwie Lamarcka też były raczej słodkawe. Nawet na tej, która ma więcej cienia.

A wiśnia w stanie bezlistnym wygląda tak (drzewko po prawej).

Turzyca SS wypuszcza kłoski. Łatwo je wyciągnąć. Niedługo ruszą listki.

Wiele osób narzeka na rudawy odcień bukszpanów po zimie. W zeszłym roku bukszpany rosnące w pobliżu brzóz też tak miały. Znalazłam informację, że trzeba je wspomóc po zimie superfosfatem. Każdy dostał garstkę i został obficie podlany. Nieco później dostały siarczan potasu. Problem się nie powtórzył.

Nie każdy lubi forsycje. Zwykle to duży krzak. Kojarzyłam go tylko z wiosennym kwitnieniem. Niezwykle energetycznym. Planując nasadzenia nieformowanego żywopłotu posadziłam jeden duży krzak forsycji oraz 3 sztuki odmiany karłowej Maluch. U tej dużej odkryłam dodatkową zaletę w postaci ładnie przebarwiających się jesienią liści. Tę małą widać wiosną, bo świeci kwieciem, a później jest neutralną zieloną maskownicą we wnętrzu rabaty.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:41, 29 mar 2019

la_estrellita napisał(a)

Idę sobie od Was bo tylko chciejstwa się mnożą .

Jakie tam chciejstwa. U siebie propaguję "prozę życia".

Kolejne fragmenty nieformowanego żywopłotu z posadzonych grupami drzew i krzewów. Przeplatają się gatunki liściaste (większość) z iglastymi (niewielkie grupy w narożniku i pojedyncze akcenty w innych miejscach).

Dziwne nasadzenia cebulowych to pozostałość z czasów, kiedy krzewy miały 20 cm.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:47, 29 mar 2019

Wertykulacja, areacja i nawożenie skłoniły trawnik do pobudzenia. Zaczyna odżywać.

W promieniach słońca ogród wygląda już zdecydowanie inaczej niż zimą, chociaż rośliny dopiero się budzą.

Gosiek33 19:47, 29 mar 2019

Msdz owsicę wiecznie zieloną?
Gruszka_na_w... 19:50, 29 mar 2019

Wiosenne kwiatki

Te kwitną wyjątkowo bujnie. Jedyną ich wadą są potężne liście rozrastające się po kwitnieniu.

Gruszka_na_w... 19:56, 29 mar 2019

Gosiek33 napisał(a)
Msdz owsicę wiecznie zieloną?

Mam. Ścinałam ją w lutym. Wypuszcza już nowe źdźbła. W porównaniu z jej pierwszymi latami u mnie, teraz straciła na urodzie. Ma mniej słońca i bardziej wilgotna glebę z powodu częściowego zacienienia.
Na dole widać jej kłoski (zdjęcie z maja ub. r)
Gosiek33 20:07, 29 mar 2019

W lutym tniesz. Mojej nie cięłam i mam połowę zieloną i połowę suchą. Masakra. Wyciągać pojedyncze źdźbła czy ciąć?