To świetna roślina, jej nazwa pochodzi od olejku eterycznego, który zapachem przypomina gałkę muszkatołową. Szałwia ta jest dwuletnia, ale moze się zdażyć, że nie będzie jej po roku. Za to świetnie się wysiewa. Nie uważam, żeby była ekspansywna, owszem jest wielka, ale to jej atut. Z powodzeniem będzie się odradzać z nasion, a jeśli będzie nadmiar siewek, wystarczy je zadoniczkować i kogoś obdarować. Z pewnością ktoś się ucieszy. A więc zachowywać się będzie jak Naparstnica, Gailardia czy Rudbeckia hirta. Ma duże zastosowanie: jako przyprawa do mięs, ryb, dodatek do perfum, olejków, mydeł. aromatyzuje wina i piwo, utrwala zapach perfum. Można z niej zrobić również herbatkę. Ja w tym roku posadziłam niedawno 2 sadzonki, ale były dość marne, zobaczymy czy nadgonią...
była ale zapodziałam uwielbiam piosenki Agnieszki O., ładnie wyszłaś na zdjęciu i jeszcze jedno pytanko w warmińskim mam ten krzew jak on się nazywa? właśnie go wstawiłaś
Dzieki za informacje. Będę wobec tego wydawać siewki. A Twoje sadzonki na pewno dadzą sobie radę. Jak inni czekam na sygnał o uruchomieniu sklepu internetowego. Pozdrawiam.