Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 18:16, 17 maj 2018

Toszka, znowu mam pytanie. Dojechała dzisiaj "mączka" bazaltowa ale to koło mączki nawet nie stało. Po dotyku szacuję że ma raczej frakcję gruboziarnistego piasku. Bardzo gruboziarnistego dodam. Nie rozrywałam wora więc tylko szacuję ale mąka to to na bank nie jest.

Nada to to się czy oddać?
Toszka 23:28, 17 maj 2018

Na nornice sa dwa sposoby - albo koniecznie w rekawiczach sypiesz do norki po kilka (nie więcej) zatrutego ziarna, albo są do kupienia bazy (takie podłuzne "domki" z podnoszonym daszkiem) i do środka wkładam pastę na gryzonie.

Prawdopodobnie to "mączka" dla rolników, granulowana, przygotowana do maszynowego rozrzucenia. To tylko inna frakcja, ale skład i zastosowanie to samo.
DorKa 07:54, 18 maj 2018

To i ja się dołączę do mącznego tematu Kupiłam worek 25 kg i po wiosennym sypaniu zostało tego chyba z połowa. Czy należy powtórzyć sypanie ? Jeżeli tak to kiedy ?
JoannaDe 15:00, 18 maj 2018

Toszka napisał(a)
Na nornice sa dwa sposoby - albo koniecznie w rekawiczach sypiesz do norki po kilka (nie więcej) zatrutego ziarna, albo są do kupienia bazy (takie podłuzne "domki" z podnoszonym daszkiem) i do środka wkładam pastę na gryzonie.

Prawdopodobnie to "mączka" dla rolników, granulowana, przygotowana do maszynowego rozrzucenia. To tylko inna frakcja, ale skład i zastosowanie to samo.

Były koty, nie było ptaków i nornic. Kotów nie ma są ptaki i nornice... uh

Mączkę zostawie jak nie przeszkadza taka frakcja.
Dziękuję.
Toszka 15:57, 18 maj 2018

DorKa napisał(a)
To i ja się dołączę do mącznego tematu Kupiłam worek 25 kg i po wiosennym sypaniu zostało tego chyba z połowa. Czy należy powtórzyć sypanie ? Jeżeli tak to kiedy ?

Jakaś skąpa jesteś jesli tylko połowę zużyłaś

Mozna cały czas sypać, zwłaszcza jak deszcze padają.
Mączkę najlepiej przekopywać z ziemią, bo mączka w ziemi nie przemieszcza się.
JoannaDe 17:48, 19 maj 2018

Walczę

Wykopałam wszystko i właśnie przekopuje. W tą rabatę poszła przyczepa 2x3m obornika, dwa worki 80l kory i dobre 5kg mączki zeolitowej. Lepiej nie dam rady

Jak mi te rośliny nie będą pięknie rosły to zalewam wszystko betonem
A tak na serio to nastepna rabata nie prędzej niż miesiąc

Toszka, tak sobie pomyślałam czy by nie sypnąć hemoglobiny jeszcze w pasie gdzie mają być hortensje i azalie. Dobry to pomysł czy za dużo dobrego?
natka098 18:08, 19 maj 2018

Jej ale obornik ładny. To sama przyjemność taki przekopywać. Oj dobrze tym roślinką będzie.
JoannaDe 18:10, 19 maj 2018

Powiem Ci szczerze że tej "przyjemnosci" mam już dość

Na szczęście prawie koniec i "tylko"sadzenie
Toszka 20:25, 19 maj 2018

Możesz dać hemoglobinę jesli masz. Ja dziś bawiłam się w Makusię i rżnęłam cisa wysadzonego z żywopłotu
JoannaDe 20:48, 19 maj 2018

Hemoglobine ma bo duzo kupilam i mi zalega. Muszę ja gdzieś wykorzystać

Ja walczę z ustawieniem kulek na Mańkowej i wykopałam cisa. Ciężki jak cholera, ustawilam go koło buksowej kuli i nijak mi nie pasuje. I nie mam sily go wyciągnąć

Jeszcze raz potwierdza się Toszka co mowiłaś że cisy żywotne. Zdobyczny cis, prawie bez bryły korzeniowej, zadołowałam go byle jak aby aby. A on po dwóch latach tak bryłę korzeniową odbudował że nie mogłam go wykopać.

Aż żałuję że go ruszałam