Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 23:35, 23 kwi 2018

anbu napisał(a)
Oj jak pięknie, wiosenne

Dzięki Aniu Trochę ta wiosna za szybko pędzi i właściwie jest już bardziej letnio niż wiosennie. Cebulowe zadyszki dostały i ledwo zakwitły już przekwitają na tych upałach
Czytałam u Ciebie, że pozbyłaś się cebulowych - ja też nie lubię zasychających liści dlatego część tulipanów sadzę w dużych donicach. Dodatkowa korzyść to to, że są mobilne i łatwo je na szybko "posadzić" (czyt. ustawić) tam gdzie nam pasuje
Oto przykład mobilnych tulipanów

m_gocha 23:50, 23 kwi 2018

Podobają mi się te różowo-fioletowe tulipki (zakupione w L. w opakowaniach po 2 kg ). Zakwitły wszystkie i to bez wpadek kolorystycznych. Część poszła do gruntu a część do donic. Nie widzę żadnej różnicy w kwitnieniu

m_gocha 00:16, 24 kwi 2018

Dzisiaj po południu podsypałam nawozem wszystkie roślinki, bo zgodnie z prognozą miało padać (zresztą gromadzące się na niebie ciemne chmury zapowiadały zbawienny deszcz). Niestety późnym wieczorem przeszedł tylko drobny deszcz i na tym koniec.
W ogrodzie ziemia wysuszona jak popiół

Tym razem troszkę inna tulipanowa kolorystyka

ciekawa jestem jak będą wyglądały te tulipany po rozwinięciu się pąków... Mają ciekawie obrzeżone liście białym paskiem
mirkaka 05:50, 24 kwi 2018

Gosiu, wspaniałe te mobilne tulipany, i kolor się zgodził z tym co kupiłaś. Ja już tyle razy kupiłam inne cebule niż były na zdjęciu, że całkiem się zraziłam. Nawet teraz cebule które kupowałam jako białe widzę że będą żółte, a takich na pewno nie chciałam, bo mam żółtych dużo.
U Ciebie wspaniale grają ze sobą te dwa kolory, zazdroszczę
mirkaka 05:51, 24 kwi 2018

Jakie nożyce kupiłaś, moje elektryczne szarpią mi liście, tnę takimi do trawy, ale to masakra jest, nie mam siły w rękach
paulina_ns 06:44, 24 kwi 2018

Gosia piękne u Ciebie tulipany w cudnych kolorach, a co do mobilności tulipanów zgadzam się całkowicie u mnie też już sucho strasznie, ale w nocy w końcu popadało u Ciebie pewnie też
Kawa 14:29, 24 kwi 2018

uuuu osia śliczne te filoetowo różowe i mówisz że w Lidlu kupowałaś
ślicznie wyglądają

hakone eż masz ekstra
moja wypuściła 2 - słownie 2 liście
Margerytka40 20:16, 24 kwi 2018

Boskie te tulipany,mega zestaw
Dorota123 21:02, 24 kwi 2018

m_gocha napisał(a)
Pogodowo szaleńczy czas. W ciągu 2 tygodni z zimy wskoczyliśmy w lato. Temperatura w ciągu dnia grubo ponad 20 stopni. Krokusy i irysy tylko przez kilka dni cieszyły oczy. Hiacynty nawet nie wiem kiedy rozkwitły a już kończą swoje 5 minut. Tulipany dopiero co wyłaziły z ziemi a już kwitną. Pewnie za kilka dni przy takich upałach również zakończą swój spektakl. Czosnki w pąkach. Dodatkowo mam wrażenie, że z tego pośpiechu cebulowe nie zdążyły nabrać masy i są jakby mniej dorodne, zdecydowanie mniejsze niż w ubiegłym roku
Nie lubię takiej przyspieszonej wiosny. To moja najbardziej ulubiona pora roku a nie ma kiedy jej smakować, delektować się nią....
Lubię jak z dnia na dzień powoli robi się coraz cieplej. Roślinki jedna za drugą pokazują swoją urodę a my możemy delektować się nimi

W pełni popieram Twoje słowa, za szybko to wszystko galopuje. Kwiaty masz piękne, u mnie tulipany też mobilne, ale z tego względu, że nie mogłam jesienią znaleźć im miejsca.
m_gocha 23:47, 24 kwi 2018

mirkaka napisał(a)
Gosiu, wspaniałe te mobilne tulipany, i kolor się zgodził z tym co kupiłaś. Ja już tyle razy kupiłam inne cebule niż były na zdjęciu, że całkiem się zraziłam. Nawet teraz cebule które kupowałam jako białe widzę że będą żółte, a takich na pewno nie chciałam, bo mam żółtych dużo.
U Ciebie wspaniale grają ze sobą te dwa kolory, zazdroszczę
Mirka przyznam, że trochę podchodziłam sceptycznie do tych tulipanów, bo kupione w markecie i to już na wyprzedaży... Ale faktycznie warto było

mirkaka napisał(a)
Jakie nożyce kupiłaś, moje elektryczne szarpią mi liście, tnę takimi do trawy, ale to masakra jest, nie mam siły w rękach
Kupiłam elektryczne Stiga SHT600. Na razie tną jak szalone Bukszpany będę cięła jednak ręcznie
Tulipki zostawiam