Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 17:46, 15 maj 2018

Asia,
JoannaDe 17:51, 15 maj 2018

Dziewczynki a szczególnie Toszka,

czy zamiast mączki bazaltowej może być zeolit? Też w formie pyłu.

Cytat z jednej ze stron:

Właściwości zeolitu:

- działanie antyseptyczne - zapobiega rozmnażaniu pleśni i grzybów

- rozluźnia zbitą glebę - polepsza drenaż zapewniając korzeniom lepsze warunki do rozwoju

- przedłuża okres działania nawozów - zapobiega jego wypłukiwaniu z gruntu, dając roślinom stały dostęp do substancji odżywczych

- utrzymuje stałą wilgoć i temperaturę gleby

- posiada właściwości oczyszczające z metali ciężkich, środków chemicznych, drobnoustrojów chorobotwórczych

Mogę tym zastąpić mączkę bazaltowa?

Monka 18:15, 15 maj 2018

Asia doczytałam, że chcesz buksa psikać topsinem i bardzo dobrze tylko nie popełnij mojego błędu i podaj większe stężenie jak dałam normalne i moje buksy po cięciu są w opłakanym stanie z uwagi na małe stężenie tak przynajmniej odpowiedział mi Mazan , jak chcesz zobaczyć to zerknij https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=232#post_3na - wchyba ,że Toszka jak zwykle coś mądrego podpowie
JoannaDe 18:53, 15 maj 2018

Monika, bukszpany już spryskane, oczyszczanie standardowym stężeniem...

Dziękuję za podpowiedź. Muszę poprawić. A jutro podobno ma padać
Toszka 19:18, 15 maj 2018

Ale masz qpy
fajnie

Nie chcę cię martwić, ale na moje oko to tej qpy starczy na pół rabaty.

Obornik dajemy na ok. 5 lat.
Jak nie ma mączki to zeolit też dobry. Zwłaszcza, ze czasteczki zbudowane są z glinu i mają ładunek ujemny, a to sa cechy kwaśnych gleb.
JoannaDe 19:59, 15 maj 2018

Serio Toszka? Pół rabaty? Ta przyczepa jest 2x3 metry... Wydawało mi się duuuzo tego złota
Toś mnie pocieszyła

Znalazłam u mnie mączkę bazaltowa wiec będzie bazaltowa.

Toszka 20:11, 15 maj 2018

ależ dawaj i ten zeolit.
UrsaMaior 20:52, 15 maj 2018

Margerytka40 napisał(a)
Znam tę goownianą radośc

Hahahah ja też
Makusia 11:08, 16 maj 2018

Zeolit? Musze przyswoić. Jak zwykle nowość dla mnie
nicol21 15:02, 16 maj 2018

Cześc!

przyszłam za wysłannictwem Toszki i cięcia cisów. Ale też przejrzałam wątek, głównie pismo obrazkowe.

Super domek, taki z charakterem! b.klimatyczny on ci!
Ogrdek też super się zmienia. Fajnie że miałaś parę skarbów jak duże drzewa, magnolia, cis czy rh. Ale też fajnie że wprowadzasz nowe, zmieniasz, nie boisz się ciąć

Pocieszę Cię że sama w 2014 kupiłam 4 kopane cisy, które z wiedzą zerową wybrałam na stożki. Chyba nawet nieźle wybrałam. Jeden padł, reszta przez 2 lata prezentowała się średnio, teraz już jest w miarę ok.

Też z cisów robiłam kulki - większe z paru sadzonek, a mniejsze z pojedynczych. i powiem że to kolejny ich sezon i zaczynają wyglądać sensownie. Choć oczywiście przytnę jak Toszka przykazała .

Teraz chce się nauczyć robienia kulek na patyku/lizaków. Z tego co widzę to robiłaś stożki. I sadzenie i cięcie w tym samym czasie więc moja odwaga się zwiększa, tymbardziej, że moje maluszki są w donicy, a nie kopane.

Super zrobiłaś to kulkowisko. Jak chcesz dodać sobie kwiecia to może jeżówki do tego dodaj? albo inne bylinki i trawki jeszcze?
Hortki możesz posadzić w mniejszej ilości i ewentualnie za rok dodać więcej.

a wtedy pod oknem i ścianą posadziłaś po całości hortki czy tylko przy oknie? Nie wiem czemu, ale z tego typu domem kojarzy mi się mocno anabelle [lepiej strong anabelle] i obwodka bukszpanowa.

Gratuluję odwagi w cięciu tej duże kuli. owszem, jest za duża w stosunku do innych i nawet obwódki ale taka kula to skarb.
Monitoruj buksy bo ta ćma grasuje i szkody straszne robi.

Spodobało mi się u Ciebie i będę pewnie wracać

Chyba w pobliżu masz szkółki gdzie sprzedają kopane roślinki prawda? Mogę zapytać jak się mają cenowo cisy i serby? ot tak, przyszłościowo i też zeby porównać z tym co mam tutaj.
mam 2 fajne sklepy,ale czasem rozbierzność cenowa jest ogromna. taki malutki cisek w donicy w jednej jest po 1EUR szt, a w drugiem, nawet ciut mniejszy po 2,75EUR!

mają parę kopanych cisów, nadal dostępnych i zakopanych już od jesieni w piasku i chyab są coś kolo 20eur za ok 1m,może trochę wyższe. a małe kulki jeszcze nie super są po 30eur i więcej..
Ale cis będzie drożał przez tą ćmę bukszpanową.

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies