Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Kasia_CS 08:28, 17 maj 2018

Jeeezu, tyle czarnego zlota na rabacie, coś pięknego! I jak tu nie rosnąć potem będzie pięknie i dorodnie
JoannaDe 08:38, 17 maj 2018

Toszka napisał(a)
ależ dawaj i ten zeolit.

Kupiłam to i to

Zamówienie z zeolitem chciałam anulować ale za szybko uwinęli się z przesyłką wiec mam to i to.
JoannaDe 08:39, 17 maj 2018

UrsaMaior napisał(a)

Hahahah ja też

Jak to moj eM stwierdził trzeba być wariatem żeby się z qpy cieszyć

Ale co on tam wie
Toszka 08:46, 17 maj 2018

Nie ma coś takiego jak "za duzo przekompostowanego obornika"
UrsaMaior 08:49, 17 maj 2018

U mnie 25 worów poszło w tydzień, w dołki głównie. Musiałabym chyba tira zamówić na rabaty ehhh...
JoannaDe 09:00, 17 maj 2018

Makusia napisał(a)
Zeolit? Musze przyswoić. Jak zwykle nowość dla mnie

Nie tylko dla Ciebie Martus Wpadłam na to szukając mączki bazaltowej a że w zasadzie wszystkie maczki są pod tą samą nazwą to musiałam się wgryźć w skład. No i znalazłam zeolit
mrokasia 09:06, 17 maj 2018

Piękna kupa qupy .
Tylko wiesz... ja nie wiem czy Ty dobrze robisz, nie nadążysz potem z cięciem tych buksów jak je tak nakarmisz...
JoannaDe 09:28, 17 maj 2018

nicol21 napisał(a)
Cześc!

przyszłam za wysłannictwem Toszki i cięcia cisów. Ale też przejrzałam wątek, głównie pismo obrazkowe.

Super domek, taki z charakterem! b.klimatyczny on ci!
Ogrdek też super się zmienia. Fajnie że miałaś parę skarbów jak duże drzewa, magnolia, cis czy rh. Ale też fajnie że wprowadzasz nowe, zmieniasz, nie boisz się ciąć

Pocieszę Cię że sama w 2014 kupiłam 4 kopane cisy, które z wiedzą zerową wybrałam na stożki. Chyba nawet nieźle wybrałam. Jeden padł, reszta przez 2 lata prezentowała się średnio, teraz już jest w miarę ok.

Też z cisów robiłam kulki - większe z paru sadzonek, a mniejsze z pojedynczych. i powiem że to kolejny ich sezon i zaczynają wyglądać sensownie. Choć oczywiście przytnę jak Toszka przykazała .

Teraz chce się nauczyć robienia kulek na patyku/lizaków. Z tego co widzę to robiłaś stożki. I sadzenie i cięcie w tym samym czasie więc moja odwaga się zwiększa, tymbardziej, że moje maluszki są w donicy, a nie kopane.

Super zrobiłaś to kulkowisko. Jak chcesz dodać sobie kwiecia to może jeżówki do tego dodaj? albo inne bylinki i trawki jeszcze?
Hortki możesz posadzić w mniejszej ilości i ewentualnie za rok dodać więcej.

a wtedy pod oknem i ścianą posadziłaś po całości hortki czy tylko przy oknie? Nie wiem czemu, ale z tego typu domem kojarzy mi się mocno anabelle [lepiej strong anabelle] i obwodka bukszpanowa.

Gratuluję odwagi w cięciu tej duże kuli. owszem, jest za duża w stosunku do innych i nawet obwódki ale taka kula to skarb.
Monitoruj buksy bo ta ćma grasuje i szkody straszne robi.

Spodobało mi się u Ciebie i będę pewnie wracać

Chyba w pobliżu masz szkółki gdzie sprzedają kopane roślinki prawda? Mogę zapytać jak się mają cenowo cisy i serby? ot tak, przyszłościowo i też zeby porównać z tym co mam tutaj.
mam 2 fajne sklepy,ale czasem rozbierzność cenowa jest ogromna. taki malutki cisek w donicy w jednej jest po 1EUR szt, a w drugiem, nawet ciut mniejszy po 2,75EUR!

mają parę kopanych cisów, nadal dostępnych i zakopanych już od jesieni w piasku i chyab są coś kolo 20eur za ok 1m,może trochę wyższe. a małe kulki jeszcze nie super są po 30eur i więcej..
Ale cis będzie drożał przez tą ćmę bukszpanową.

Hey Ewelinko

Uha, ale czytania

Domek dziękuje bardzo. Powiem Ci ze czujemy się tutaj super, mieszka się rewelacyjnie ale nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. A nawet nie od drugiego

Ogród rzeczywiście wymaga pracy ale to już widziałaś. Skarby są fajne pod warunkiem ze nie stoją na drodze do nowych planów A tak to kłopot bo z reguły trzeba by przesadzać a wiadomo jak to jest z dużymi roślinami. Nie zawsze się da. Zobacz np. mój zywoplot. Nie mogłam ot tak posadzić choin tylko musiałam kombinować

Widziałam Twoje cisy ( tak na szybko wleciałam do Ciebie i jestem pod wrażeniem. Super Ci to wyszło.

Stożki i lizaki robiłam. O ile lizaki trzymają się dobrze i rosną, tak stożki coś nie za bardzo. Rude i wcale przyrostów nie maja. Ale jeszcze daje im szanse choć straszą na tym moim froncie

Mańkowa rabata na pewno będzie z trawami. Na razie muszę przygotować i posadzić to co mam a później będę wypełniacze dobierać. Dziewczyny podały bardzo dużo propozycji ( dziękuję jeszcze raz )wiec jest z czego wybierać

Na koniec odniosę się jeszcze do cen. Akurat nie mam z tym problemu
Cisy wys. 1 m są mniej więcej kolo 30-35 €, można trafić za 10 ale to wszystkie kupowane z gruntu. Mniejsze 60-70 cm kosztują ok 7€. Takich całkiem maluszków u siebie nie widziałam. Gotowych kulek z cisów( malutkich) tez taniej niż 35 € nie widziałam. Ja kupowałam takie spore krzaczki z których robię kulki po 20€.

Nie wiem jak serby. W jednej szkółce pytałam to spore 1,5 m kosztowały o ile dobrze pamiętam 15 €.

Ceny drzew mnie powalają: od 100€ w gore...

Uff, się rozpisałam

Ciesze się ze zajrzałaś do mnie i zapraszam częściej.

JoannaDe 09:31, 17 maj 2018

Toszka napisał(a)
Gracki lubia obornik. Widłami kopiesz, ale bądź ostrozna i uważaj na korzenie Mańki

Mańka Jak na arystokratkę przystało

JoannaDe 09:32, 17 maj 2018

nicol21 napisał(a)
Fiu, fiu! Przekop dzielnie i dobrze. A koło magnolii jak Toszka radzi. Buksy wykop i daj im papu. Choć i ja bałabym się aż taka ilość obornika dać. Choć jeśli dobrze skompostowany to pewnie nie spali. Toszka wie lepiej.

No powiem Ci ze jak zaczęłam sypać taczkami ten obornik to się lekko przeraziłam ze za dużo. No ale Toszka wie co mówi.