Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Ogród bez roweru

April 08:17, 17 mar 2023

Może jeszcze zdążysz oczyścić budkę dla szpaków?
U mnie też już szaleją przy karmniku. Ja budek nie mam. Mam tyle zarośli i żywopłoty że myślę że to wystarczy. Może kiedyś. Tylko właśnie, kto będzie pamiętał żeby je czyścić?
mrokasia 08:35, 17 mar 2023

Hej Mary! Sto lat mnie tu nie było. Ale wreszcie zajrzałam i nawet trochę nadrobiłam - dziki, cięcie dębu i szpacza budka . Pozdrawiam!
Mary 19:12, 19 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tu szpaki, u Zuzy bociany, Tar pisze o żurawim klangorze. U mnie kosy śpiewają jak szalone.
Jeśli możesz to oczyść te budki. W tych starych gniazdkach mogły zostać jaja pasożytów. Szpaki pewnie zrozumieją.

Obawiam się, że już za późno. Siedzą już w tej budce i głowę wystawiają. Może jest już czego pilnować. Boję się, że je wystraszę.
Mary 19:15, 19 mar 2023

Magara napisał(a)
Mary, wiosna idzie, nawet na północy nadchodzi
Czyszczenie budek mam na jutrzejszej liście prac (Małżonkowych ) plus obietnicę żeby robić to jesienią późną

Myślę, że u mnie też lepiej byłoby je sprzątać jesienią, póki jest ciepło. Zwykle zajmują ją szpaki wiosną i potem już nie ma kolejnych maluchów. Kiedyś jesienią dzięcioł w niej nocował.
Mary 19:20, 19 mar 2023

April napisał(a)
Może jeszcze zdążysz oczyścić budkę dla szpaków?
U mnie też już szaleją przy karmniku. Ja budek nie mam. Mam tyle zarośli i żywopłoty że myślę że to wystarczy. Może kiedyś. Tylko właśnie, kto będzie pamiętał żeby je czyścić?

Budka pojawiła się u mnie po tym jak byłam świadkiem wyciągnięcia małego szpaczka z dziupli przez srokę.
Ta dziupla jest na pustej leśnej działce obok w pobliżu moich kompostowników. Też już wygląda na zajętą. Mam nadzieję, że kiedyś pojawi się u mnie więcej budek.
Mary 19:20, 19 mar 2023

mrokasia napisał(a)
Hej Mary! Sto lat mnie tu nie było. Ale wreszcie zajrzałam i nawet trochę nadrobiłam - dziki, cięcie dębu i szpacza budka . Pozdrawiam!

Witaj po zimie, Kasiu!
Martka 19:50, 19 mar 2023

Szpaczki stanowią bardzo charakterystyczny element Twego ogrodu dziś myślałam o Twojej kompostowni, która ma słusznie przyznaną przestrzeń - w kontekście główkowania, gdzie mam umieścić kolejny kompostownik
Tess 19:24, 20 mar 2023

Ja czyszczę budki w styczniu. Tak kiedyś tu pisano, że to najlepszy termin.

Mary 18:35, 22 mar 2023

Martka napisał(a)
Szpaczki stanowią bardzo charakterystyczny element Twego ogrodu dziś myślałam o Twojej kompostowni, która ma słusznie przyznaną przestrzeń - w kontekście główkowania, gdzie mam umieścić kolejny kompostownik

Zdjęcie ze szpakiem w budce mam w planach, ale nie udało się jeszcze.
Mary 18:37, 22 mar 2023

Tess napisał(a)
Ja czyszczę budki w styczniu. Tak kiedyś tu pisano, że to najlepszy termin.

Plany czyszczenia budek zimą kończą się u mnie na planach.
Większa szansa na sukces, gdy te plany będą na jesień.