Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

jolanka 09:15, 02 maj 2018

Gosiu, a jak sobie radzisz z podlewaniem tych "mobilnych" tulipanów?
I czy dajesz im nawozy?
ElzbietaFranka 09:16, 02 maj 2018

Jescze jedno w zeszlym roku posadzlam czosnki i tez nie jestem zDowolona jeszcze kulki ie nie rozrosly a liscie zolkna i wygladaja nie ladnie.
Chyba w krzaki trzeba sadzic aby zatuszowac liscie.
Elka 21:16, 02 maj 2018

Ja pierwszy raz posadziłam czosnki i myślalam, że tylko u mnie żółte przyschnięte liście ....
m_gocha 22:22, 02 maj 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Piekne kolory. Tulipany ładne w cieniu w przyszla. W przyszlym roku raczej jesienia tez wiecej posadzę tulipanów w półcieniu tak szybko nie pezekwitaja.

Malgosiu tak to lilak M... Nie ciety. W tym roku dopiero przytne.
Masz rację Elu! W półcieniu dłużej tulipany cieszą oko, choć pewnie trochę później wystartują.
Część moich tulipanów zasadzonych w donicach zadołowałam w słonecznym miejscu (więc szybko wystartowały) ale gdy miały już spore pąki przeniosłam je w bardziej cieniste miejsce i wciąż kwitną To kolejna zaleta "mobilnych" tulipanów
Też się przymierzam do cięcia Palibina ale nie wiem czy mogę zrobić drastyczne cięcie czy raczej tylko kosmetyczne
Niebieskości zostawiam

m_gocha 22:37, 02 maj 2018

jolanka napisał(a)
Gosiu, a jak sobie radzisz z podlewaniem tych "mobilnych" tulipanów?
I czy dajesz im nawozy?
Jola tulipany w donicach odkąd zaczęły kwitnąć powędrowały do półcienia i podlewam je co 2-3 dzień ale wcale jakoś szczególnie nie przesycha ziemia.
Niestety z nawożeniem trochę się zagapiłam bo długo było zimno a potem naraz przyszły upały i nie wiadomo było w co ręce włożyć. Podsypałam je ciut nawozem jak już zaczęły kwitnąć a dzisiaj znalazłam resztkę nawozu do cebulowych z ubiegłego roku i zmieszałam go z wodą i takim roztworem podlałam tulipany. Mam nadzieję, że coś z tego cebule na następny rok zmagazynują
Z tego co wiem powinno się po raz pierwszy zastosować nawóz gdy tylko kły wychodzą z ziemi
Jeszcze raz szafirki armeńskie
ElzbietaFranka 22:48, 02 maj 2018

Ja w kazdym razie nauczona tym goracem jaki mamy od ponad miesiaca musze wiecen nasadzen zrobic w cieniu.

Nie wiem czy ogladalas u mnie na watku foty z parku dywany tulipanow.
Wszystkie dywany z tulipanow byly posadzone pod drzewami lisciastymi, ktore kwitna juz 3 tydzień.

Szafirki piekne lubie niebieskie kolory to moj ulubiony kolor we wszystkich odcieniach. Zebym mogla wszystkie kwiaty bym pomalowala na niebiesko.
Neszcze ostrożki.
m_gocha 23:15, 02 maj 2018

Elka napisał(a)
Ja pierwszy raz posadziłam czosnki i myślalam, że tylko u mnie żółte przyschnięte liście ....
Elka! U mnie czosnki dopiero drugi sezon Ale w tamtym roku tak mnie zachwyciły, że jesienią zasadziłam kolejne odmiany.
Niestety minusem są spore liście niezbyt dobrze wyglądające. W ubiegłym roku jak zaczynały zasychać to po troszku je skracałam Chyba im to nie zaszkodziło bo będą kwitły w tym roku
Już powoli zaczynają swój spektakl

Tegoroczne czosnki zostawiam (troszkę jeszcze w powijakach)

m_gocha 23:33, 02 maj 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Ja w kazdym razie nauczona tym goracem jaki mamy od ponad miesiaca musze wiecen nasadzen zrobic w cieniu.

Nie wiem czy ogladalas u mnie na watku foty z parku dywany tulipanow.
Wszystkie dywany z tulipanow byly posadzone pod drzewami lisciastymi, ktore kwitna juz 3 tydzień.

Szafirki piekne lubie niebieskie kolory to moj ulubiony kolor we wszystkich odcieniach. Zebym mogla wszystkie kwiaty bym pomalowala na niebiesko.
Neszcze ostrożki.
Widziałam Nawet w pierwszym momencie myślałam, że to u Ciebie w ogrodzie Cudne tulipanowe dywany...
Ja też lubię niebieski w ogrodzie ale tych niebieskości nie jest dużo. Oprócz szafirków u mnie już kwitły na niebiesko hiacynty i cebulice. Za chwilę irysy syberyjskie, później ostróżki, tojad (piękny szafir) i mikołajki. Zawsze kupuję jednoroczną moją ulubioną niebieściutką lobelię. Trochę się tego naskładało

Jak lubisz niebieski to zostawiam jeszcze kwitnący fioletowo-niebieski żagwin

m_gocha 23:59, 02 maj 2018

Po niebieskościach biel ubiorka na dobranoc
m_gocha 12:59, 03 maj 2018

Miłego świętowania