Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 14:46, 14 cze 2021

Przy tarasie mam małe co nieco do poskubania Kwitnie w skrzynce szczypior (do serka go już nie użyję ale ładny jest więc mu to daruje. Jak przekwitnie to zetnę i od nowa ruszy. Kwitnie też bardzo ładnie szałwia lekarska (między szczypiorkiem drobne kwiaty, kolorystycznie są identyczne)

Zadziwiają mnie drzewa. Buk niwak bardzo ładnie się zagęszcza. Kanzan mam wrażenie, ze jest 2 razy wyższy niż był. Ładnie też rośnie Nigra. Ta to już jest kawał drzewa.

Mniszek toleruję tylko w formie rdzawej kuli. Nie wiem, czemu ktoś tę ozdobę tak nazwał.
inka74 14:52, 14 cze 2021

Różyczki - Darcey Bussell

Nówka sztuka nieśmigana Harlow Carr

I zapączkowana zamknięta rano hutemia - Eyes for You
inka74 14:55, 14 cze 2021

I miłość moja z ostatniego zakupu - Kaffe Fassett - Kasiu CS, ona jednak pachnie!

Piękny, ogromny w stosunku do krzaczka kwiat, napakowany płatkami. Pąki dużo ciemniejsze. Sam krzaczek niewielki, wyprostowany. Oby zdrowa była i ładnie zimę przetrwała.
inka74 14:58, 14 cze 2021

I takie tam. Żurawka, powojnik (coś go je, podejrzewam ślimory lub opuchlaki) i mak, który miał być biały i zakwitł mi dopiero po 2 czy 3 nawet sezonach.
inka74 15:00, 14 cze 2021

inka74 15:08, 14 cze 2021

Bardzo ładnie i długo kwitnie niski, zadarniający rdest. Lubię jego kwiaty, które zmieniają kolor wraz z rozkwitaniem od ciemniejszego różu do bladego. Odmiany nie znam.
Za to cytrynowy rdest himalajski Golden Arrow w pełnym słońcu jest teraz niski i przypalony a w półcieniu jest wysoki ale za to bardziej zielony

Zachwycam się ostrogowcem od Lucy. Ma obłędny kolor, ciemnego różu wpadającego w malinę. Wysiewa się ale ja mu daruję, całą rabatę chcę mieć w nim więc się może siać

Lilak meyera Palibin w półcieniu kwitnie później i dłużej niż w pełnym słońcu. Na froncie już dawno przekwitł a tu, nadal ma kwiaty choć był bardzo mocno w ubiegłym roku cięty celem zagęszczenia. Wyglądał jak drapak a teraz coraz ładniejszy.
inka74 15:31, 14 cze 2021

Przetacznik Knallblau z bliska. Mam go także tu na tyłach. Przeniosłam go spod borówek gdzie miał za mało słońca więc jest taki bardziej wyciągnięty. I z lekka zmaltretowany. Ale daje radę.

I dla odmiany także w niebieskim kolorze bodziszek Rozanne
inka74 15:33, 14 cze 2021

Następny powojnik i jego pierwsze kwiaty. Ja w większości mam albo powojniki bylinowe, albo włoskie albo kwitnące późno.

Dziewanna jest urocza, za mało jej kupiłam. Muszę spróbować wysiać

I czosnek
inka74 15:37, 14 cze 2021

Irysek kremowo-żółty

Dereń Nicole, maleństwo ale kwiaty ma więc będzie kwitł za rok

I nowo zakupiona Emma Hamilton. Ona jednak zdecydowanie startuje od ciemnego koloru w kwiecie.

Kilkuletnia Chipendalle jest cała w pąkach, ta róża jest pełna wigoru.
inka74 15:38, 14 cze 2021

I takie tam ogólne widoczki na boczne tyły, jakkolwiek by to nie brzmiało