Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Punkt - ogród Finki

Zielony Punkt - ogród Finki

finka 22:25, 03 mar 2012

dobranoc, lecę spać
bietka 22:34, 03 mar 2012

Dzięki Marto za info o pustynniku Może dokupić jeszcze tych karp, mam 2, czy to się rozrasta?
Oczary masz śliczne, mam 3 w ogrodzie,jeszcze są niewielkie, ale także zaczynają kwitnąć
Gardenarium 22:55, 03 mar 2012

Ładnie te wrzosy się poprzebarwiały.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 11:00, 04 mar 2012

Bardzo ładnie w ogrodzie - u mnie na razie nic nie kwitnie...
finka 08:49, 13 mar 2012

Witajcie, wiosna prawie za oknem! Ostatnio jestem tu mało aktywna, za to ogród i szkółka mnie już pochłonęły. Dosłownie. Wynik meczu Ogród 1- 0 Marta. Wciąż jest mnóstwo pracy, a teraz mi jeszcze trudniej. Wczoraj jakiś szewski poniedziałek miałam, a trzynasty przecież dopiero dziś...

Piję poranną bawarkę i coś tam stukam do was jednym palcem. Jednym bo cała lewa ręka opuchnięta po wczorajszej wywrotce w ogrodzie. Praca ogrodnika jest ekstremalna!!! Więc dzisiaj pracuję głównie w biurze, a pracowników chodzę doglądać raz na jakiś czas.

Pozdrawiam was ciepło, z głosem pohukujących sów, gruchających gołębi, ćwierkających wróbli i śpiewem skowronków (tak mi sie przynajmniej wydaje) zza okna.

Za 8 dni wiosna !!!!
agniecha973 09:00, 13 mar 2012

Co z tą łapką zrobiłaś?
hanka_andrus 09:08, 13 mar 2012

Poślizgi niekontrolowane na mokrej glebie......są bardzo niebezpieczne,bonie wiadomo w która stronę człowiek się wykopyrtnie!
Masuj sobie łapkę,i oszczędzaj się! Pozdrawiam!
tomgroch 20:39, 15 mar 2012

Dobry wieczór
Dotarłem wreszcie
Nawet wątek założyłem
Tomek
finka 21:16, 15 mar 2012

hehe no witam kolegę !!!!
finka 22:40, 15 mar 2012

Witam
To nie pisze Finka tylko Siano jej mąż, nie uczestniczyłem we wpisach, ale dziś chciałbym przedstawić sprawę z goła odmienną od miłych zdjęć roślin i ogrodów. Mianowicie poruszył mnie widok oszpeconych i okaleczonych drzew w naszym szanownym mieście powiatowym Ząbkowicach Śląskich. W ciągu kilkunasty ostatnich dni wiele drzew w mieście zostało potraktowanych w bardzo nieumiejętny sposób piłą łańcuchową, przytoczę opinie osoby, która widziała zdjęcia tych drzew i ma kompetencje aby takie opinie przedstawiać:
"Rzeczywiście to jest tragedia. Taki sposób w jaki zostało to wykonane praktycznie gwarantuje proces zamierania przynajmniej części z obciętych gałęzi, aż do powstania dziupli w łącznie. Co tak naprawdę się stało. Została zachwiana równowaga energetyczna. Silne obcięcie tak znacznej części korony naruszą równowagę pomiędzy częścią nadziemną i koroną. Część korzeni będzie teraz zamierać ponieważ ich masa była dostosowana do dużej korony a po jej tak gwałtownym obcięciu są lakonicznie mówiąc drzewu niepotrzebne. To napędza błędne koło ponieważ uwsteczniony system korzeniowy za chwilę będzie musiał wyżywić gwałtowne nowe przyrosty, które z pewnością się pojawią ponieważ drzewo dostało sygnał, że jest coś nie tak".
Dodam że takie zabiegi nie były powodowane niebezpieczeństwem stwarzanym przez drzewa, a jeśli nawet to powinno się to robić umiejętnie.
Dziś sprawa ta została poruszona przez moja mamę na sesji Rady Gminy. Oczywiście sprawa została zbagatelizowana, jeden z zarządzajacych osiedlem Słonecznym stwierdził nawet że " Ulica Jasna w końcu będzie jasna", no cóż jeśli takimi sprawami zajmuja sie niekompetentni urzędnicy, którzy nawet nie chcą przyjąć do wiadomości istotnych informacji.
Pisze o tym bo gdy bede siedział z Finką na ławeczce i popijał kawę patrząc sie na pieknie rosnące w naszym ogrodzie roślinki, przed oczami będę widział te umierające drzewa. Może ktoś z was pracuje w Urzędach Gminy czy Miasta, może ktoś odpowiada za takie zabiegi, a może Pani Maja w Ogrodzie zamiast do ogrodu przejdzie się na ulice naszych miast i przedstawi ten problem, może ktoś pisuje do lokalnej prasy i w jego mieście też jest taki problem ( chyba w każdym jest). Tak gonimy za Europą, ale czy tam widzimy takie obrazki?
To na tyle, tak więc gdy zanurkujecie w zielone chaszcze waszych ogrodów zerknijcie czasem na ulicę czy czasem jakiś szaleniec z piłą motorową bezmyślnie nie rżnie wszystkiego jak popadnie.
Pozdro Siano

Lipy - Osiedle Słoneczne ulica Jasna Ząbkowice Śląskie

Kasztanowce ul Batalionów Chłopskich Ząbkowice Śląskie