Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Punkt - ogród Finki

Zielony Punkt - ogród Finki

finka 21:36, 03 mar 2012

A tak dziś u nas było. Piękny dzień...spędziłam w ogrodzie ponad 6 godzin...i piliśmy już drugą kawę na naszej ławeczce. Pierwsza była tydzień temu, ale na tarasie, a dziś wynieśliśmy ławeczkę do ogrodu. Brak zdjęcia z kawą...

Oczar wirginijski 'Arnold Promise' i Świerk serbski 'Bruns' odmiana o zwisających gałęziach

Na górze od lewej Cyprysik tępołuskowy 'Tsatsumi Gold' i dalej Cyprysik groszkowy 'Sungold', po prawej stronie 3 Świerki białe 'Piccolo'

Na pierwszym planie Sosna górska 'Zundert'

Pięknie przebarwiony wrzos (nie pamiętam odmiany)

Jest dużo do zrobienia, ufff...

Znów Oczar oświetlony słońcem i Sosna 'Wintergold' na nodze a pod nią płożące przebarwiające się na czerwono wrzosy

finka 21:39, 03 mar 2012

Wchodzę z cięciami już teraz, bo nie zdążę ze wszystkim. W kwietniu u mnie już prawie pełnia sezonu, zarówno w punkcie jak i w szkółce. W poniedziałek jest pospolite ruszenie...dziś to tylko rozgrzewka. Pogoda będzie nam sprzyjała!!! Cały tydzień słońce...
hanka_andrus 21:43, 03 mar 2012

Dzięki Marto,Ty zawsze podajesz nazwy roślin,i dzięki Tobie wiem jakie krokusy kwitną u Joli w Szczecinie!
Dużo roboty zrobiłaś,ale jest jej po zimie moc!
Madzenka 21:48, 03 mar 2012

Marto będę się uczyć nazw na Twoim wątku. Zatem życzę owocnej oracy w ogrodzie
finka 21:53, 03 mar 2012

O tak Haniu, taka krzepa w rękach, że gdyby nie dzieci, które już strasznie głodne wołały mnie do kuchni, to jeszcze bym siedziała w ogrodzie. Po obiedzie wróciłam znów do ogrodu.

Niech moc na wiosnę będzie z wami!!!
finka 21:55, 03 mar 2012

Takiego samego krokusa wypatrzyła dziś Noemi u siebie w trawie... ta odmiana 'Fuscotinctus' ma paseczki brązowe na zewnętrznych płatkach. Najbardziej je widać, gdy są zwinięte w pączku.
agniecha973 22:01, 03 mar 2012

Widzę, że popracowałaś Marto. Mnie też ciężko dzisiaj do domu było wygonić. Piękny dzień. Trochę chłodny wiatr powiewał, ale przy pracy się nie czuło.
Zabawa z lodem też należy do ulubionych moich dzieci, ale u mnie już lodu ani trochę.
Ale ja dzisiaj liście kaczeńców w wodzie wypatrzyłam. Czy to możliwe? Strasznie szybko. Jutro porobię zdj.
Oczar śliczny, takie niepozorne kwiatki, a tak cieszą. W maju nie zauważylibyśmy ich. Ale "nocą świeca świeci jaśniej niż słońce". O zagadka - wiecie kto to śpiewa?
hania 22:03, 03 mar 2012

Oj dużo pracy się szykuje ,a wrzosy nie zmarzły?
finka 22:12, 03 mar 2012

nie, wrzosy nie marzną ot tak sobie. Jeśli chorowały ubiegłego roku, to mogą łatwo wymarznąć, lub może załatwić je szara pleśń na przednówku, ale w tym roku nie było sprzyjających warunków dla rozwoju zarodników Botrytis cinerea, przynajmniej u mnie. W 2011 niestety takie warunki w lutym u mnie były i stare wrzosowisko mi zachorowało. Dzięki opryskom nieco uratowane były rośliny, ale jesienią wszystkie zlikwidowałam i zrobiłam nowe nasadzenia. To wrzosowisko miało 13 lat.
Krys 22:19, 03 mar 2012

Marta piekne zdjęcia i piekny ogród