Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Toszka 12:44, 12 kwi 2016

uważam, że 1,5m na hortki i miskanty to mało, zwłaszcza bez postawionego pytania jakie hortki i jakie miskanty. Luki zapomina, że u ciebie regularne deszcze padają i zdaje się jak przystało na twoje rejony lessowe, bogate gleby - a to oznacza bujny wzrost. A na pewno bujniejszy niż w Polsce.
MirellaB 12:48, 12 kwi 2016

JoannaDe napisał(a)
No to fajnie

Pytanko natury technicznej mam:

pod jakie rośliny NIE sypać azofoski? Mam cały wór bo zakupiłam do mojego żywopłotu i myślę gdzie by tu można jeszcze wykorzystać. Szkoda żeby się zmarnowała.

Ja azofoską na start sypię po całym ogrodzie

Ja bym na tych rabatach piękne hortensje widziała
BasiaLT 12:50, 12 kwi 2016

Bardzo fajnie się prezentuje wejście do domu ale faktycznie chbya byłoby lepiej jakby były w miarę symetryczne nasadzenia. Ale i tak widać że całość ma fajny klimat
JoannaDe 12:58, 12 kwi 2016

Toszka napisał(a)
uważam, że 1,5m na hortki i miskanty to mało, zwłaszcza bez postawionego pytania jakie hortki i jakie miskanty. Luki zapomina, że u ciebie regularne deszcze padają i zdaje się jak przystało na twoje rejony lessowe, bogate gleby - a to oznacza bujny wzrost. A na pewno bujniejszy niż w Polsce.

Toszka, ta rabata wzdloz domu ma byc obsadzona hortensjami drzewiastymi. Jaka odmiana nie powiem bo nie mam etykiet. To są hortki zastane. Jedynie co mogę powiedzieć to to ze maja różowe kwiaty. Do tego miałyby być nie miskanty tylko jakies jasne carexy. Cos małego, zimozielonego bo rzeczywiście na tym pasku jest zdecydowanie za mało miejsca. 1,5 metra maks bo to jest jedyny wjazd na ogród i muszę awaryjny przejazd zostawić.

Jeśli mi się tam hortki nie zmieszczą to co proponujesz? Podpowiedziałabyś coś?

JoannaDe 13:01, 12 kwi 2016

MirellaB napisał(a)

Ja azofoską na start sypię po całym ogrodzie

Ja bym na tych rabatach piękne hortensje widziała

Tylko kochana hortensje nie są zimozielone. Musiałoby być coś jeszcze bo będzie smętnie wyglądał ten przedogrodek.

Anbu posadziła cisowe kulki i się zastanawiam czy czasami w ta stronę nie pójść.
violinek 13:01, 12 kwi 2016

A ja tak czysto praktycznie cos od siebie dodam ...nie myslalas o splukaniu mchu z dachu przed przygotowaniem rabat ...wiem z doswiadczenia , ze podczas mycia straszny balagan robi sie pod dachem ...szkoda by bylo roslin ...a tak bedziesz miala spokoj na kilka lat ( my zmywalismy mech karcherem -pomoglo )
Pozdrowka V.
JoannaDe 13:02, 12 kwi 2016

BasiaLT napisał(a)
Bardzo fajnie się prezentuje wejście do domu ale faktycznie chbya byłoby lepiej jakby były w miarę symetryczne nasadzenia. Ale i tak widać że całość ma fajny klimat

dziekuje Ci Basiu, niestety strasznie smutny i nijaki ten mój przedogrodek. No nie wygląda to na razie ładnie.
JoannaDe 13:13, 12 kwi 2016

violinek napisał(a)
A ja tak czysto praktycznie cos od siebie dodam ...nie myslalas o splukaniu mchu z dachu przed przygotowaniem rabat ...wiem z doswiadczenia , ze podczas mycia straszny balagan robi sie pod dachem ...szkoda by bylo roslin ...a tak bedziesz miala spokoj na kilka lat ( my zmywalismy mech karcherem -pomoglo )
Pozdrowka V.

Dziekuje Violinko za podpowiedz. Dach oczywiście będziemy czyścić. Czekamy aż się trochę cieplej zrobi i będzie miał czas w weekend. Ja sama tego nie zrobię wiec jestem zdana na łaskę eMa.

Tez myśleliśmy żeby to karcherem zrobić. U nas cały teren do czyszczenia. Wszystko porośnięte mchem niestety. Za ciemno było przed wycięciem lip. Teraz pomału wszystko schnie a i mech powoli odpada.
Wiem ile to bałaganu bo miałam przedsmak jak czyściliśmy rynny.
violinek 13:21, 12 kwi 2016

Robot czyszczacych nie zazdraszczam -brrrr jeszcze mam dreszcze ...ale efekt bedzie piekny ..jak nowka ...
Pozdrawiam V.
alis 16:22, 12 kwi 2016

Jestem z rewizytą uroczy domek, wiesz jaka była moja pierwsza myśl, kiedy go zobaczyłam? Bajkowy Tak jakoś mi się skojarzyło Będę zaglądać, pozdrówka