Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Toszka 21:43, 19 maj 2018

Miałam plany ogrodowe, które mi eM pokrzyżował, bo zachciało mu się wykopać z żywopłotu cisa i przesadzić w inne miejsce. Jutro nas będą wszystkie "trocinki" boleć, bo cis rósł w szpalerze od 2013. W ścisku rósł. Potem poszłam w ślady Makusi i kompost wzbogacił się solidnie o ścięte gałązki
Nawiasem mówiąc ów cis jest świetnym materiałem na lizaka, a będzie prowadzony w narożny trójkąt...no za 2-3 lata będzie tym trójkątem
JoannaDe 22:23, 19 maj 2018

Wiesz co eM też wymyślił... że za dużo czasu spędzam w ogrodzie...A że go nie ma przez weekend to musiałam najgorsze prace Mańkowej zrobić. I tak walczyłam do teraz. Wszystko mnie boli a do tego wcale z efektu nie jestem zadowolona

Zaraz wstawie fotki bo sama nie ogarnę tych kulek.

Pokaż Tosia jak pociachałas tego cisa. Ciekawa jestem jakie cudo wymyśliłaś. Obiecuję że użyję dużo wyobrażni
JoannaDe 22:30, 19 maj 2018

Poleglam

Nie mam juz siły walczyc z tym ustawieniem.

Zaczęłam tak

Skończyłam tak(ciemne zdjęcia bo już szarawo było a z lampą jeszcze gorzej.

Widok z domu

Widok z tarasu

No nie gra mi to. Nie wiem czy przedobrzyłam tymi cisami czy ki grzyb.Ten przy samym zywoplocie jest inny niż ten po prawej. A może całkiem je wywalić i w miejsce tej cisowej kuli po prawej gracka posadzić? I zrezygnować z kulek z tej strony od okien?

Kasia_CS 06:45, 20 maj 2018

Po prostu za równo chyba jest, tak pod linijkę. Wcześniej porozrzucane byly kuleczki a teraz po linii? Czy mi się wydaje?

A ja jeszcze o hemoglobinę zahaczę- pamiętam, że pod róże dawalam też - Toszko, czy to ma znaczenie kiedy były sadzone? Dac tylko tym nowym? tez można sypnąc?

Asiu, gratki, to już 200stron
JoannaDe 07:32, 20 maj 2018

Akurat 100 stron na rok ale dziękuję

Wcześniej Kasiu nie było z tej strony nic. Chodzi mi o miejsce przy duzej kuli bukszpanowej. Ten rządek kulek posadziłam po łuku tak aby ostatnia mała kulka wypadała w rogu rabaty. A pierwsza ta najwieksza wypada na równi z tylnym rzędem rodzinki buksowej.

Ja się uczepiłam myśli żeby wzdłuż chodnika posadzic everillo i tak od razu kulki do tego.

1. Może ten łuk mi psuje wszystko i inaczej wszystkie kulki mam posadzić?
2. Łuk zostawić i zrezygnować z kulek wzdłuż chodnika?
3. Wywalić cisa przy żywopłocie a zamiast tego posadzić lizak cisowego i kilka mniejszy.
3. Wywalić kulę cisową przy żywopłocie a zamiast niej posadzić słup cisowy 1,6 wysoki.

Trochę lepsze zdjęcia

mrokasia 09:57, 20 maj 2018

Ja bym zrezygnowała z tego łuku i pokombinowała tak by wyszła taka grupa jak po drugiej stronie.
Kasia_CS 11:01, 20 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Ja bym zrezygnowała z tego łuku i pokombinowała tak by wyszła taka grupa jak po drugiej stronie.

dokładnie tak - bo obie strony rabaty zwyczajnie nie grają ze sobą Ale aż z bólem serca piszę, bo się napracowałaś. Ale poczekaj jeszcze na więcej opinii - może Kasie się mylą
JoannaDe 11:27, 20 maj 2018

Dziewczynki, każda opinia cenna. Ja te kulki sadziłam z nastawieniem że będę je przesadzać. Od razu mi coś nie grało

Toszka 12:16, 20 maj 2018

Joasiu, myslę, że przede wszystkim zapętliłaś się na mysli, że wszystkie te kule musisz upchnąć na jednej rabacie. Uważam, że za dużo ich. Od dobrych kilku dni myślę o Mańkowej, niestety kiepsko chodzący internet temu nie sprzyjał. Mam nadzieję, że może dziś coś się uda.

Kilka inspiracji, może cię olśni

forumowy wzór niedościgniony to też rabata po łuku i na dodatek z wielkim kuliszczem.

4 kule ale o róznych kształtach - poducha z przodu (idealnie nadaje się do tego cis, bo to jego naturalny pokrój), a z tyłu, ta mniejsza mogła by być lizakiem (ona zapewne na murku rosnie, ale tu chodzi o optykę)

przykład zrosniętych kul

ustawienie po długosci

kolejny przykład ustawienia po długości

...i to by było na razie na tyle z moim szybkim internetem... Może potem uda się dalej

Cała sztuka z ustawianiem kul i poduch polega na tym, aby wygladały na jak najbardziej naturalnie rozrzucone. Myślę też, że nie chcesz aby kule były głównymi aktorami. Mają być chyba dodatkiem, czy tak?

Monka 15:13, 20 maj 2018

Asia mi też wydaje się, że te kulki to tak pod linijkę , ja bym je rozrzuciła niby od niechcenia, moim zdaniem podejrzyj ustawienie kulek na wątku Reni chodzi mi o miejsce ze ŚŚ
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1923