Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Punkt - ogród Finki

Zielony Punkt - ogród Finki

Wieloszka 09:16, 22 mar 2012

Finko, napisałaś w Ogrodzie na piaskach, że opryskujesz rośliny florovitem. Ale to można robić już, czy tak jak nawozy doglebowe - jak ruszy wegetacja?
A jak u Ciebie początek sezonu? Pewnie zapracowana mocno jesteś? Pozdrawiam
finka 19:19, 22 mar 2012

Wieloszko, doglebowo już można zasilać, ja wysypałam już częściowo obornik granulowany i blaucorn (nawóz mineralny). W zależności od przebiegu wegetacji zaczynamy opryskiwać rośliny florowitem. Wrocław z wegetacją jest jakie 10-12 dni przed tym co u mnie (mówię bardziej o tym co w mieście - obrzeża miasta już mniej jakieś 7-9 dni), myślę że za jakieś 2-3 tygodnie będzie można zacząć. Rośliny szybko reagują na niego. Na opakowaniu florowitu (tego w płynie) jest napisane dawkowanie, nawet dziś komuś zalecałam ten zabieg na po świętach.

Pszczółko mamy w produkcji 3 odmiany sasanki: białą, bordową i fioletową. To nowe odmiany o większych pylnikach. Pierwsze już rozkwitają.

W punkcie ruch już się zaczął. Mnóstwo pracy a jeszcze nie wszystkie rośliny gotowe do sprzedaży - czyścimy, nawozimy, przycinamy...
A tymczasem rozchodzą się drzewka owocowe, nasiona, dymka i cebule ozdobne oraz nawozy, podłoża i kora.

Po południu mam pomocnika - mojego najstarszego synka - Michała.

To mój mały sklepik przy punkcie sprzedaży roślin.
hanka_andrus 19:47, 22 mar 2012

Szkoda,że nie wysyłasz......
tomgroch 20:50, 22 mar 2012

Cześć Marteczko - w naszym wątku są fotki dziury i bukszpanowego (po przejściach)
Te sasanki to tak same, czy z tunelu ?
Tomek
finka 21:45, 22 mar 2012

z tunelu, ale część na zewnątrz, bo trzeba je przyhamować, Saxifraga i Iberis też są już handlowe i stoją na zewnątrz.
finka 21:49, 22 mar 2012

Haniu, mogłabym nawet wysłać.

Planowałam uruchomić sklep internetowy wiosną, ale moje plany muszę odłożyć na jakieś 2 może 3 miesiące. Byłabym szczęśliwa, gdyby udało się wcześniej.
alinak 21:58, 22 mar 2012

no ja na to bardzo czekam , ale wiem że wszystko wymaga czasu .
finka 22:15, 22 mar 2012

a ja tak żegnałam zimę w niedzielę na Czarnej Górze, słoneczny odjazd, na świeżutkich nartach z okazji urodzin dopiero nadchodzących...(osiemnastych oczywiście )

tomgroch 22:23, 22 mar 2012

No wiesz, jakoś to te czasy takie dziwne, że ludzie się wirtualnie spotykają.
Dobrze, że jeszcze rozmnażanie tradycyjne zostało
Mam nadzieję, że dobrze tą zimę pożegnałaś ?
Niech wróci w grudniu
spadam, bo o 6 pobudka
Tomek
Krys 22:36, 22 mar 2012

finka napisał(a)
a ja tak żegnałam zimę w niedzielę na Czarnej Górze, słoneczny odjazd, na świeżutkich nartach z okazji urodzin dopiero nadchodzących...(osiemnastych oczywiście )

Marta super fotka byłam na Czarnej Górze we wrześniu 2011r. oj piekna Twoja okolica