Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Mala_Mi 20:35, 05 mar 2016

Zielona napisał(a)
Anek, pamiętasz wojsławickie poletko ice dance? Tak sobie myślę, że ta turzyca nadaje się tylko na coś takiego - jako całkowity zadarniacz. Pamiętam, że przesadzałaś swoją, chyba pod brzozę. Myślisz, że kiedy już całkiem udusi ostatni kawałek przestrzeni pomiędzy swoimi rozłogami, to w końcu sama padnie, czy jednak będzie zimozielonym, gęstym dywanem? Mam nerwa na jej ekspansywność i kombinuję, gdzie eksmitować, by jak najmniej przy niej dłubać

Ona u mnie rozchodzi się na boki, ale dość porządnie, wiec ja z nią problemu nie mam. Łatwo odnóżki pourywać (dla znajomych na sadzonki) , a jak kępa się rozrośnie i wypiętrzy to ją wykopuję i dzielę. Mam chyba za ciężką glebę i nie idzie mi na boki, takiego łanu jak w Wojsławicach nie będę mieć, chyba ze posadzę małe sadzonki i bardzo gęsto.
To świeże foto.. widać, że u mnie w kępkach jest.

Z tej kępy robiłam pod brzozą rok temu.. wszytkich Ice Dance nie widać na foto
Zielona 20:42, 05 mar 2016

No właśnie pamiętałam, że machnęłaś nowy dywanik pod brzózką. Ja posadziłam swoje dość rzadko /jak wszystko zresztą u mnie/ i chyba przez to, że mają miejsce pomiędzy sobą, rozłażą się w mało porządny sposób. Ale na szczęście mam dla nich miejsce na takie gęste zadarnienie. Dzięki za fotki obrazujące sytuację! Jestem w szoku, jak w krótkim czasie opanowały trudny przecież teren, bo pod dorosłym drzewem. Brzoza uchodzi za ciężką konkurencję dla wszystkiego, co pod nią rośnie, a widać, że ice dance poradziła tu sobie. Miałaś dobry pomysł na to, gdzie posadzić turzyce
Mala_Mi 20:49, 05 mar 2016

Katkak napisał(a)

Ania a wdupie humor, nie humor, bezpieczeństwo przede wszystkim

Muminek od kamieni nie odchodzi, tam ma płytką wodę gdzie może wrzucać kamienie do woli (dziadek wybierze), ma fontannę i wodę co leci z kamienia (super się zatyka palcem i pryska na około)..ma tu wszytko co potrzebne czyli wodę i kamienie.. proponuję coś takiego.. wiem, że trudno o takie kamienie, ale możesz postawić 3 małe i też będzie zabawa. Bezpieczna zabawa, a wygląda też ładnie. Masz głowę pełna pomysłów coś wymyślisz, a w sprawach technicznych zawsze pomożemy.

inspiracje
z wylewką blachę nierdzewkę się kupuje na składzie materiałów budowlanych.
Możesz zrobić płytki strumyk z obiegiem wody, może być krótki..

Albo taka niecka.. foto z takim wydrążonym pniem..
Mala_Mi 20:52, 05 mar 2016

Zielona napisał(a)
No właśnie pamiętałam, że machnęłaś nowy dywanik pod brzózką. Ja posadziłam swoje dość rzadko /jak wszystko zresztą u mnie/ i chyba przez to, że mają miejsce pomiędzy sobą, rozłażą się w mało porządny sposób. Ale na szczęście mam dla nich miejsce na takie gęste zadarnienie. Dzięki za fotki obrazujące sytuację! Jestem w szoku, jak w krótkim czasie opanowały trudny przecież teren, bo pod dorosłym drzewem. Brzoza uchodzi za ciężką konkurencję dla wszystkiego, co pod nią rośnie, a widać, że ice dance poradziła tu sobie. Miałaś dobry pomysł na to, gdzie posadzić turzyce

I chyba pod drugą brzozę też posadzę, to jedyna trawa która znosi suszę, ale nie lubi palącego słońca, wtedy źle zimuje.. A rdesty od Pszczółki pójdą na nowa rabatę z piwoniami... Materiał do mnożenia mam.
Dziś za hortkami wydarłam żurawki krwiste i dam tam też ID.
Bogdzia 21:03, 05 mar 2016

Sałata pięknie ci rosnie .Macham.
Katkak 21:10, 05 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)

Muminek od kamieni nie odchodzi, tam ma płytką wodę gdzie może wrzucać kamienie do woli (dziadek wybierze), ma fontannę i wodę co leci z kamienia (super się zatyka palcem i pryska na około)..ma tu wszytko co potrzebne czyli wodę i kamienie.. proponuję coś takiego.. wiem, że trudno o takie kamienie, ale możesz postawić 3 małe i też będzie zabawa. Bezpieczna zabawa, a wygląda też ładnie. Masz głowę pełna pomysłów coś wymyślisz, a w sprawach technicznych zawsze pomożemy.

inspiracje
z wylewką blachę nierdzewkę się kupuje na składzie materiałów budowlanych.
Możesz zrobić płytki strumyk z obiegiem wody, może być krótki..

Albo taka niecka.. foto z takim wydrążonym pniem..

Ania masz rację. Myślałam, że będę pilnować i w ogóle, ale masz Muminki i sama widzisz jak to jest i wiesz co mówisz. Nie będziemy podejmować zbędnego ryzyka i kusić losu. Kształt wyznaczę docelowy, wysypiemy żwirkiem i faktycznie na razie takie coś jak u Was zrobimy. Choćby ze dwa takie kamienie, jeden większy, drugi mniejszy, albo poszukam czegoś w inspiracjach, które mi wrzuciłaś. A oczko jak Igunia podrośnie zrobimy. Będzie już wszystko rozumiała więc z większym dzieckiem już będzie inaczej. Dzięki Anuś
22:14, 05 mar 2016
seslerie tez ściełam ..nawet niżej chyba ... nic nie ma w necie co i jak robić ...uczę się na własnym dobytku tyle za ja mam Seslerii sadlerana i ona już ma kłosy ...nie cyrtoliłam się ciełam równo ...z kłosami
Piotr_ 22:16, 05 mar 2016

Bo ja wpadłem i wypadłem nie chciałem ci przeszkadzać a tam w aucie czekali na mnie już, mam nadzieję że może w sezonie letnim zaglądnę jeszcze zobaczyć jakSzczęślin Bungego odemnie się sprawuje...
A ostatnio to widziałem zapracowana byłaś to nie chciałem się rozgadywać, bo nie chciałem ci przeszkadzać. Może innych razem na kawkę wpadnę i na zwiedzanie pozdrawiam i miłego wieczoru
Agacia 22:36, 05 mar 2016

Aniu, biję się z myślami, czy mogłabyś mi doradzić w kwestii graba? Chciałabym zrobić żywopłot - ogrodzenie działki. Takie ramy pod przyszły ogród. Cokolwiek tam sobie zaprojektuję, to i tak chcę mieć zamiast tradycyjnego ogrodzenia zielony płot. Uznałam, że grab będzie najlepszy. Tylko nie bardzo mi pasuje do warunków glebowych (?). Kwaśny piach. Jednak znalazłam w kilku miejscach informację, że grab można sadzić też na piaszczystych. Wkrótce w szkółkach leśnych będzie można za pół darmo kupić sadzonki... No i już nie wiem. Sadzić, nie sadzić? Jak myślisz?
Madzenka 23:58, 05 mar 2016

Sadzić Agacia, tylko pamiętać o podlewaniu na piachu zwłaszcza po posadzeniu

Aniu seslerie jesienna tak samo jak Ty rok temu pzryciełam i potem była piekna. Zatem nie bojaj ona jak chwast rośnie.
Dzisiaj oskubałam kostrzewy sine, wydaralm im niemal wszystkie włosy. Będzie coś z tego? Odmłodziłam je?