Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

anbu 14:15, 16 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
Aaaa, doznałam olśnienia . Z mojej frontowej rabaty, na której mam żółte tawuły, kosodrzewinę i rozplenice, wywalę kwitnące na czerwono rozchodniki a dosadzę fioletową liatrę i białe jeżówki plus brązowe trawy. Jak dobrze, że tu zajrzałam i poczytałam o żółto- białych rabatach .

Kurcze a za mną od jakiegoś czasu chodzi żółto-biało-fioletowa
mrokasia 14:22, 16 kwi 2018

makadamia napisał(a)

te tawuły to przemyślałam, że trzeba by im kwiaty obcinać, bo różowy nie będzie tu konweniował

o masz, zapomniałam że one na różowo kwitną...
nie szkodzi, będę obcinać kwiaty
mrokasia 14:24, 16 kwi 2018

anbu napisał(a)

UrsaMaior 16:59, 16 kwi 2018

Hej Mam biało żółtą rabatę, bardxo fajnie i świeżo to wyglada. Białe są jeżówki, a żółte liliowce Stella d'Oro.
Margerytka40 10:54, 17 kwi 2018

Podglądam z zaciekawieniem planowanie
JoannaDe 13:19, 17 kwi 2018

Toszka napisał(a)
No właśnie - z żółtych tawuły żółte - golden Princess i im podobne odmiany. Strzyzone moga być w walec lub kule. Do tego niski liliowiec Stella de'Oro. Rudbekie - albo wysokie, albo niskie do 45cm (i Stella i rudbekie kwitna do mrozów). Mozna wprowadzić zółte jezówki, żółte cisy i bukszpany... Kochane, co jeszcze na żółto kwitnie, bom ja nie kfiutkowa....? (edit, wiem kogo pytać - Małej Mi, ona na pewno będzie wiedzieć!)

Do tego hosty z zółtym dodatkiem, albo koniecznie z białymi kwiatami

A z białych kwiatów na kwaśne stanowisku to lilie orintalne (nie trzeba cebul kopać), białe złocienie o żółtych środkach, może wrotycz udający krwawnik ? (p/opuchlakom działają i złocienie i wrotycz), agapanty, kamasja...ważne by miały rózny termin kwitnienia i aby zółty był dodatkiem do białego.

Pogoglalam trochę to co wypisałaś i wyszło co następuje

tawuły, Stella de'Oro, złocienie, agapanty,cisy, bukszpany jak najbardziej na tak

Rudbekie, wrotycz chyba niekoniecznie

Jak pisałam wczoraj, zaliczyłam rundkę po ogrodniczych przy okazji zwracając uwagę na żółte rośliny.

To mi wpadło w oko:

cdn.
JoannaDe 13:25, 17 kwi 2018

Niestety nigdzie nie znalazłam Azali Adonis

Z jasnych tylko coś takiego udało mi się wyszperać

A taki wybór traw

cdn.

JoannaDe 13:37, 17 kwi 2018

Jeszcze wracając do tematu żółtych rabat tak przy okazji

makadamia napisał(a)
Po latach 90-tych, chorych na "pastelozę", kiedy to malowało się pokoje na "przytulne" morelki, brzoskwinki i inne pomarańcze, a w ogrodach rosły czerwone i żółte tulipany - ciepłe kolory zostały na wiele lat wyklęte. Wszyscy lubili bile, róże i fiolety, nikt nie znosił pomarańczy, żółci, czerwieni (ale, rzecz jasna, kogokolwiek by się zapytać, to on nie podąża za modą, co to, to nie).
Teraz dopiero trend się odwraca i te kolory wracają do łask, choć już w trochę innym wydaniu

ŻÓłto-biała rabata może świetnie wyglądać.

To był pierwszy pin ktory wyswietlil mi sie jak szukalam zolto- bialych rabat

Ja bym nie chciała jednak iść aż tak mocno w bylinowki.

makadamia napisał(a)
Przemkowa rabata może być świetną inspiracją. Tylko bordowe żurawki zabrać i gotowe.
Te białe kwiatki to chyba margerytki (złocienie), do tego białe lilie, jak Toszka proponuje, hortensje limelight by mi tu bardzo pasowały,
a z żółtego - hosty aureola, kulki z trzmieliny emerald gold, przywrotniki?

te tawuły to przemyślałam, że trzeba by im kwiaty obcinać, bo różowy nie będzie tu konweniował

Zdecydowanie na tak A w szczególności te kule zatopione w żółtych trawach (hacone) wyglądają cudnie.

mrokasia napisał(a)
Aaaa, doznałam olśnienia . Z mojej frontowej rabaty, na której mam żółte tawuły, kosodrzewinę i rozplenice, wywalę kwitnące na czerwono rozchodniki a dosadzę fioletową liatrę i białe jeżówki plus brązowe trawy. Jak dobrze, że tu zajrzałam i poczytałam o żółto- białych rabatach .

Zaglądaj do woli

anbu napisał(a)

No widzisz Rob i ciesz się z koloru. Choć Ty już masz zaczątki żółtego.

UrsaMaior napisał(a)
Hej Mam biało żółtą rabatę, bardxo fajnie i świeżo to wyglada. Białe są jeżówki, a żółte liliowce Stella d'Oro.

Hej hej, do Ciebie zaglądam regularnie choć po tajniacku Zawsze patrzyłam na całokształt ale żółto biała rabata mi umknęła. Idę zaraz szukać do Cie

Margerytka40 napisał(a)
Podglądam z zaciekawieniem planowanie

margaretka3 13:51, 17 kwi 2018

Toszka napisał(a)
Kochane, co jeszcze na żółto kwitnie, bom ja nie kfiutkowa....?

Całkiem sporo: żeleźniaki, łubiny, kukliki, irysy, przywrotnik, krwawnik wiązówkowaty i krwawnik pospolity (mam takiego kremowego), dziewanny, pełniki, nachyłek okółkowy, dzielżany, trytomy, rudbekie czy bardziej seledynowe wilczomlecze
UrsaMaior 14:48, 17 kwi 2018

JoannaDe napisał(a)

Hej hej, do Ciebie zaglądam regularnie choć po tajniacku Zawsze patrzyłam na całokształt ale żółto biała rabata mi umknęła. Idę zaraz szukać do Cie

No to nie tajniacz się tak, tylko skrobnij czasem Ta moja żółto-biała to półkolista z kulkami bukszpanowym. Aktualnie ją przerabiam, buksy wyleciały, na ich miejsce wyszły kulki sosenkowe, evergoldy wyleciały, zastąpią je chyba bodziszki. Zostały białe jeżówki, Stelle, hakone, róże Pilgrim i kilka przetaczników/szałwii dla kontrastu. I dosadziłam morwę i białą magnolię. Bardzo lubię tę rabatę, ale faktycznie żółty jakoś mało popularny. A szkoda.