Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

malgol 14:53, 23 mar 2017

Bogdzia napisał(a)

Botaniczne gatunki to ,,dzikie" gatunki. Krokusy botaniczne sa mniejsze od wielkokwiatowych i wczesniej kwitną.

dzięki Cos mi świtało bo takie sa tulipany botaniczne,ale krokusów nie znałam
m_gocha 14:54, 23 mar 2017

Kawa napisał(a)
rany Gosia tyle wiosny u Ciebie
to ja daleeeko w tyle za tobą
Etaaam, Kamila to tylko fotki wybranych roślinek Choć krokusiki pojawiły się tak jakoś nagle .
Wkurza mnie ta pogoda i te ciągłe opady. I to jakiś zbieg okoliczności, że zawsze wtedy, gdy jest sobota.
m_gocha 14:56, 23 mar 2017

malgol napisał(a)
Gosia,ale piękne te botaniczne krokusy! czym różnią się od niebotanicznych?
Gosia już Bożenka odpowiedziała Ja jeszcze dodam, że botaniczne nie tylko wcześniej kwitną i są mniejsze ale i również kwitną trochę krócej niż te wielkokwiatowe
m_gocha 14:59, 23 mar 2017

Bogdzia napisał(a)
Sliczna masz wiosne , po zimie zielen i kolory bardzo ciesza.
Oj Bogdziu masz rację Każdy kolorek, kwiatek i listeczek cieszy
U Ciebie podziwiałam cudne łany przylaszczek i krokusików
paulina_ns 17:05, 23 mar 2017

m_gocha napisał(a)
i to co najbardziej cieszy....
pierwsze krokusy - na razie botaniczne

Gosia na te zdjęcia mogłabym patrzeć godzinami!! Przepiękne te krokusy, zachwycalam się u Mirellki teraz u Ciebie. Koniecznie muszę je mieć w przyszłym roku, choćbym miała zbrojenie w doniczce zrobić przed wszystkimi szkodnikami zrobię!

Piękna wiosna u Ciebie.
agapant 17:05, 23 mar 2017

m_gocha napisał(a)
Nawóz dolistny do rh od Bogdzi z Rodendronowego tutaj Nie pamiętam proporcji a wstyd mi już pytać Bożenki.. Może ktoś pamięta?

Po centymetrze w szklance każdego. Pozdrawiam
m_gocha 23:05, 23 mar 2017

paulina_ns napisał(a)

Gosia na te zdjęcia mogłabym patrzeć godzinami!! Przepiękne te krokusy, zachwycalam się u Mirellki teraz u Ciebie. Koniecznie muszę je mieć w przyszłym roku, choćbym miała zbrojenie w doniczce zrobić przed wszystkimi szkodnikami zrobię!

Piękna wiosna u Ciebie.
Paulinko potwierdzam: koniecznie i zdecydowanie musisz je mieć . Są zupełnie bezproblemowe a są to jedne z pierwszych kwiatów wiosennych. Ładnie się same rozmnażają dość szybko tworząc coraz większe plamy kolorów. A wiesz sama jak to na wiosnę każdy szuka w swoim ogrodzie czegoś zielonego i kolorowego
m_gocha 23:06, 23 mar 2017

agapant napisał(a)

Po centymetrze w szklance każdego. Pozdrawiam
Agnieszko a taką mieszankę w jakiej ilości wody zmieszać?
m_gocha 23:13, 23 mar 2017

Przed chwilą wyszłam z moim psiakiem na zewnątrz. Wchodząc na trawnik zamarłam... Dosłownie co kilkanaście centymetrów powyłaziły z ziemi (trawnika) ogromne dżdżownice. Gdy zaświeciła się lampa wszystkie w jednej chwili wsunęły się z powrotem do ziemi Trochę się wzdrygnęłam ale potem pomyślałam że to pożyteczne stworzonka i już mi trochę lżej się zrobiło

m_gocha 14:27, 24 mar 2017

Zastanawiałam się nad przesadzeniem moich dwóch róż i taką znalazłam u Bdan z Mój skromny ogród

" odpowiedź Ewy z Doświadczalnia bylinowo-różana, dot. przesadzania róż.

"Gore skracamy do 15-20 cm, tyle ma zostac po przycieciu. Korzenie po przesadzeniu tez beda mniejsze. W ten sposob zwiekszamy szanse rozy na dobre wrosniecie
Roze przycinamy jak kwitna forsycje. Forsycje to takie zdolne bestie, wiedza, kiedy skoncza sie mrozy. Przymrozki do -4 to nie problem.
Najlepiej zaplanuj przenoszenie roz do momentu, gdy zaczna kwitnac forsycje. W dzien "przeprowadzki" najpierw przytnij roze, potem wykop je z jak najwieksza bryla korzeniowa, nie wkladaj do wody i wkop do nastepnego dolka. Miejsce szczepienia powinno sie znajdowac 5 cm pod powierzchnia. Dobrze podlej, okopcuj - to ochrona przed wiatrem i sloncem. Mozesz podlac woda z dodatkiem ukorzeniacza. Dolki docelowe najlepiej przygotowac juz przed przesadzaniem "