Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Makusia 20:49, 17 kwi 2018

Asia co jak co, ale wybór to masz naprawdę spory. Ogrodnicze wyglądają na fajnie zaopatrzone.
Kasia_CS 21:17, 17 kwi 2018

Ja z trawek jeszcze bym everillo zaproponowała - ona ładnie limonkow-żółta jest, lubi półcień a nawet zimą nie traci specjalnie na urodzie
Toszka 00:56, 18 kwi 2018

Joasiu, Kasia ma rację - zapomniałam o Everillo. U ciebie będzie cudnie rósł i bez stresów, że przemarznie. to mój ulubiony carex.

Jedna moja uwaga. Ja bym zalecała umiar z żółtym. Wydaje mi się, że to powinna być dominująca biała rabata z dodatkiem żółtego. W takich proporcjach będzie niewymuszona elegancja. Jesli by zrobić w odwrotnych proporcjach to może być lekko "nadmiernie entuzjastycznie"

Pomimo pozorów białych kwiatów nie jest dużo, ale mozna coś wybrać

Veronicastrum virginicum Album - Przetacznikowiec wirginijski 'Album'

'Diamonds and Pearls' Astilbe, czyli tawułki
Tiarelle o białych jak mgła kwiatach
Białe napastnice
Floksy białe, serduszka "alba", verbena o białym kolorze

Kasia_CS 05:17, 18 kwi 2018

A może rutewka i swiecznica do przemyslenia? Rutewka biala jako cudna kwitnącamgielka, swiecznicw z kolei gdzieś na tyly można dac, bo wysokie i można stworzyć ciekawy kontrast kolorów liści i faktur
JoannaDe 14:34, 18 kwi 2018

Dziewuszki, muszę się wytłumaczyć szybciutko ze mnie nie ma.

Zaczęłam od wczoraj nowa prace i choć siedzę przy komputerze to niestety czasu na zajrzenie na forum nie ma. Po pracy szybko coś zjeść i do ogrodu. Letnia pogoda się zrobiła wiec wszystko ruszyło i nie wyrabiam na zakrętach

Pytanie za 100 punktów Mam możliwość wzięcia (za przysłowiowe dziękuję) takiego

cisa. Musimy go dzisiaj wykopać i zabrać. Nie mam na niego ani planu ani przygotowanego miejsca. Brac i na szybcika miejsce wymyślać? Poradźcie proszę bo jak mam się szarpać z wykopaniem a on mi padnie to mnie mój eM ubije.

Magnolia wczoraj jeszcze w pakach a dzisiaj :

UrsaMaior napisał(a)

No to nie tajniacz się tak, tylko skrobnij czasem Ta moja żółto-biała to półkolista z kulkami bukszpanowym. Aktualnie ją przerabiam, buksy wyleciały, na ich miejsce wyszły kulki sosenkowe, evergoldy wyleciały, zastąpią je chyba bodziszki. Zostały białe jeżówki, Stelle, hakone, róże Pilgrim i kilka przetaczników/szałwii dla kontrastu. I dosadziłam morwę i białą magnolię. Bardzo lubię tę rabatę, ale faktycznie żółty jakoś mało popularny. A szkoda.

Odtajnię się, obiecuje
Widziałam te Twoje rewolucje ogródkowe i jestem pełna podziwu ze tak piękny ogród jeszcze zmieniasz.

Makusia napisał(a)
Asia co jak co, ale wybór to masz naprawdę spory. Ogrodnicze wyglądają na fajnie zaopatrzone.

Szkoda Martus ze za tym duzym wyborem nie idzie w parze gruby portfel A tak to tylko się irytuje

Kasia_CS napisał(a)
Ja z trawek jeszcze bym everillo zaproponowała - ona ładnie limonkow-żółta jest, lubi półcień a nawet zimą nie traci specjalnie na urodzie

Kasia, ta trawka cudna, cudniasta. Juz wiem czym podsadzę moje kulki

Toszka napisał(a)
Joasiu, Kasia ma rację - zapomniałam o Everillo. U ciebie będzie cudnie rósł i bez stresów, że przemarznie. to mój ulubiony carex.

Jedna moja uwaga. Ja bym zalecała umiar z żółtym. Wydaje mi się, że to powinna być dominująca biała rabata z dodatkiem żółtego. W takich proporcjach będzie niewymuszona elegancja. Jesli by zrobić w odwrotnych proporcjach to może być lekko "nadmiernie entuzjastycznie"

Pomimo pozorów białych kwiatów nie jest dużo, ale mozna coś wybrać

Veronicastrum virginicum Album - Przetacznikowiec wirginijski 'Album'

'Diamonds and Pearls' Astilbe, czyli tawułki
Tiarelle o białych jak mgła kwiatach
Białe napastnice
Floksy białe, serduszka "alba", verbena o białym kolorze

Toszko, trawka bardzo mi się podoba. Ona duza rośnie?

Co do kolorów na rabacie to właśnie myślałam żeby więcej białego było a żółty jako dodatek/ plama.
Astilbe urzekły mnie już kiedyś, mam na liście chciejstw.
Reszta tez cudna i bede szukac na nie miejsca ale nie wiem czy na tej rabacie.

Na razie mam problem z azalia bo nigdzie nie ma. Czym ew. zastąpić?

Kasia_CS napisał(a)
A może rutewka i swiecznica do przemyslenia? Rutewka biala jako cudna kwitnącamgielka, swiecznicw z kolei gdzieś na tyly można dac, bo wysokie i można stworzyć ciekawy kontrast kolorów liści i faktur

Kasiu, ta świecznica bardzo fajna. Podsunęłaś super pomysł.

Jak by to się komponowało?
Po prawej stronie duza kula bukszpanowa z rodzinka mniejszych podsadzonych everillo. Pod magnolia białe azalie w rozplenicy, po lewej stronie od magnolii 3- 4 mniejsze kulki z przodu podsadzone znowu everillo a na tyły świecznice albo naparstnice.
Czy za dużo wszystkiego?
Kawa 14:46, 18 kwi 2018

piękny cis
ja bym brała a Ty to nie wiem
magnolia sliczna
JoannaDe 15:04, 18 kwi 2018

Czyli

1:0 dla brać

Do 17 muszę zdecydować...
Margerytka40 15:14, 18 kwi 2018

Bierz i wsadź na razie do donicy
JoannaDe 15:25, 18 kwi 2018

Margerytka40 napisał(a)
Bierz i wsadź na razie do donicy

Asiu, problem w tym ze on chyba do donicy trochę za duży. Ale dzięki za głos

2:0 na brać
JoannaDe 17:15, 18 kwi 2018

I sie sytuacja rozwiązała sama.
Kula ma wymiary 120x120. Fizycznie nie jesteśmy we dwójkę jej wykopać i załadować na przyczepę. Za bardzo szanuję nasze kręgosłupy

Idę dalej czyścić truskawki