Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

elka_ 23:38, 07 maj 2018

Zrelaksowałam się w szarym zakątku
Tulipany przepiękne, jak ktoś zauważył "jak w Holandii". Chociaż tak naprawdę tulipany przyszły z Turcji.

Tunel, moje marzenie, może kiedyś...

Pozdrawiam cieplutko.
Iwk4 23:05, 08 maj 2018

Jak minął wam długi weekend? Pewnie bym wiedziała, gdybym pobuszowała po wątkach. Ale chyba się starzeję i czas mi między palcami ucieka. I nie miałam czasu poczytać, co słychać... A może to nie wina starości, tylko w ogóle świat pędzi?

My zdążyliśmy zerwać podłogi na holu i w pokoju na piętrze,
zalać je i teraz schną...
2 razy zrobiliśmy grilla,
odwiedzali nas goście, więc kawa za kawą była na tarasie i w ogrodzie,
przyjechały dzieci, to był prawdziwy weekend młodzieży pod hasłem: "U mamusi na wsi" - poczułam się, jak w jakiejś agroturystyce z wynajmowanymi pokojami

Ale najważniejsze były prace w ogrodzie między obowiązkami domowymi, remontem, wyjazdami do miasta ...

Została zaprawa z zalewania podłóg, więc gdy młodzież grała w planszówki ( to podobno nowa moda wśród młodzieży - spotykają się w pubach i grają w gry planszowe ), ja i Zbyszek w sobotę wieczorem postanowiliśmy wymurować ławeczkę. Nie obyło się bez poprawek niedzielnych.

Chciałabym pozyskać jeszcze jedną taką kłodę, śliczna jest
Iwk4 23:17, 08 maj 2018

Największą niespodziankę zrobiła mi Ewa z mężem. Przyjechała na kawę i pogaduchy. Jak ja lubię, gdy panowie znajdują swoje tematy, a my możemy pochodzić po ogrodzie i pogadać o sprawach ogrodowych i nie tylko
No więc za sprawą Ewy rady przesadziłam trzcinnika Overdam tutaj:

Fajnie tam podkreśli prostokątną rabatę. Kiedyś była tam stipa, też fajnie to wyglądało, ale stipę trzeba wymieniać co roku i późno jest ładny efekt, Overdam może tu fajnie zgrać się z resztą...

Iwk4 23:33, 08 maj 2018

Trochę czasu zajęła mi praca w "szklarni" - tak nazywam mój foliak ładnie, a co tam, hi, hi

Posadziłam pomidorki, podwiązałam. Zbyszek umocował mi pręty, do których podwiązuję sznurki pomidorkom. Wysiałam tez trochę ogórka sałatkowego. Na razie do doniczek

Chciałam dwa rzędy i się zastanawiam. Podobno pomidorki nie powinny się stykać, by nie przenosić zarazy, gdyby coś złapały...

Sadzonki mogłyby mieć bardziej intensywny kolor. Planuję rozpocząć nawożenie pokrzywą. Proporcje 1:10. Raz na tydzień chyba wystarczy takie nawożenie pokrzywą ...

Były dwie zimne noce. To była chyba przyspieszona Zośka No, ale dały radę. Choć rano pod folią był 1 stopień jednej nocy. Trochę biegania jest wkoło folii, rano trzeba otworzyć, by się pomidory nie sparzyły, pod wieczór zamknąć, by się nie wychłodziły... Pomidorki kwitną
Czy to prawda, ze zostawia się tylko 6 owoców w jednej kiści?
Iwk4 23:39, 08 maj 2018

Zostawiam trochę fotek majowych na dobranoc. Pisanie zajmuje trochę czasu, a mi go już brak
Iwk4 23:44, 08 maj 2018

Iwk4 23:50, 08 maj 2018

Iwk4 23:55, 08 maj 2018

asiak 07:32, 09 maj 2018

Iwonko widzę, że szklarnia już zapełniona. Masz już wsadzone te pomidorki z donicami?
Iwonko, w jakim celu te butelki w donicach?
Ślicznie u Ciebie w ogrodzie
Ja swoje już raz podlałam pokrzywą
Anusia 07:42, 09 maj 2018

Iwonka jaka starość. Po prostu czas tak szybko upływa. Ja nie pracuję zawodowo a mija tak szybko. Dochodzę do wniosku, ze trzeba chwytać dzień. W internet zaglądam z rana albo wieczorem. Szkoda pięknego dnia. Cieszę się każdym promieniem słońca
Ławeczka pięknie wyszła. Solidnie zaolejowana.
Ja osobiście o remontach nie chcę słyszeć Przydałoby się wymienić meble kuchenne i dokończyć mały pokoik. Chwilowo nie mam na to sił.