Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 15:46, 07 sty 2017

jolka napisał(a)
Hej Małgosia Macham w NOWYM ROKU, życząc samych dobrych dni
Za oknem 20 na minusie a Ty z kolorkami szalejesz. Super na rozgrzewkę Widzę niecierpki.. zawsze je wsadzałam do donic od północno-wschodniej strony na tarasie i ładnie dawały rady przez całe lato do mrozów.

Witaj Jola Dzięki za życzenia Nowy rok zaczął się choróbskiem ale mam nadzieję, że będzie dobry. U mnie rano -22,5 teraz -16. Mam nadzieję, że wymrozi te wszystkie wirusy i bakterie a i przy okazji również te ogrodowe Trochę się martwię czy wszystkie roślinki dadzą radę bo dość oszczędnie było tegoroczne zabezpieczanie. U Ciebie pewnie dużo śniegu to i ciepła pierzynka dla ogrodu
Co do niecierpków to niestety jakoś szybko kończyły u mnie żywot - coś im ewidentnie się nie podobało
Dorota123 22:23, 10 sty 2017

Piękne zdjęcia z Botanicznego w Krakowie, nigdy tam nie byłam, a warto byłoby się wybrać.
Dziękuję za życzenia, Tobie też życzę wszystkiego najlepszego w tym Nowym roku.
mira 23:22, 10 sty 2017

Miło spojrzeć na botanika zimą.

Ja też się martwię czy nie pomarznie to i owo bo skąpo odziany mój ogród a hortensji ogrodowych nie opatuliłam upss.
Będziemy odkrywać do czerwca skutki zimy ale może i ślimaki zmarzną mam nadzieję.
Czytałam gdziesś,że jak zima mroźna to znów piwonie pięknie kwitną i tworzą sporo pąków.

pozdrawiam
m_gocha 10:44, 13 sty 2017

Dorota123 napisał(a)
Piękne zdjęcia z Botanicznego w Krakowie, nigdy tam nie byłam, a warto byłoby się wybrać.
Dziękuję za życzenia, Tobie też życzę wszystkiego najlepszego w tym Nowym roku.
Niestety w moim regionie nie ma żadnych ogrodów pokazowych, czy szkółek z ogrodami gdzie można byłoby nasycić oczy i duszę
W promieniu 100 km pozostaje tylko Botaniczny - ale polecam
m_gocha 10:55, 13 sty 2017

mira napisał(a)
Miło spojrzeć na botanika zimą.

Ja też się martwię czy nie pomarznie to i owo bo skąpo odziany mój ogród a hortensji ogrodowych nie opatuliłam upss.
Będziemy odkrywać do czerwca skutki zimy ale może i ślimaki zmarzną mam nadzieję.
Czytałam gdziesś,że jak zima mroźna to znów piwonie pięknie kwitną i tworzą sporo pąków.

pozdrawiam
Tak jak pisałam wyżej, niestety w moim regionie nie ma żadnych ogrodów pokazowych, czy szkółek z ogrodami gdzie można byłoby nasycić oczy i duszę.
Najbliżej - 100 km tylko Botaniczny
Co do mrozów - też liczę, że wymrozi to co nam uprzykrza życie. M.in. mam nadzieję, że zmniejszy się liczba kleszczy. W ubiegłym roku była ich wręcz inwazja. Niestety coraz więcej osób w mojej okolicy ma problem z boreliozą
Piwoniami mnie ucieszyłaś, tym bardziej, że w tym roku posadziłam trzy kolejne.
Pozdrawiam cieplutko

PS. Mam pytanie co do cięcia róż okrywowych ale to może już na wątku u Ciebie.
m_gocha 11:31, 13 sty 2017

Z ubiegłego roku po Wielkanocy zostały w donicy hiacynty. Odłożyłam je do chłodnej piwnicy i... zapomniałam o nich. Ostatnio zobaczyłam, że pomimo braku podlewania zaczęły kiełkować, więc przeniosłam je na parapet i ruszyły jak szalone Niestety chyba nie będą kwitnąć - czyli można wywnioskować, że nie wystarcza przechłodzenie cebul (w piwnicy ostatnio było max kilka stoni) a chyba muszą poczuć trochę mrozu
m_gocha 12:57, 13 sty 2017

Czytam na niektórych wątkach, że zaczynają się zakupy nasion i planowanie warzywników. U mnie już po pierwszych "siewach" i plony już gotowe do konsumpcji

a tu już kiełkują następne
m_gocha 13:24, 13 sty 2017

A teraz pytania dotyczące róż okrywowych - róży Tommelise i Star Profusion:
1) Jak ciąć róże okrywowe na wiosnę? Szukałam na odpowiedzi na O. oraz na różnych stronach internetowych ale często są różne informacje . Niektóre źródła podają, żeby ciąć bardzo nisko (na jeżyka) a inne żeby tylko przyciąć niektóre łodygi
2) czy po przekwitnięciu usuwać pojedyncze kwiaty (grona kwiatów) czy całe gałęzie czy też pozostawiać dekoracyjne czerwone owoce - zależy mi głównie na długim i obfitym kwitnieniu. Nie wiem czy u tych róż usuwanie przekwitłych kwiatów ma na to wpływ?
m_gocha 13:44, 13 sty 2017

W poszukiwaniu informacji o różach znalazłam super stronkę o różach
A tutaj na temat cięcia róż okrywowych

I jeszcze wyszperałam taką wskazówkę: od przycinania zależy jaka ona będzie, czy rabatowa czy okrywowa. Przycinana mocno będzie się bardziej ścielić po gruncie i nie wyrośnie tak jak ta nie cięta. Słabo cięta będzie bardziej wzniesiona czyli rabatowa.

Czekam jeszcze na informacje od Miry - wtedy uzupełnię
GorAna 09:59, 14 sty 2017

Małgosiu, odpisałam w sprawie tulipanów, u siebie.
Cenne informacje o różach, też się trochę uczę, bo przymierzam się do rabaty bylinowej
Pozdrawiam