Helen, polecam hortensję na pniu ale nie z tych ogromnych typu Limka a z tych delikatnych - np Kyushu czy z serii Magical te bardziej ażurowe. Idealnie sobie dają radę w takim półcieniu i nadają lekkości.
No wiesz, to byl komplement, jestes szybka jak blyskawica
Przypomniesz mi, ile ta rabata miala miejsca? Bo nie wyglada zbyt imponujaco, a upchalas cala mase. Derenie, cisy, magnolie, hortensje, i jeszcze gumballa
Mieszane podloze bedzie ok, o ile nie posadzilas mega kwasolubow obok ciemniernikow, bo te lubia lekko zasadowo.
Niedlugo zarosnie, bedzie sie nadawalo do pokazywania. U mnie na kawalku jest podobnie, chociaz ja mam tylko jednego derenia i kilka hortensji, dlugo nie bedzie wygladac ok, bo to taki przechowalnik sie robi
Ha ha, znowu bedziesz cos kombinowac i przesadzac. Ja sie nie wyrobilam z sadzeniem i moje drzewko jedno poczeka na jesien, bo nie przezyje, za sucho.
Kiedy Twoja mentasekwoja powinna ruszyc? Tak tylko pytam
Metasekwoja ma 2 przyrosty więc żyje. Pytanie czy ruszy bardziej czy tak zostanie bo tam jest dla niej za sucho. Na razie kombinuję na kartce a właściwie kartkach
Iwona, może zajrzysz do mnie? Jaka wg Ciebie jest minimalna wysokość drzewa szczepionego, tak by nie wyglądało komicznie jak już korona urosnie i stanie się bardziej masywne?
Twoja Nigra jest szczepiona na jakiej wysokości? Mogłabyś jej zdjęcie w całej okazałości wstawić?
nie, nawet przymrozku nie było. Na plusie cały czas.
Nigrę mam na ok 2 metrach i moja nie jest szczepiona a wyprowadzona na tę wysokość, inaczej gałęzie rosną, bardziej na razie w pionie a nie na szerokość.
Ty chcesz pod tymi drzewami mieć wysokie rośliny z tego co pamiętam a nisko szczepione drzewo po latach będzie dziwnie wyglądać jak jedna masa