Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Punkt - ogród Finki

Zielony Punkt - ogród Finki

finka 00:32, 20 cze 2013

monteverde napisał(a)
Finka ale fajna celebrytka z Ciebie teraz występowałaś w PR? pozdrawiam serdecznie

Martuś czy pamiętasz nazwę róży, którą w tamtym roku kupiłam u Ciebie 2 szt.?

Aniu zobaczę jutro, chyba ją jeszcze mam, a tam etykietki nie było? Każda miała kolorową. Sprawdzę.

W Trójce mieliśmy imprezę dla dzieci. Kawałek dalej jest studio im. Agnieszki Osieckiej i tam było przedstawienie, a potem w ogródku trójkowym
finka 00:53, 20 cze 2013

paniprzyroda napisał(a)
Masz piękny i zadbany ogród. Z przyjemnością oglądałam relację u Mai. Myślę, że właśnie u Ciebie mogę się zapytać: czy masz może doświadczenia w uprawie szałwii muszkatołowej? Posiałam w ubiegłym roku nasiona, wyrosły mega sadzonki. Część wydałam, właśnie ze względu na rozmiary, kilkanaście posadziłam w miejscu docelowym. W chwili obecnej kwitnie, ma jasnoróżowy, delikatny kolor. Wysokościa dorównuje dorodnym naparstnicom, liście ma szerokie i dużo młodych pędów bocznych. Kwiatostany są luźne, pojedyncze płatki ok. 1.5 - 2 cm. Czy będzie zachowywać się tak, jak inne szałwie, czy potraktować ją jako roślinę dwuletnią? Z tego co widzę, jest dość ekspansywna. Pozdrawiam.

To świetna roślina, jej nazwa pochodzi od olejku eterycznego, który zapachem przypomina gałkę muszkatołową. Szałwia ta jest dwuletnia, ale moze się zdażyć, że nie będzie jej po roku. Za to świetnie się wysiewa. Nie uważam, żeby była ekspansywna, owszem jest wielka, ale to jej atut. Z powodzeniem będzie się odradzać z nasion, a jeśli będzie nadmiar siewek, wystarczy je zadoniczkować i kogoś obdarować. Z pewnością ktoś się ucieszy. A więc zachowywać się będzie jak Naparstnica, Gailardia czy Rudbeckia hirta. Ma duże zastosowanie: jako przyprawa do mięs, ryb, dodatek do perfum, olejków, mydeł. aromatyzuje wina i piwo, utrwala zapach perfum. Można z niej zrobić również herbatkę. Ja w tym roku posadziłam niedawno 2 sadzonki, ale były dość marne, zobaczymy czy nadgonią...

Pozdrawiam
monteverde 01:25, 20 cze 2013

finka napisał(a)

Aniu zobaczę jutro, chyba ją jeszcze mam, a tam etykietki nie było? Każda miała kolorową. Sprawdzę.

W Trójce mieliśmy imprezę dla dzieci. Kawałek dalej jest studio im. Agnieszki Osieckiej i tam było przedstawienie, a potem w ogródku trójkowym

była ale zapodziałam uwielbiam piosenki Agnieszki O., ładnie wyszłaś na zdjęciu i jeszcze jedno pytanko w warmińskim mam ten krzew jak on się nazywa? właśnie go wstawiłaś
finka 01:31, 20 cze 2013

monteverde napisał(a)

była ale zapodziałam uwielbiam piosenki Agnieszki O., ładnie wyszłaś na zdjęciu i jeszcze jedno pytanko w warmińskim mam ten krzew jak on się nazywa? właśnie go wstawiłaś

Aniu, to Brzoza karłowata, ja mam ją szczepioną na niewielkim pniu
monteverde 01:43, 20 cze 2013

a moja rośnie w kulkę od dołu samego, dzięki ja ja przycinam tylko nie wiem kiedy trzeba wiosną lepiej czy jesienią?
gierczusia 07:18, 20 cze 2013

Miejsce przy kaskadzie jest śliczne
paniprzyroda 10:05, 20 cze 2013

Dzieki za informacje. Będę wobec tego wydawać siewki. A Twoje sadzonki na pewno dadzą sobie radę. Jak inni czekam na sygnał o uruchomieniu sklepu internetowego. Pozdrawiam.
Betka 14:20, 26 cze 2013

Śliczny ogród będę odwiedzać Trochę dużo stron do czytania ale zdjęcia na pewno obejrzę
Mala_Mi 14:46, 26 cze 2013

Joaska 14:58, 26 cze 2013

no ja też oczekuje na znak sygnał o sklepie