Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 07:17, 26 kwi 2017

bacowa napisał(a)
U nas też biało . Wczoraj zauważyłam że niektóre róże dostały po liściach.
Coś nie podoba mi się Laguna , coraz niżej ją przycinam . Obok rośnie Sport Laguny i ta cała w liściach.

To znaczy lagunę kolejny raz musialaś ciąć? Hmmm, pewnie ją zmrozilo. Ja rok temu tak mialam z Graham Thomasem. 3 razy go cięłam. W sezonie odbił, ale slabiej kwitł i był mniejszy.
Poogladam dziś moje roze po pracy.
Nowalijka 07:18, 26 kwi 2017

Iwk4 napisał(a)
Danusiu, tak. O twoim ogrodzie myślałam. O przedogrodku, który pokazalaś, jak tu przyszlaś. Sporo osób w podobnym czasie zaczynalo forumową przygodę i się wzajemnie wspierało. Razem planowalismy, sporo doswiadczonych osób pomagało, wirtualnie i w realu. Te dobre duszyczki tu -bez nich to forum nie byloby takie, jakie jest. Rozumiem, ze trudno tu wymienic kogokolwiek, by nie pominąć.

I wiem, ze bez Ogrodowiska, wsparcia, a nawet zachwytów nad naszymi poczynaniami, czasami nieudolnymi, do poprawek, do szlifowania, nie mialybysmy tak ladnych miejsc wkolo siebie.

Iwonko święte słowa, ile pomysłów ile bicia się z własnymi myślami.... dobrze o tym wiem, choć i tak nie do końca zrealizowałam to co w planach (tylko namiastka - ale brak pogody, czasu). Podziw dla wielu osób ( dla Ciebie również, a może przede wszystkim) za zaangażowanie w innych ogrodach
Kasya 07:18, 26 kwi 2017

oj no wlasnie, ja tez ciagle przycinam roze, ruszaja jakos...ale jaby nie dawaly rady...niektore zeszloroczne wygladaja gorzej niz jakbym posadzila w tym roku
Iwk4 07:24, 26 kwi 2017

Kasiu, to ta pogoda jest winna. Jak się ociepli, rozom zrobi się lepiej. Jeszcze kwiecień mamy.
Musimy się cieszyć z tego, co się budzi.
U mnie lawenda zaraz po zimie byla ladniejsza, niz teraz. Ale daje znaki zycia. Tylko ciepla brak.
asiak 07:25, 26 kwi 2017

Iwonko, zachwycam się Twoim ogrodem, jest ślicznie... i te tulipanki już kwitnące
Jakie masz dorodne różaneczniki, masz jakiś specjalny układ z nimi, że tak ładnie rosną? Zdradź tajemnicę, bo ja też ich kilka mam i nie wiem jak z nimi gadać
Życzę ciepełka, słoneczka i pięknych, zdrowych roślin, pozdrawiam
Iwk4 07:27, 26 kwi 2017

Elu, ja mam kaca moralnego wzgledem Ciebie. Jakoś ciężko mi ogarnąć watki. Dobrze, ze czasem wpadniesz i się przypomnisz.
Będzie cieplej, na dzialeczce posiedzisz i prace pojdą do przodu.
MirellaB 07:29, 26 kwi 2017

Iwonka żółte tulipany były kiedyś czerwone?
Nowalijka 07:31, 26 kwi 2017

Iwk4 napisał(a)
Elu, ja mam kaca moralnego wzgledem Ciebie. Jakoś ciężko mi ogarnąć watki. Dobrze, ze czasem wpadniesz i się przypomnisz.
Będzie cieplej, na dzialeczce posiedzisz i prace pojdą do przodu.

Iwonko, spokojnie - to ja mam moralniaka, że nie do końca słucham Twoich wskazówek, ale ja jestem taka niespokojna dusza, musi być po mojemu. Niemniej i tak dziękuję za wszystkie pomysły, rady tupu tego nie sadź, to wywal, to przesadź...
nawet nie wiesz jak są to cenne uwagi, dzięki nim mimo mojego raczkowania w ogrodnictwie czuję się pewniejsza, bardziej doświadczona... Dość słodzenia sobie
Będę się przypominać, ja tak szybko nie poddaję się...
kasja83 07:38, 26 kwi 2017

Iwk4 napisał(a)
Kasiu, to ta pogoda jest winna. Jak się ociepli, rozom zrobi się lepiej. Jeszcze kwiecień mamy.
Musimy się cieszyć z tego, co się budzi.
U mnie lawenda zaraz po zimie byla ladniejsza, niz teraz. Ale daje znaki zycia. Tylko ciepla brak.

Brak, brak...boję się, że potem nagle będzie przeskok na +25 stopni i przyroda zacznie wariować;-/
Iwk4 07:52, 26 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Iwonka żółte tulipany były kiedyś czerwone?

Mirelka, to są takie ogrodowe tulipany z "babcinego" ogródka. Moja siostra mi tlumaczyla, ze ich pierwotny kolor jest zolty.
Czerwień uzyskiwana przez hodowców. Kiedys w ogrodach byly tylko czerwone i zolte tulipany. O innych nie slyszano. Jak się scinalo nozem zolte tulipany, a potem czerwone, to nastepowala recesja w kolorze. Ostatecznie w ogrodzie byly same żółte. Te cebulki co roku kwitną i niewiele mają wspolnego z nowymi odmianami tulipanów holenderskich